Ce este catina?
Catina este cunoscuta publicului larg ca micile bobite portocalii, cu un punctisor negru pe suprafata lor, cu un gust aromat, acrisor si putin astringent, pe care le gasesti pe tarabele din piata la inceputul toamnei.
Catina este fructul unui arbust foarte raspandit atat in Europa, cat si in Asia, care poarta denumirea stiintifica de Hippophae rhamnoides. Cel mai bine cunoscuta este catina rosie, beneficiile acesteia fiind promovate de zona tratamentelor naturiste.
Acest arbust are un aspect foarte ramificat, iar ramurile sale sunt prevazute cu spini lungi si ascutiti. La noi in tara, creste in toate zonele, indiferent de formele de relief. Exista si catina alba, iar proprietatile sale terapeutice sunt similare.
Ce contine catina - Proprietati nutritive
Multe persoane se intreaba ce boli trateaza siropul de catina. In acest context, este important sa mentionam ca proprietatile sale pentru sanatate au legatura cu ceea ce contine catina: un amestec de minerale si vitamine pe care cu greu il poate egala o alta planta. In ceea ce priveste catina, proprietatile nutritive cele mai importante ale fructului crud sunt urmatoarele:
- Fructul de catina este bogat in antioxidanti puternici, care combat efectele negative ale radicalilor liberi si stresul oxidativ asociat proceselor de imbatranire si degenerare celulara. Consumul de suc de catina, de pilda, contribuie la reducerea nivelului de inflamatie cronica din organism, contribuind la prevenirea sindromului metabolic, a diabetului zaharat si a altor afectiuni persistenteasociate inflamatiei cronice.
- Arbustul de catina face fructe bogate in vitaminele A, C, E și K, motiv pentru care acestea sunt folosite intr-o gama variata de preparate. Poti gasi, in magazinele naturiste, ulei de catina cu beneficii importante, inclusiv in zona cosmetica, pe care il poti folosi pentru prepararea cremelor. Poti achizitiona sirop de catina, cu beneficii importante pentru stimularea imunitatii. Poti prepara suc de catina cu beneficii pentru cresterea nivelului de energie si sustinerea convalescentei. Exista inclusiv alternativa unui ceai de catina cu preparare simpla, care sa constituie baza smoothie-urilor de fructe pe care le consumi in fiecare dimineata.
- Catina este o sursa importanta de minerale esentiale: potasiu, fier, magneziu si zinc. Multumita acestora, ea contribuie la mentinerea echilibrului mineral al organismului si sustine functionarea corecta a principalelor sisteme si organe.
- Fructele de catina sunt sarace in grasimi saturate, in schimb, vorbim de un aport demn de luat in considerare de acizi grasi omega-6 care reduc riscul de boli cardiovasculare.
Beneficii catina
In fiecare toamna, multe persoane iau in calcul beneficiile catinei si decid sa conserve, sub o forma sau alta, micile bobite portocalii. Iata la ce se foloseste catina, din punctul de vedere al beneficiilor pentru sanatate:
- Antioxidantii pe care ii contine catina, reprezentati de o serie de compusi fenolici, contribuie la reducerea stresului oxidativ, prevenirea proceselor de degenerare celulara si reducerea riscului de aparitie a cancerului.
- Proprietatile antiseptice si antiinflamatorii ale fructelor de catina contribuie la un control mai precis al alergiilor;
- Multumita continutului de vitamina C si zinc, fructele de catina au beneficii semnificative in ceea ce priveste prevenirea racelilor comune si a altor tipuri de infectii, stimuland si moduland functia sistemului imunitar.
- Uleiul de catina alba sau rosie este bogat in grasimi sanatoase si are un rol protector important in functionarea aparatului cardiovascular;
- Beneficiile uleiului de catina sunt vizibile si la nivel extern, acesta fiind un foarte bun emolient si stimuland regenerarea celulara si intinerirea pielii, multumita continutului de retinoizi, vitaminele A si E.
- Extractul de catina este util in prevenirea si tratamentul diabetului zaharat, contribuind la reglarea glicemiei.
- Tratamentul cu catina are beneficii si in sfera digestiva, ameliorand simptomele de colon iritabil si de constipatie cronica.
Catina contraindicatii
Atunci cand vine vorba despre remedii naturale pe baza de catina, contraindicatiile sunt urmatoarele:
- Catina in sarcina nu este recomandata deoarece efectele unui consum in cantitate mare nu au fost studiate, deocamdata.
- Diareea cronica este o afectiune care reprezinta o contraindicatie importanta in ceea ce priveste consumul de catina, aceasta avand un usor efect laxativ.
- In ceea ce priveste siropul de catina cu miere, sucul de catina cu miere sau ceaiul de catina, contraindicatii importante sunt: tratamentul cu anticoagulante sau perspectiva unei interventii chirurgicale in viitorul apropiat. Catina actioneaza ca un fluidizant al sangelui si creste riscul de aparitie a vanatailor si sangerarilor dificil de controlat.
- Catina este contraindicata in cazul persoanelor simptomatic hipotensive sau al celor care urmeaza un tratament antihipertensiv. Discuta cu medicul despre dozele si forma de administrare care ar putea fi mai potrivite pentru tine, astfel incat sa te bucuri de beneficiile catinei.
