Operatia de cataracta nu creste riscul de degenerescenta maculara legata de varsta, a evidentiat un studiu publicat in 2013 in jurnalul Ophthalmology.
Cataracta apare atunci cand lentila naturala a ochiului (cristalinul) devine opaca. Prin operatie se indeparteaza cristalinul opac, dar aceasta permite ca o cantitate mai mare de lumina – in special lumina albastra – sa ajunga la retina localizata in partea din spate a ochiului. Conform opiniei unor medici, cu cat este mai mare cantitatea de lumina intensa care ajunge la retina, cu atat poate apare deteriorarea acesteia si degenerescenta maculara legata de varsta, o cauza a pierderii vederii la adultii varstnici.
Studiul a implicat peste 2.000 de persoane cu varste peste 65 de ani care au fost operati de cataracta la Westmead Hospital din Sydney, Australia. Un subset dintre acesti pacienti au fost operati de cataracta numai la un ochi, ceea ce a permis medicilor sa vada daca ochiul operat avea un risc mai mare sa dezvolte degenerescenta maculara legata de varsta, comparativ cu ochiul neoperat. Pe durata celor trei ani cat au fost urmariti participantii, medicii nu au vazut nicio diferenta, confirmand ca in acest grup de oameni operatia de cataracta nu a crescut riscul de degenerescenta maculara legata de varsta.