Afectiune autoimuna cu o incidenta ingrijoratoare, boala celiaca este diagnosticata la 1 persoana din 200 la nivel mondial, fiind de 2-3 ori mai frecventa la femei. In cazul acestor pacienti, este interzis consumul de grau, secara, orz, ovaz, gris, amidon din grau (de la banala paine, pana la biscuiti si prajituri), dar si alte produse precum berea, sosul de soia sau chiar mezelurile. Ingestia de gluten declanseaza o reactie autoimuna care, in cazurile cele mai grave, poate duce inclusiv la infertilitate, depresie sau chiar cancer gastro-intestinal. Testele genetice, non-invazive, va pot spune cu certitudine daca aveti motive sa va ingrijorati.
Alergie la gluten vs. boala celiaca
Boala celiaca NU este o simpla alergie la gluten, asa cum se considera uneori, in mod eronat. Daca alergia se manifesta prin stranut, urticarie ori tuse, boala celiaca sau intoleranta la gluten este, de fapt, o afectiune autoimuna grava in care ingestia - chiar si a unei cantitati neinsemnate de gluten - duce la distrugerea mucoasei intestinale si asimiliarea defectuoasa a substantelor nutritive din alimente. Boala celiaca apare insa intotdeauna acolo unde exista un fond genetic, iar testele disponibile la ora actuala in Romania, prin Genetic Center, permit identificarea acestei predispozitii.
Care sunt persoanele predispuse la aceasta afectiune?
Boala celiaca este un motiv de ingrijorare daca:
- Aveti rude de gradul 1 cu istoric de intoleranta la gluten;
- Exista deja un diagnostic de boala autoimuna (diabet zaharat tip 1, tiroida sau hepatita autoimuna, psoriazis, poliartita reumatoida s.a.m.d.);
- A fost diagnosticata anterior o afectiune genetica precum Sindromul Turner, Sindromul Williams sau Sindromul Down.
Cum se manifesta intoleranta la gluten (boala celiaca)?
Din pacate, simptomele aceste afectiuni sunt nespecifice, adica ele pot fi prezente si in alte afectiuni si din acest motiv poate sa treaca timp indelungat, chiar si ani, pana ce o persoana este diagnosticata.
Pot anunta boala celiaca • diareea cronica • constipatia cronica ori • durerile abdominale
dar exista si semne atipice precum •oboseala prelungita • anemie • dermatita • stomatita sau •tulburarile menstruale
”Netratata, intoleranta la gluten poate duce la complicatii severe pe termen lung, precum malnutritia, osteoporoza, rahitism la copii, depresie, infertilitate, avorturi spontan, ori cancer gastro-intestinal. Dupa diagnosticare, singura terapie disponibila si eficienta este adoptarea unei diete fara gluten, pentru tot restul vietii”, explica specialistii Genetic Center.
In ce consta testul genetic pentru boala celiaca?
Testarea genetica pentru intoleranta la gluten este o analiza non-invaziva, care se face o singura data in viata si presupune recoltarea unei cantitati mici de sange, urmand apoi ca testele de laborator sa ne spuna daca este prezent haplotipul DQ2/DQ8, asociat in 100% din cazuri cu intoleranta la gluten. Astfel, daca testul genetic este negativ, este imposibil ca boala sa apara in viitor.
Care sunt avantajele testului genetic, comparativ cu testele clasice?
- NU este influentat de dieta si NU presupune o pregatire prealabila. Celelalte analize necesare diagnosticului de boala celiaca nu pot fi interpretate daca persoana urmeaza deja o dieta fara gluten. In cazul acesta, dupa 6 luni de la eliminarea glutenului din alimentatie, mucoasa intestinala se normalizeaza si nu mai exista mijloace de diagnostic;
- Este foarte simplu de facut, ca o banala analiza de sange, spre deosebire de alte mijloace de analiza care pot include chiar si biopsii intestinale;
- Se poate efectua inca din prima luna de viata, nefiind influentat de varsta sau alimentatie.