Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Biopsia lichida, un test nou extrem de util pentru bolnavii de cancer

Biopsia este o analiza extrem de importanta In stabilirea diagnosticului si a celui mai bun tratament pentru cancer.

Biopsia clasica presupune recoltarea de tesut tumoral si analiza sa In laborator. In functie de rezultat, medicii din diverse specialitati medicale pot stabili tipul de cancer, stadiul bolii si pot recomanda pacientilor tratamente personalizate. Aceasta procedura a evoluat mult, timpul alocat prelucrarii probelor s-a redus substantial, unele rezultate fiind disponibile rapid, chiar In timpul interventiilor medicale, ceea ce ajuta medicii sa ia cele mai corecte decizii pentru pacienti.
Ultima noutate In ceea ce priveste biopsia este dezvoltarea unei metode noi de evaluare si monitorizare a pacientilor cu cancer. Este vorba despre biopsia lichida, ale carei beneficii sunt descrise de medicul genetician Mariela Militaru, expert Genetic Center.
“Biopsia lichida este de fapt un test din sange, care se face pacientilor bolnavi de cancer. Ideea acestei analize a venit din SUA, medicii americani facand primele studii In domeniul biopsiei lichide. Ei au analizat sangele pacientilor care sunt tratati pentru diverse tipuri de cancer, sange In care se gaseste asa-numitul ADN tumoral. Acest ADN provine de fapt din distrugerea celulelor tumorale si este prezent In sange. Insa timpul lui de Injumatatire este undeva la 6 ore, pana cand se elimina prin ficat sau prin rinichi. In aceste conditii, testarea este utila In special pentru a urmari evolutia pacientilor cu cancer In urma efectuarii tratamentelor respective. Se foloseste pentru cancerul de plaman si se va folosi si pentru cancerul colorectal”, spune expertul Genetic Center.
Conform performantei actuale, precizia testului se situeaza Intre 85 si 90 la suta. Specialistii spun ca exista cazuri cand cantitatea de ADN tumoral din sange este prea mica si atunci rezultatul testului poate iesi negativ. Insa testul are o multime de beneficii pentru anumite categorii de pacienti.
“Biopsia lichida va ajuta multi pacienti sa fie mult mai bine monitorizati, iar acestia nu vor mai avea nevoie de biopsie clasica pe tumora respectiva sau de alte teste invazive. Va fi mult mai simplu, biopsia lichida este o metoda de viitor. Dupa parerea mea, probabil ca peste cativa ani, biopsia lichida ne va ajuta sa vedem daca putem dezvolta un cancer chiar daca nu am avut nimic pana acum prezent. Cred ca In urmatorii 5 ani se va dezvolta si acest concept. Deocamdata, este utila pentru cei care deja sunt diagnosticati cu cancer”, afirma medicul genetician Mariela Militaru.