Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Care este temperatura optima in casa

Articol de Roxana Balintoni Medical Content Writer
Temp1
Modificarile de temperatura venite odata cu schimbarea anotimpurilor pot produce un usor disconfort, pana cand organismul se adapteaza, la randul lui, la acestea. Totodata, atunci cand vine vorba despre interiorul locuintei, stabilirea unei temperaturi ambientale potrivite poate reprezenta o adevarata provocare. Iata care este temperatura optima in incaperile casei, in functie de anotimp, de ce este important acest aspect in vietile noastre, dar si cum poti mentine o temperatura ambientala constanta.

Rolul temperaturii ambientale in viata de zi cu zi

Organismul uman are nevoie de o temperatura potrivita, pentru a putea functiona in parametri normali. Desi corpul nostru dispune de mecanisme proprii de autoreglare, acestea nu dau randament in orice conditii sau pe perioade indelungate. Atunci cand organismul este expus la temperaturi din afara zonei sale de confort, starea fizica si cea emotionala pot suferi modificari: o temperatura prea ridicata poate provoca stari de oboseala si confuzie, poate determina modificari ale valorilor presiunii arteriale sau dificultati de concentrare. Pe de alta parte, temperaturile prea scazute influenteaza, la randul lor, gandirea, mobilitatea si chiar si sistemul respirator.

Temperatura optima pentru somn

Somnul reprezinta o componenta esentiala in viata fiecaruia dintre noi, iar calitatea acestuia ne influenteaza puternic activitatea si starea zilnica. In timpul somnului, fluidele corpului "spala" zona cerebrala, eliberand-o de factorii solicitanti si pregatind organismul pentru o noua zi. Astfel, daca o persoana nu se odihneste suficient de mult sau nu are un somn calitativ, randamentul sau tinde sa scada si, daca privarea de somn este una de lunga durata, persoana in cauza poate intampina probleme serioase de sanatate.

Temperatura aerului din dormitor joaca si ea un rol foarte important in calitatea somnului.

Organismul uman isi regleaza temperatura in functie de ritmul circadian, iar seara, inainte de culcare, aceasta scade usor. Acesta este, practic, semnalul ca procesele nocturne ale corpului sunt gata sa inceapa. Din acest motiv, este recomandat ca temperatura ambientala din camera in care dormi sa fie putin mai scazuta decat in cele unde iti petreci timpul ziua.

Mai precis, o temperatura incadrata intre 16 si 22 grade Celsius este considerata optima pe perioada somnului.

temp2

Temperatura in casa iarna si vara

Probabil, cea mai frecventa dilema pe care o au multi dintre noi este legata de temperatura optima in casa, in raport cu anotimpurile. In perioadele de tranzitie, aceste neclaritati sunt mai pronuntate, intrucat organismului ii trebuie putin timp sa se acomodeze la noul anotimp.

Este adevarat si ca fiecare persoana are propriul interval termic in care se simte confortabil, iar acest aspect poate sa varieze destul de mult de la o persoana la alta. Cu toate acestea, s-a dovedit ca este important sa eviti diferentele foarte mari de temperatura dintre mediul exterior si cel interior.

Astfel, pe timpul iernii, temperatura optima in casa este de 20-22 grade Celsius, in timp ce vara, este indicat sa mentii o temperatura ambientala de aproximativ 23-25 grade Celsius.

Sfatul referitor la mentinerea unor diferente de temperatura cat mai mici intre exterior si interior este valabil si atunci cand folosesti functia de incalzire sau aerul conditionat in autoturism. Exista un motiv intemeiat, pentru care este necesar sa acorzi atentie acestui aspect, si anume ca organismul nu trebuie supus unui soc termic puternic, odata cu trecerea in afara masinii, intrucat acesta poate provoca neplaceri, inclusiv pusee de hipertensiune sau hipotensiune arteriala, sangerari nazale sau stare de lesin.

Temperatura optima in casa pentru copii si bebelusi

Multi parinti sunt tentati sa programeze o temperatura mai ridicata in casa, odata ce apare un copil in viata lor, de teama ca micutul sa nu se imbolnaveasca. Este adevarat, cei mici nu-si pot exprima nemultumirile, la fel ca adultii si nici nu stiu ce sa faca atunci cand simt ca le este prea frig sau prea cald. Cu toate acestea, temperatura optima in casa pentru un copil este aproximativ aceeasi ca pentru adulti, aspect la care contribuie foarte mult si vestimentatia. Este important, totusi, sa eviti variatiile de temperatura, in timpul zilei sau pe perioada somnului, intrucat mecanismele de termoreglare ale copiilor nu sunt pe deplin dezvoltate, astfel, diferentele de temperatura le pot provoca disconfort.

temp3

Cum pastrezi o temperatura constanta in casa

Temperatura optima in casa, pe langa aspectul confortului, joaca un rol esential si in ceea ce priveste sanatatea noastra. Temperatura si umiditatea sunt doi factori decisivi, mai ales atunci cand petreci foarte mult timp din zi, intr-un singur loc. Atunci cand temperatura este crescuta, aerul tinde sa fie mai uscat, umiditatea acestuia fiind tot mai mica, atunci cand incaperea este incalzita cu ajutorul radiatoarelor, fie ele electrice sau conectate la centrala termica. De asemenea, si atunci cand utilizezi sisteme de racire, precum aparatul de aer conditionat, aerul poate fi mai uscat decat in mod normal. Aerul prea uscat poate conduce la uscaciunea cailor respiratorii si la deshidratarea pielii, in timp ce umiditatea prea ridicata poate favoriza dezvoltarea agentilor patogeni (in special, bacterii) si a mucegaiului.

Pentru a monitoriza cu atentie temperatura camerei si gradul de umiditate, este util sa instalezi un termohigrometru in fiecare incapere in care petreci mult timp, acesta inregistrand atat temperatura ambientala, cat si umiditatea, ale carei valori normale sunt cuprinse intre 30% si 60%. In cazul in care constati ca umiditatea din incapere nu se incadreaza in limitele corespunzatoare, o poti corecta cu un umidificator (atunci cand aerul este prea uscat), ori, la polul opus, folosind un dezumidificator.

In ceea ce priveste mentinerea unei temperaturi ambientale constante, este indicat sa folosesti un termostat, pe care sa il conectezi la centrala termica sau la sistemul de racire.

In acest fel, variatiile de temperatura vor fi aproape insesizabile, iar confortul termic va fi cu mult imbunatatit.
 
Temperatura ne influenteaza pe toti, intr-o masura mai mare decat am crede, intrucat gradele din termometru conteaza atat pentru confortul fizic si pentru o buna desfasurare a activitatilor, cat si pentru un somn odihnitor. Este dificil de mentionat care este temperatura normala, in fiecare situatie, deoarece aici intervin si preferintele proprii ale fiecaruia dintre noi.

Cu toate acestea, daca este mentinut un interval mediu de temperatura in casa ori la locul de munca, ne putem vedea linistiti de viata cotidiana.

 

 

Autor: Roxana Balintoni, Senior Editor