Multe dintre bolile care pana cum cateva decenii nu aveau niciun tratament sunt acum curabile, datorita progreselor din medicina. Celulele stem sunt un instrument important nu doar pentru ce pot trata in prezent - cancere, boli ale sangelui, boli autoimune, metabolice etc., ci si pentru ce vor vor putea trata in viitorul imediat. Medicii straini au anuntat, recent, ca vor demara primul studiu clinic din lume prin care vor sa investigheze posibilitatea tratarii infectiei cu HIV cu ajutorul celulelor stem prelevate din cordonul ombilical.
Studiul cercetatorilor spanioli este menit sa recreeze povestea de succes a lui Timothy Ray Brown, primul pacient vindecat complet de infectia cu HIV, cunoscut drept „Pacientul Berlin”. Studiul a fost anuntat la sfarsitul lunii octombrie, in cadrul Conferintei Organizatiei Spaniole de Transplant, la Valencia. Cercetatorii au selectat 157 de donatori la care au identificat mutatii genetice care le permit sa reziste infectarii cu HIV.
De exemplu, pacientul infectat cu HIV din Berlin a fost diagnosticat si cu leucemie in 2006. Acesta a avut nevoie de un transplant pentru a scapa de cancer, asa ca doctorul sau a decis sa utilizeze un donator cu anumite mutatii genetice care sunt rezistente la infectia cu HIV. Dupa transplantul cu celule stem, nivelul infectiei cu HIV a scazut considerabil, acesta fiind si punctul de plecare al medicilor in studiul de fata. Doctorii spanioli spera sa inceapa tratamentul primilor pacienti din iarna aceasta.
Prima banca de celule stem dintr-o retea privata de sanatate
Avand in vedere evolutia acestui domeniu din medicina, Reteaua de sanatate Regina Maria va continua sa investeasca in banca de celule stem. De altfel, Banca Centrala de Celule Stem din cadrul Retelei noastre asigura o prelevare si o depozitare sigura si optima a celulelor stem, fiind, si prima banca de celule stem parte a unei retele private de sanatate. De altfel, este prima banca de celule stem acreditata sa stocheze in Romania tesut de cordon ombilical si prima banca de celule stem care asigura viabilitatea medie de 95% a unitatilor stocate in laboratorul din Bucuresti. Banca Centrala de Celule Stem garanteaza disponibilitatea imediata a celulelor stem stocate in banca, cat si transportul acestora catre oricare dintre destinatiile indicate de parinti si specialisti, atat locale, cat si internationale.
Banca Centrala de Celule Stem a Retelei de sanatate REGINA MARIA a depasit 10.000 de unitati de celule stem stocate din sangele cordonului ombilical, din 2009, de cand a fost acreditata, pana in prezent. Peste 10.000 de familii au ales sa stocheze celule stem in banca noastra si au sansa oricand sa se trateze de boli grave, daca, vreodata, unul dintre membrii familiei va avea nevoie.
Parintii si copiii beneficiaza de un pachet complet de servicii, iar printre particularatile bancii Regina Maria amintim ca aici se realizeaza un screening viral complex al sangelui matern, iar tesutul este stocat in plasma autologa.