Infertilitatea consta in nereusita obtinerii unei sarcini dupa un an sau mai mult, in care cuplul a avut acte sexuale neprotejate. Aceasta este o problema destul de comuna a cuplurilor. Aproximativ 20% dintre cupluri sufera de infertilitate si intampina dificultati in obtinerea unei sarcini. Ca urmare a faptului ca este destul de raspandita, cei mai multi oameni au si emis unele ipoteze, referitoare la infertilitate. Multe dintre acestea sunt doar mituri, nefiind adevarate.
Mitul 1: Suplimentele alimentare cresc fertilitatea
Tendinta multor cupluri este de a vindeca infertilitatea prin introducerea in dieta a unor suplimente alimentare si terapii alternative, naturiste. Acestea sunt preferate in defavoarea tratamentelor clasice, recomandate de catre medic si care si-au dovedit eficacitatea prin intermediul studiilor de cercetare.
Anumite suplimente alimentare pot chiar aduce si unele efecte negative asupra organismului. Un astfel de exemplu este oferit de suplimentele ce contin fitoestrogeni. Acesti compusi, asemanatori ca structura cu hormonii feminini, determina aparitia unor modificari hormonale in organismul femeii. Ca urmare, afecteaza sistemul reproducator, favorizand infertilitatea, deci agravand patologia pentru care sunt administrate.
Alte suplimente alimentare frecvent consumate sunt reprezentate de:
- acidul folic;
- fier;
- vitaminele din grupul B.
Acestea au numeroase beneficii asupra organismului. Suplimentar, ele sunt administrate si in cazul femeilor insarcinate, deoarece previn aparitia mutatiilor la fat. Cu toate acestea, nu au efect asupra infertilitatii. Adica, in cazul unei persoane care se confrunta cu infertilitatea, aceste suplimente nu vor favoriza dezvoltarea unei sarcini.
Exista si unele suplimente care pot imbunatati raspunsul ovarian la stimulare (stimulare prin tehnici medicale certificate), crescand numarul embrionilor de calitate buna. Acestea au un efect benefic doar in asociere cu tratamentele medicale realizate in clinicile de fertilizare in vitro.
De asemenea, exista si unele suplimente adresate barbatilor. Acestea au proprietatea de a creste cantitatea si calitatea spermatozoizilor. Ele pot ajuta un barbat cu o fertilitate normala, dar nu au efecte in cazul infertilitatii severe, unde este necesara fertilizarea in vitro, pentru obtinerea sarcinii. Printre suplimentele consumate frecvent de barbati, se afla:
- vitamina C;
- vitamina E;
- coenzima Q10;
- aminoacizii esentiali.
Mitul 2: Stimularea ovariana reduce rezerva de ovocite
Stimularea ovariana conduce la maturarea mai multor ovule intr-un singur ciclu. Cu toate acestea, nu are capacitatea de a epuiza rezerva ovariana.
Femeia se naste cu o rezerva de cateva sute de mii de ovocite. Dintre acestea, pe parcursul vietii reproductive de adult, in fiecare luna se va maturiza cate un ovul. Tinand cont de faptul ca perioada reproductiva este de aproximativ 30-40 de ani, rezulta ca in total se vor maturiza cel mult 500 de ovule. Celelalte nu vor ajunge la maturitate. Asadar, oricat de multe cicluri de stimulare ovariana s-ar realiza, rezerva ovariana nu se va reduce.
Mitul 3: Sindromul de hiperstimulare nu poate fi prevenit
Sindromul de hiperstimulare era considerat un efect advers frecvent, in urma cu cateva decenii. In prezent, acesta este foarte rar, chiar inexistent.
Pentru a te asigura ca nu vei dezvolta sindromul de hiperstimulare, apeleaza la un medic cu experienta. Astfel, reproducerea asistata este un proces sigur, relativ usor de tolerat si cu efecte secundare foarte rare.
Mitul 4: Medicatia hormonala ingrasa
Acumularea kilogramelor in plus este o frica a multor femei. Pe parcursul tratamentului, poti observa o usoara crestere in greutate, din cauza fenomenului de retentie a apei in organism si nu a ingrasarii propriu-zise.
Este important de mentionat ca si in timpul sarcinii te vei confrunta cu retentia de apa, dar aceasta va disparea la finalul tratamentului si al sarcinii. De asemenea, pentru a evita sa te ingrasi, este util:
- a urma o dieta echilibrata din punct de vedere nutritional;
- a consuma un numar adecvat de calorii;
- a avea un aport optim de lichide (apa, ceai);
- a realiza exercitii fizice in mod regulat (plimbari, sport).
Mitul 5: Medicatia hormonala cauzeaza cancer
Studiile realizate pana in prezent nu au demonstrat o legatura intre tratamentele de stimulare ovariana si cancerele ginecologice. Dar se cunoaste faptul ca riscul de a dezvolta cancer este mai ridicat la persoanele care prezinta infertilitate. Astfel, incidenta cancerului ovarian sau uterin este mai crescuta la femeile cu anovulatie (lipsa ovulatiei) sau endometrioza.
De asemenea, cercetarile au evidentiat ca realizarea tratamentelor de stimulare ovariana la femeile diagnosticate cu cancer este sigura. In aceste situatii, medicamentele pentru stimularea ovulatiei permit prelevarea, congelarea si stocarea ovulelor. In acest fel, chiar daca tratamentul adresat cancerului afecteaza ovulele, femeia poate ramane insarcinata la finalul acestuia sau cand isi va dori un copil.
Un alt element important este reprezentat de faptul ca stimularea hormonala are sanse mai mari de reusita, comparativ cu FIV pe ciclu natural. FIV (fertilizarea in vitro) pe ciclu natural are o rata de reusita ce scade pe masura ce femeia inainteaza in varsta.
