Moda de a consuma fructe si legume proaspete sub forma de sucuri centrifugate este o varianta placuta, proaspata si hipocalorica de a asigura aportul de apa, zahar, minerale si vitamine necesare organismului. Pe langa efectul racoritor, acestea au capacitati detoxifiante si regeneratoare, cu conditia sa contina majoritar legume.
Orice fructe sau legume pot fi folosite ca materie prima pentru centrifugate, iar asocierile dintre ele permit aportul de fitonutrienti diferiti:
• carotenoizi din legume si fructe de culoare portocalie, rosie sau verde (caise, pepene galben, mango, morcovi, dovleac, ardei gras, rucola, spanac)
• anthocianati din struguri, fructe de padure, prune
• licopen din rosii, grepfrut roz, pepene.
Momentul ideal pentru a consuma aceasta bautura energizanta si detoxifianta este dimineata, pe stomacul gol, cand organismul are nevoie de o infuzie de minerale si vitamine. Trebuie bauta imediat dupa preparare pentru a evita oxidarea si pierderea substantelor nutritive. Pentru centrifugate se folosesc fructe si legume bine coapte, cat mai proaspete si mai variate, pe cat posibil de sezon.