Preparate cu catina
Se discuta adeseori despre beneficiile siropului de catina, beneficiile catinei cu miere, beneficiile capsulei cu ulei de catina sau beneficiile cremei de catina, dar nu toata lumea stie cum se prepara catina, cum se consuma catina, cum tii o cura de sirop de catina pentru imunitate sau cum folosesti ceai de catina pentru slabit.
Catina cu miere
Catina cu miere este, probabil, cea mai cunoscuta forma de administrare a catinei. In ceea ce priveste mierea cu catina, beneficiile sunt cel putin dublate in urma combinarii celor doua ingrediente, ambele recunoscute pentru impactul favorabil asupra starii de sanatate.
Multe persoane se intreaba cata catina se poate consuma pe zi - de obicei, catina cu miere se consuma dimineata, pe stomacul gol, fie adaugand o lingurita (la copii) sau o lingura (la adolescenti si adulti) in ceai, fie ca atare.
Ceai de catina beneficii
O alta varianta de consum este sa prepari un ceai de catina pe care sa il condimentezi dupa gustul personal. Atunci cand vine vorba despre ceai de catina, beneficiile legate de continutul de vitamine sunt diminuate, in schimb el ramane eficient in timpul curelor de slabire.
Ulei de catina
Uleiul de catina poate fi folosit atat intern, cat si extern. Pentru uz intern, este adesea disponibil sub forma de capsule si este util, in primul rand, pentru reglarea nivelurilor de colesterol LDL si HDL, dar si pentru rolul antioxidant al acizilor grasi omega din structura sa.
Pentru uz extern, uleiul de catina are beneficii excelente privind hranirea si hidratarea pielii si a parului. El poate fi inclus in creme preparate in casa sau poate fi utilizat ca atare, ajutand la mentinerea pielii suple si pline de vitalitate si a unui par stralucitor.
Sirop de catina
Catina sirop este un mod popular de consum, beneficiile siropului de catina avand legatura cu valorile sale nutritive, continutul de fibre, minerale si acizi grasi sanatosi pentru organism. Mai mult decat atat, siropul de catina pentru copii reprezinta un mod mai usor de administrare a acestui compus, gustul dulce si posibilitatea de a-l include in diferite bauturi reprezentand avantaje importante.
Sucul de catina
Pe lista de retete cu catina, sucul de catina este cel mai usor de preparat si, desigur, are un continut net superior de vitamine si compusi biologic activi. Se poate prepara, in mod ideal, din catina proaspata sau din catina uscata, dupa rehidratarea corecta a acesteia. Principalul avantaj al sucului este ca pastreaza toate acele proprietati ale catinei intacte, neafectate de prelucrarea termica.
Intrebari frecvente
Cum se prepara catina cu miere?
Beneficiile catinei cu miere sunt cel mai bine cunoscute de catre utilizatori, dar cum se prepara catina cu miere? Bobitele de catina se desprind de pe ramurele si se spala bine in mai multe randuri de apa. Se pun intr-un borcan, astfel incat sa acopere aproximativ o treime din capacitatea acestuia, apoi se toarna miere deasupra. Se pastreaza la frigider si se amesteca zilnic, preferabil cu o lingura de lemn sau de plastic, nu de metal. Dupa 1-2 saptamani se poate consuma.
Exista si varianta de catina cu miere de albine in care boabele de catina sunt strivite in prealabil, inainte de a fi amestecate cu mierea. Acest proces de zdrobire e bine sa fie efectuat in recipiente si cu instrumente care nu contin metal, pentru pastrarea tuturor proprietatilor catinei.
Ce boli trateaza siropul de catina?
Pe lista de preparate din catina, siropul este unul dintre cele mai populare. Il poti prepara in casa sau il poti cumpara din magazinele naturiste. Siropul de catina este eficient in stimularea sistemului imunitar, dar si ca tonic general, multumita continutului ridicat de vitamine.
Siropul de catina - contraindicatii?
Atunci cand se recomanda sirop de catina, contraindicatii semnificative pot avea legatura cu continutul de zahar al acestuia. Beneficiile si contraindicatiile catinei sunt asemanatoare in majoritatea formelor de administrare si au legatura in special cu efectele de fluidizare a sangelui.
Cat timp se ia catina cu miere?
In ceea ce priveste catina, retetele folosite pentru preparare influenteaza durata curei. In cazul catinei cu miere, beneficiile si contraindicatiile cunoscute recomanda efectuarea unor cure de 3 luni de doua ori pe an, in general primavara si toamna.
Miere si catina - de la ce varsta?
Amestecul de miere si catina le este recomandat si copiilor, fiind unul dintre cele mai apreciate tratamente pentru imunitate. Varsta de la care se poate administra acest remediu este un an, cand bebelusul are voie sa consume miere. Copiii cu varsta mai mica de un an nu au voie sa consume miere din cauza riscului de a dezvolta botulism.
Indiferent de forma de administrare pe care o alegi pentru catina, aceasta ramane un remediu extrem de util si de sanatos pentru aproape oricine. Intreaba medicul care este forma de consum cea mai potrivita pentru tine si in ce doze poti utiliza catina pentru a-ti mentine o stare optima de sanatate.
Bibliografie
https://www.healthline.com/nutrition/sea-buckthorn-oil
https://www.medicalnewstoday.com/articles/sea-buckthorn-oil-benefits
https://www.drugs.com/npp/sea-buckthorn.html
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8389226/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6589177/