Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Artroscopia de sold recupereaza functia motorie a unui tanar pompier

Articol de Silvana Pătrăşcanu Senior Editor
La 36 de ani perspectiva de a trece printr-o operatie de amploare, care sa necesite luni de recuperare, asa cum este cea de protezare a articulatiei soldului, nu este deloc incurajatoare. Dar daca alternativa este o interventie minim invaziva, cu recuperare rapida, care iti permite sa te intorci apt si mobil la treburile tale, lucrurile se schimba radical. Exact acesta este subiectul articolului si povestea unei noi performante medicale.

O interventie rara in Romania 

Spitalul Regina Maria Brasov este unul dintre putinele locuri din Romania, ba chiar din Europa in care se fac astfel de interventii chirurgicale. Evolutia tehnicilor medicale, concomitent cu abilitatile chirurgului ortoped au facut posibil ca aceasta solutie de investigare a articulatiei, prin tehnici minim invazive, sa devina o metoda terapeutica care sa rezolve pentru mult timp anumite probleme articulare fara a mai fi necesara deschiderea efectiva a articulatiei sau protezarea, interventii ample care necesita recuperare de lunga durata si implica riscuri chirurgicale.

Cand aceste terapii au ca scop redarea mobilitatii, eliminarea durerilor si posibilitatea de a avea o viata in limite normale, iar pacientul este o persoana tanara si activa, se poate vorbi de performanta medicala, in conditiile in care alternativa o reprezenta proteza de sold. 

„Ideea de a trece printr-o operatie de protezare a soldului am exclus-o din start. Stiam ca este dificila si ca implica o recuperarea de lunga durata, ceea ce pentru mine, care sunt dependent de munca fizica, era de neconceput. Pe de alta parte nici inabilitatea fizica si durerea severa pe care le provoca soldul meu cu probleme nu puteau fi suportate. Sunt pompier si am o ferma, iar ideea ca nu puteam ridica si cara 10 kilograme din cauza durerilor pentru mine era echivalent cu a fi invalid”, povesteste Gheorghe Constantin.

Devenit pacient al doctorilor George Ovidiu Muntean – medic primar ortopedie-traumatologie  la Spitalul Regina Maria Brasov si coordonatorul sectiei, Gheorghe Constantin, in varsta de 36 de ani, este expresia combinatiei perfecte: curaj, incredere in deciziile medicale si terapii chirurgicale inovative. 

„Un diagnostic de impingement femuroacetabular este, de cele mai multe ori, ca bilet de trimitere catre interventia de protezare a soldului. Am luat insa decizia de a urma o alta cale chiar daca acest tip de interventie este rar practicat in Romania. Beneficiul este prelungirea functiei si, implicit, a duratei de viata a unei articulatii naturale, chiar daca aceasta nu mai functioneaza perfect, este infinit mai bine si mai buna decat protezarea”, explica doctorul George Ovidiu Muntean.

O poveste de succes

Problemele la articulatia soldului drept au aparut la pacientul nostru in adolescenta. Tratamentele balneare au fost eficiente o buna bucata de vreme. Recent, durerile au reaparut la nivelul soldului drept, iradiind puternic spre genunchi. Disconfortul era si mai accentuat in tipul activitatilor fizice, ceea ce pentru un barbat care face agricultura si este pompier inseamna schimbarea radicala a stilului de viata. 

„Fac agricultura mecanizata, dar o roata de tractor are 100 de kilograme, si trebuie sa fiu apt sa o misc, trebuie sa car, sa ridic, sa fiu mobil, valid si capabil de efort fizic. Sunt cateva zeci de hectare in grija mea. Ca sa nu mai spun ca lucrez la ISU, sunt pompier si imi place foarte tare munca mea. Una peste alta am cautat o solutie, iar singura care mi-a fost oferita a fost proteza de sold. Daca cauti pe google intelege orice profan cat de drastica si radicala este operatia si de cat timp este nevoie pentru recuperare. Eu nu-mi permit asa ceva”, ne-a povestit tanarul. 

Pacientul a venit cu dureri, reducerea mobilitatii si a capacitatii de efort. Diagnosticul de sindrom de impingement femuroacetabular, specific persoanelor tinere cu varsta mai mica de 45 de ani, este un precursor al coxartrozei. Solutia clasica este artroplastia de sold (protezarea soldului) ceea ce inseamna inlocuirea articulatiei soldului cu un implant artificial. In cazul de fata era vorba despre formarea de osteofite in jurul colului femural si al acetabulului (cavitatea articulara a osului coxal care „prinde” capul femurului) avand ca efect durerea si diminuarea mobilitatii soldului, dar cu pastrarea integritatii cartilaginoase a articulatiei. 

