Ia in calcul cele mai probabile cauze ale lapsusurilor inainte de a te gandi la ce este mai rau. Poate ai nevoie doar de mai mult somn.
Esti ingrijorat ca esti tot mai uituc in ultima vreme? In mod ironic, insasi ingrijorarea poate declansa lapsusurile. Stresul, anxietatea, depresia si privarea de somn sunt cele patru cauze ale uitarii pentru creierul care imbatraneste. Poate este necesara o discutie cu medicul tau pentru a stabili cauza lapsusurilor tale – in special daca schimbarea este brusca sau nespecifica. „Daca este mai rau decat era acum cateva luni sau daca cineva remarca asta, atunci este neaparata nevoie sa consulti un medic” afirma Dr. Anne Fabiny, sefa sectiei de geriatrie la Cambridge Health Alliance si conferentiar la Harvard Medical School.
Multiple cauze
Daca analizezi anumite documente medicale privind posibilele cauze ale pierderii de memorie, vei gasi o serie de posibilitati – de la tumori cerebrale si infectii, la sifilis si migrene. Dar printre ele se ascund cateva cauze perfect „normale”, care chiar trebuie luate in calcul.
Alcoolul: Daca bei mai multe pahare decat numarul recomandat zilnic, aceasta poate contribui la pierderea memoriei. La barbati, limita recomandata nu depaseste doua bauturi standard pe zi, definite ca 40 ml (1 pahar mic) de alcool de 40 de grade, o cantitate de 150 ml de vin de masa, sau o cantitate de 340 ml de bere.
Medicamentele: Calmantele, anumite antidepresive si anumite medicamente pentru hipertensiune arteriala pot afecta memoria prin inducerea sedarii sau confuziei, care interfera cu capacitatea de a fi foarte atent la lucrurile noi. Vorbeste cu medicul tau sau cu farmacistul daca crezi ca medicamentele noi iti afecteaza memoria.
Afectiunile tiroidei: Nivelele fluctuante ale hormonilor tiroidieni ar putea afecta memoria si ar putea cauza tulburari de somn si depresie, care la randul lor contribuie la pierderile de memorie. Desi functia tiroidei nu este de regula cauza, s-ar putea ca medicul tau sa vrea sa elimine aceasta cauza.
Stresul si anxietatea
Pentru adultii mai in varsta, schimbarile de stare afectiva sunt printre cele mai frecvente cauze ale tulburarilor de memorie. Cauza problemei ar putea fi o boala in familie – sau ceva dintr-un un spectru mai pozitiv, ca de exemplu mutarea intr-o casa noua. In ambele cazuri, noul element de stres din viata ta poate face mai dificil controlul tau asupra vietii tale.
Stresul si anxietatea afecteaza memoria deoarece iti este mai greu sa te concentrezi si sa stochezi in memorie informatiile si abilitatile noi. Poti uita anumite lucruri pur si simplu, deoarece nu ai fost cu adevarat atent sau ai avut prea multe pe cap.
Depresia
Simptomele depresiei includ adesea uitarea. Majoritatea oamenilor considera depresia ca fiind o tristete sufocanta, absenta energiei si reducerea placerii pentru lucruri de care in mod normal se bucurau. Dar semnele se pot modifica odata cu inaintarea in varsta. „Depresia la varstnici este adeseori insotita de simptome fizice” explica Dr. Fabiny. „Oamenii nu vin sa spuna ca sunt cu adevarati deprimati. Ei spun: ma doare umarul, ma doare capul, ma doare stomacul, nu dorm prea bine”.
Privarea de somn
Absenta unui somn odihnitor si de buna calitate este, probabil, cea mai mare cauza neluata in calcul atunci cand vorbim de pierderi de memorie. Lipsa de somn poate deveni mai mult decat o simpla problema odata cu inaintarea in varsta. „Adultii in varsta petrec mai putin timp in etapele de somn profund, care sunt cele mai odihnitoare” afirma Dr. Fabiny. „Drept urmare, este posibil sa nu se simta la fel de odihniti atunci cand se trezesc dimineata, deoarece nu au dormit bine”. Absenta unui somn odihnitor poate declansa si schimbarile de stare afectiva. Anxietatea este una dintre posibilitati. „De obicei, oamenii devin anxiosi deoarece nu pot dormi sau nu pot dormi bine deoarece sunt anxiosi” afirma Dr. Fabiny. „Ambele situatii duc la acelasi rezultat”.
Cand sa ceri ajutorul
Daca crezi ca esti privat de somn, discuta cu un medic despre aceasta. Sa nu cazi in capcana mitului care spune ca persoanele in varsta au nevoie de mai putine ore de odihna, afirma Dr. Fabiny. „Daca atunci cand aveai 29 de ani dormeai 9 ore pe noapte, vei fi la fel si la 79 de ani. Dar calitatea somnului se poate schimba odata cu varsta.” De exemplu, poate te trezesti mai des si iti este mai greu sa adormi la loc.
Un alt ajutor pentru memorie este sa ii dai o pauza creierului. „Pe masura ce imbatranesti, poate fi mai greu sa mentii un nivel ridicat al atentiei pentru mai multe lucruri deodata” afirma Dr. Fabiny. „Atentia distribuita poate sa-ti ridice intrebarea daca ai probleme de memorie”.
La final, nu uita ca oboseala care interfera cu memoria – si, in general, cu viata – nu este normala. Durerea tratata incorect, tulburarile de somn sau nivelele reduse al hormonilor tiroidieni din sange te pot epuiza si transforma intr-o persoana uituca. „Daca te simti obosit sau iti lipseste energia, este important sa discuti cu medicul tau” afirma Dr. Fabiny. „Este posibil ca o problema medicala existenta sa aiba nevoie de mai multa atentie sau sa fie nevoie de evaluarea unei noi afectiuni.”