A consuma zilnic 1-1,5 l apa ar trebui sa fie un reflex simplu, determinat de senzatia de sete, insa de cele mai multe ori, este nevoie sa ne autoimpunem acest gest, fie pentru ca altfel nu simtim nevoia, fie pentru ca gustul apei nu ne atrage.
Aproape intotdeauna persoanele cu probleme ponderale evita consumul de apa, in vreme ce „slabanogii“ mai degraba beau lichide decat sa manance. Sa fie acesta un mecanism inconstient prin care „mancaciosii“ pastreaza mai mult loc pentru alimentele consistente? Apa si lichidele in general nu tin de foame, dar o pot pacali si daca impulsul initial de a manca a fost depasit consumand lichide, putem uita de masa.
Legatura dintre apa si silueta este evidenta, apa ajuta la slabit indiferent cand este bauta: inainte, in timpul si mai ales in loc de masa.
Spre deosebire de apa, care are doar cateva urme de minerale, orice alt lichid presupune o compozitie chimica cu elementele pozitive si negative, iar cantitatea consumata nu mai poate fi „la liber“, ci va fi limitata astfel incat sa se obtina doar efectele benefice din respectivul produs.
Sloganul „consumati zilnic 2 litri de lichide“ este gresit, nu avem nevoie de acest indemn ca sa consumam multe cani de cafea sau litri intregi de suc, fie el si „100% natural“. Corect ar fi „beti zilnic 2 litri de apa“, pentru ca apa, si numai apa, asigura o hidratare optima.
A nu bea suficienta apa este mult mai periculos pentru sanatate decat a bea in exces. Apa nu se poate transforma in grasime si nu are efecte secundare.
Aportul hidric zilnic este asigurat de multe ori de un produs la moda, si anume bauturile racoritoare. Alaturi de cafea si ceai, sucurile au devenit alternativa comuna la consumul de apa, ajungandu-se chiar la paradoxul unui supraconsum.
Apa in sine nu poate fi inlocuita din dieta zilnica, insa exista metode prin care sa avem un aport optim cu efort minim si placere maxima. Pentru „pacatosii“ care incearca sa-si camufleze placerile si slabiciunile sub dezideratul nobil de a consuma cat mai multe lichide, trebuie sa recunoastem bauturile racoritoare, ceaiul si cafeaua drept variante acceptabile de hidratare. Macar nu contin alcool!