„Printr-o interventie artroscopica minim invazivă, respectiv patru incizii de cativa milimetri, s-a realizat excizia osteofitelor si restabilirea functiei articulare. Avantajele sunt certe: o recuperare rapida de cateva saptamani, amanarea protezarii cu cel putin 15 ani - care probabil va fi necesara la un moment dat, o reala imbunatatire a functiei si redobandirea mobilitatii, cu disparita durerii. Interventia implica riscuri aproape zero, post-operator nu exista contraindicatii, asa cum exista in cazul protezei de sold, unde recuperarea este lenta si dificila”, a spus dr. George Ovidiu Muntean

Alternativa la proteza

Dincolo de interventia in sine, dincolo chiar si de rezultatul excelent al acesteia care a permis o recuperare usoara, o buna mobilitate si reluarea stilului de viata normal, inclusiv a activitatilor care impuneau efort fizic, se afla conexiunea dintre medic si pacient. Acesta legatura functioneaza in dublu sens, se alimenteaza reciproc si creeaza medicina extraordinara practicata în rețeaua de sanatate Regina Maria. Pe de o parte este dorinta omului, care are o problema medicala, de a gasi cea mai buna si cea mai eficienta solutie terapeutica, de cealalta parte se afla medicii care empatizeaza cu suferinta bolnavului, care inteleg nevoile acestuia si care sunt capabili sa-i ofere solutii. 

„Am tot cautat o rezolvare, alta decat proteza si-asa am ajuns la Brasov, la doctorul George Ovidiu Muntean. Dumnealui a gasit si pentru mine o alternativa, cum stiam ca mai reusise si cu alti pacienti tineri care aveau probleme similare. Totul a decurs mai mult decat normal, simplu si foarte eficient. Am fost la consultatie, am facut investigatiile necesare, mi s-a spus ce alternative am si care ar putea fi solutia ideala pentru mine. Am intrat in operatie si gata. Asta a fost tot. Stiu ca este o solutie care va functiona 10-15 ani, dar este varianta perfecta pentru mine. Sunt bucuros ca-mi vad de munca si ca am scapat de proteza”, a concluzionat Gheorghe Constantin.

Artroscopie vs atroplastie

Artroscopia si artroplastia sunt interventii diferite. Astfel:  

  • artroscopia de sold este o interventie chirurgicala minim-invaziva, articulatia fiind abordata prin 3-4 microincizii milimetrice la nivelul soldului afectat prin care se vizualizeaza compartimentele articulare cu ajutorul unui telescop. Imaginea obtinuta este marita, proiectata pe un monitor, iar medicul chirurgul ortoped vede statusul articulatiei si poate rezolva leziunile intraarticulare, de la remodelarea capului femural sau a cupei acetabulare, pana la extragerea de resturi de cartilaj, corpi liberi articulari, lavaj articular si altele.
  • artroplastia de sold (sau protezarea soldului) inseamna inlocuirea articulatiei soldului cu un implant artificial si se recomanda in coxartrozele avansate - cand nu mai exista alte solutii terapeutice.

O alta diferenta majora este ca prin artroscopie si remodelarea articulara (osteoplastie, asa cum a fost si in cazul prezentat) se previne sau se amana cu multi ani necesitatea unei protezari, iar facuta la timp poate salva de o posibila proteza articulara. Sindromul de impingement femuroacetabular, remodelarea jonctiunii col-cap femural sau osteoplastia capului femural se califica perfect pentru rezolvare prin artroscopie. 

Complicatiile se reduc la minimum, recuperarea este rapida, pacientul se mobilizeaza si incepe kinetoterapia, a doua zi dupa operatie. Recuperarea completa dureaza in medie intre 6-8 saptamani in functie de patologie. Mersul se realizeaza cu ajutorul a 2 carje, cu sau fara sprijin pe picior, in functie de leziunile operate. Activitatile de birou se pot efectua la 7-10 zile de la operatie, condusul, in medie la 3-4 saptamani, bicicleta statica/inotul, dupa 4-6 saptamani.

Tratarea la timp a leziunilor intra-articulare previne sau amana degenerarea cartilajului, cand singura solutie ramane artroplastia totala (protezarea soldului). Acest tip de interventie chirurgicala se realizeaza cu succes la Spitalul Regina Maria Brasov de catre echipa de ortopezi coordonati de dr. George Ovidiu Muntean, medic primar Ortopedie-Traumatologie

Consultant: dr. George-Ovidiu Muntean,  medic primar ortopedie si traumatologie, Spitalul Regina Maria Brasov