Apratim Dey Singha s-a nascut prematur in anul 2014, iar la 18 luni de la nastere, parintii sai au observat un tipar comportamental diferit de cel al celorlalti copii de varsta sa. Atunci a fost si primul semnal de alarma pentru parintii lui Apratim, iar dupa o supraveghere atenta, dupa alte 6 luni, baietelul din India a fost diagosticat cu autism (afectiune cunoscuta si sub numele de Tulburari de Spectru Autist).
*Autismul este definit drept o tulburare de dezvoltare, ce se manifesta printr-o larga varietate de dificultati: greutatea comunicarii (inclusiv nonverbala), a discursului, comportamente repetitive. Fiecare persoana care prezinta autism este diferita, dar manifesta tipare comportamentale distincte, usor de identificat.
Soarta, insa, avea sa vina in ajutorul familiei lui Apratim pentru ca in acelasi an in care s-a nascut, Duke University Medical Center urma sa lanseze o serie de studii clinice menite sa trateze autismul cu ajutorul celulelor stem din sangele cordonului ombilical.Astfel, in aprilie 2017, s-au publicat si rezultatele primului studiu clinic cu previziuni optimiste – terapia s-a dovedit sigura pentru pacienti, iar la mai mult de doua treimi dintre copiii tratati au aparut imbunatatiri semnificative in ceea ce privește abilitatile sociale, expresivitatea vocabularului, tiparele comportamentale severe ale autismului, precum si reactia de raspuns a ochilor la diferiti stimuli.
Inca de la nastere, familia lui Apratim a pastrat si depozitat celulele stem la cea mai mare banca de celule stem din India, urmand ca acestea sa joace un rol decisiv in tratarea formei de autism cu care baietelul a fost diagnosticat.
”Suntem fericiti ca am luat decizia de a pastra celulele stem recoltate la nasterea baietelului nostru si ca le-am putut utiliza mai tarziu pentru tratarea bolii. Astazi vedem progrese importante in etapele de dezvoltare ale fiului nostru” spune Apurba Dey Singha, tatal lui Apratim.
In cele 9 luni de la terapia cu celule stem, tatal baietelului a identificat imbunatatiri importante in comportament. Apratim comunica mai mult, abilitatile sale cognitive s-au ameliorat, a inceput scoala si ii place sa se joace cu prietenii.Tratamentul cu celule stem provenite din sangele cordonului ombilical reprezinta, astfel, o noua sansa la sanatate, avand in vedere ca la nivel global, aproximativ 1 din 68 de copii este diagnosticat cu tulburare de spectru autist, conform CD’s Autism and Developmental Monitoring (ADDM) Network.
Cu toate acestea insa, cercetatorii sfatuiesc parintii sa fie rezervati cand vine vorba despre concluzii. Fiecare caz este unic, iar tratamentul depinde de foarte mutle variabile: „Parintii care au copii cu autism nu ar trebui sa se grabeasca cu concluziile privind eficacitatea acestui studiu. Exista inca multe lucruri de facut, in studii clinice cu amploare mult mai mare, inainte de a pronunta, concluzii privind eficacitatea tratamentului.”, spune Dr. Joanne Kurtzberg, coordonatoarea studiului.
Cum functioneaza recoltarea si stocarea celulelor stem?
La nastere se recolteaza sangele din cordonul ombilical, in maxim 48 de ore trebuie procesat, iar produsul final se stocheaza in banca in conditii de criogenie; in paralel au loc o serie de teste si analize ale caror rezultate reflecta calitatea produsului.
REGINA MARIA detine prima banca privata de celule stem din Romania, afiliata CBA
Reteaua de sanatate REGINA MARIA detine prima banca de celule stem din Romania membra a CORD BLOOD ASSOCIATION (CBA), asociatie profesionala condusa chiar de cercetatoarea americanca Joanne Kurtzberg
Sursa: https://parentsguidecordblood.org/en/news/apratim-gets-cord-blood-therapy-autism