Cerealele integrale furnizeaza proteine, vitamine, minerale si fibre sanatoase pentru inima. Dar in anumite alimente procesate, zaharul si caloriile adaugate in exces pot veni la pachet impreuna cu toate beneficiile cerealelor, conform unui studiu Harvard. Produsele care intra in aceasta categorie sunt painea, covrigii, briosele englezesti, cerealele, biscuitii, batoanele cu cereale si musli si chipsurile.
În studiul publicat în Public Health Nutrition, cercetatorii au stabilit ca cel mai bun indicator general al produselor din cereale integrale sanatoase este standardul „de la 10 la 1” al American Heart Association(nu mai mult de 10 carbohidrati totali pentru fiecare carbohidrat din fibre). Aceste produse tind sa contina mai putin zahar adaugat si sodiu, si contin mai putine calorii pe portie. Pur si simplu consultati eticheta pentru a afla totalul carbohidratilor dintr-o portie si împartiti la 10. Daca cantitatea de fibre pe portie este cel putin egala cu rezultatul obtinut sau mai mare, atunci alimentul trece testul de la 10 la 1. Sau gatiti cereale integrale neprocesate, precum orez brun, si adaugati legume.
Cand medicamentele contra depresiei nu functioneaza, adaugati terapia prin vorbire
Cand medicamentele antidepresive nu functioneaza din prima, adaugarea unei forme de consiliere denumite terapia cognitiva comportamentala (CBT) poate fi de ajutor, dupa cum arata un studiu din The Lancet.
Cercetatorii britanici au studiat un grup de 469 de persoane care au primit medicamente antidepresive, dar nu au avut efectul scontat în sase saptamani. Jumatate au fost alesi la intamplare pentru a începe CBT în timp ce continuau sa ia antidepresivele.
CBT îi învata pe oameni sa recunoasca si sa raspunda la gandirea negativa mai eficient. Participantilor la studiul britanic li s-au oferit între 12 si 18 sesiuni. Dupa sase luni de CBT, un numar dublu de persoane a prezentat o scadere semnificativa (50%) a simptomelor depresive în comparatie cu cei care luau doar medicamentele. De asemenea, acestia prezentau semne de recuperare completa dupa sase luni de terapie combinata. Pentru aproximativ o treime din cei care au primit antidepresive de la medicul de familie, medicatia nu a fost eficienta în îndepartarea simptomelor. Frecvent doctorii cresteau doza sau chiar încercau alt medicament. Acest studiu sugereaza ca adaugarea de CBT poate fi de ajutor.
Tratamentul Hepatitei C prelungeste durata de viata
Tratamentul cu succes al infectiei cu virusul hepatitei C (HCV) reduce mortalitatea din orice cauza nu doar cea legata direct de ficat, conform unui studiu publicat în The Journal of the American Medical Association (JAMA).
Într-o infectie cronica, HCV se instaleaza în ficat. Aceasta poate cauza ciroza si creste riscul de cancer la ficat si insuficienta hepatica. Tratamentele medicamentoase au ca scop reducerea activitatii virale la un nivel nedetectabil. Studiul JAMA s-a axat pe 530 de persoane carora li s-a administrat o combinatie de medicamente menite sa elimine infectia cu HCV. La aproximativ o treime din participanti, virusul a atins un nivel nedetectabil. În comparatie cu cei tratati cu un grad mai mic de succes, riscul de deces din orice cauza a scazut de la 26% la 9%.
Este important de stabilit eficienta tratamentului cu HCV, luan in considerare faptu ca necesita pana la un an de injectii si pastile zilnice, cu efecte secundare psihologice serioase (depresie, anxietate si iritabilitate), anemie si oboseala.
Continuitatea educatiei in diabet de la o generatie la cealalta
Persoanele mai în varsta, intre 60 si 70 de ani, cu diabet, au beneficiat la fel de mult ca si diabeticii tineri de participarea la cursuri de educare cu privire la modalitatea de mentinere sub control a nivelului de zahar din sange, conform unui studiu publicat în Diabetes Care.
Aproximativ 27% din persoanele cu varste peste 65 de ani au diabet. Aceasta a starnit interesul doctorilor pentru a gasi cea mai buna modalitate de a-si ajuta pacientii mai în varsta.
Pacientii mai în varsta raspund mai bine la consilierea individuala in diabet decat la cea în grup?
Cei 222 de participanti la studiu au avut varste între 18 si 75 de ani, si aveau cu totii probleme în a-si tine nivelul de zahar din sange sub control. Au fost alesi la întamplare pentru a fi instruiti cu privire la nutritie, exercitii si medicatie, fie în cursuri organizate în grup fie în sesiuni individuale de consiliere cu un profesor, pe probleme de diabet.
Educatia în grup s-a dovedit la fel de eficienta pentru îmbunatatirea controlului nivelului de zahar din sange la participantii cu varste între 60 si 75 de ani, pe cat a fost la cei sub 60 de ani. De fapt, îmbunatatirea a fost usor mai mare la pacientii mai în varsta care au participat la cursurile de grup. Educatia in diabet este disponibila pe scara larga, desi în general nu este utilizata la parametrii optimi.
Medicare plateste pana la 10 ore de consiliere initiala in diabet si doua ore pe an ulterior.