Mitul 6: Tratamentul este extrem de complicat
Tratamentul nu este foarte complicat. Realizarea acestuia presupune si implicarea pacientelor, nu doar a echipei medicale. Astfel, pentru o perioada de 8-12 zile, aceasta isi administreaza zilnic medicamentele pentru stimularea ovulatiei. Este necesara injectarea subcutanata, care se realizeaza rapid, prin intermediul unor dispozitive (pen-uri).
Pe parcursul administrarii, pacienta poate resimti unele efecte adverse, precum:
- cefalee (durere de cap);
- meteorism (senzatia de balonare);
- constipatie;
- senzatia de presiune la nivelul ovarelor;
- irascibilitate.
De asemenea, este important de mentionat si stresul psihologic. Intregul proces terapeutic poate fi dificil din punct de vedere emotional pentru cuplu. Gestionarea fiecarei etape, dar si a rezultatului favorabil sau nefavorabil constituie o provocare pentru cei doi parteneri. In astfel de situatii, este recomandat a consulta un psiholog, pentru a obtine sfaturi utile, care sa faciliteze tranzitia prin aceasta perioada.
Mitul 7: Embriotransferul cu embrioni congelati este mai eficient decat cu embrioni proaspeti
In ultimii ani, congelarea embrionilor s-a dezvoltat foarte mult. In prezent, datorita congelarii prin vitrificare, rata de supravietuire a embrionilor este de aproximativ 90%, ceea ce reprezinta un succes.
Congelarea embrionilor este extrem de utila mai ales pentru femeile diagnosticate cu cancer, care doresc sa aiba sansa de a obtine o sarcina la terminarea tratamentului adresat acestei afectiuni. In cazul acestora, pentru o rata de succes superioara in pastrarea viabilitatii embrionilor, este indicat a merge la o clinica ce are laboratoare cu programe de vitrificare.
Cea mai buna rata de reusita, in cazul unui transfer de embrion proaspat, este de aproximativ 50-60%. In cazul unui embrion congelat, acest procent este mai scazut.
In cazul in care transferul unui embrion proaspat nu conduce la dezvoltarea sarcinii, utilizarea unor embrioni congelati este o alternativa buna. In acest fel, nu mai este necesar a realiza un alt ciclu de stimulare ovariana. Este important de mentionat ca, in cazul transferului de embrioni congelati, riscul de malformatii sau alte afectiuni neonatale nu este mai crescut.
Mitul 8: Stresul determina infertilitate
Stresul nu produce infertilitate, dar nici lipsa acestuia nu o vindeca. Infertilitatea este o afectiune ce are cauze medicale, nu psihologice. In schimb, reducerea stresului poate avea efecte benefice asupra tratamentului adresat infertilitatii.
Bineinteles, stresul are multiple efecte adverse asupra organismului, dar printre acestea nu se numara si infertilitatea. Pentru a reduce nivelul de stres, apeleaza la un psiholog, care te va indruma in acest sens.
Mitul 9: Daca ai un copil, il poti avea si pe al doilea
O treime dintre cuplurile care isi doresc un al doilea copil intampina dificultati in a obtine o sarcina. Aceasta situatie este cunoscuta ca infertilitate secundara. Din pacate, nu foarte multe persoane stiu de existenta ei. Drept urmare, in cazul in care nu obtin sarcina dorita, nu efectueaza investigatii medicale pentru a determina cauza.
Infertilitatea secundara are aceasi incidenta ca infertilitatea primara, desi nu este foarte cunoscuta. Cele mai frecvente cauze care pot determina infertilitate secundara sunt:
- dezvoltarea unor patologii la nivelul tractului reproducator;
- complicatiile care au aparut inaintea sau in timpul sarcinii;
- afectiuni ale uterului,
- disfunctii ale trompelor uterine;
- cauze similare infertilitatii primare.
Mitul 10: Este necesar un singur embrion pentru a obtine o sarcina
Stimularea ovariana presupune prelevarea a 10-15 ovocite. Dintre acestea, doar jumatate au capacitatea de a da nastere unui copil sanatos, cand femeia are in jur de 35 de ani. In cazul in care femeia a depasit varsta de 40 de ani, aproximativ 10% dintre acestea pot determina o sarcina fiziologica normala.
Sansa unui ovocit de a forma un embrion sanatos este de aproximativ 40%, daca femeia are sub 30 de ani. De aceea, in caz de esec, este important a avea mai multe ovocite.
Cat costa stimularea ovariana?
Stimularea ovariana este tehnica ce are cel mai mare succes in a obtine o sarcina. Costul acesteia difera in functie de nevoia fiecarui pacient si de conditia medicala a partenerilor din cuplu.
Pentru o evaluare medicala, dar si informatii despre proceduri si preturile acestora, apeleaza cu incredere la specialistii Clinicii Regina Maria.
Infertilitatea este o problema cu care se confrunta aproximativ o treime dintre cupluri. Este important a cunoaste ca tratamentul pentru aceasta este reprezentat doar de tehnicile de reproducere asistata. De asemenea, cunoasterea miturilor legate de infertilitate este utila pentru a sti cum sa gestionezi situatia.
Bibliografie:
www.healthline.com, https://www.healthline.com/health/infertility/common-myths#myth-4-age, accesat la data 26.07.2022;
dukefertilitycenter.org, https://dukefertilitycenter.org/news/7-myths-about-infertility, accesat la data 26.07.2022;
www.nhs.uk, https://www.nhs.uk/conditions/infertility/#:~:text=Infertility%20is%20when%20a%20couple,every%202%20or%203%20days, accesat la data 26.07.2022.