Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Analize sarcina - cele mai importante investigatii

analize-sarcina2
Pentru a mentine starea de sanatate pe tot parcursul sarcinii, atat pentru mama, cat si pentru copil, este important sa se parcurga toti pasii ajutatori in acest sens. Acest sir de evenimente incepe cu prima consultatie la medicul obstetrician si continua cu toate evaluarile medicale periodice ulterioare, pana la momentul nasterii. Ca parte a acestei rutine de ingrijire si monitorizare medicala, se recomanda in special efectuarea unor teste periodice (analize in sarcina).

Citeste mai departe despre analizele periodice efectuate pe parcursul sarcinii, in ce constau acestea, cum difera in functie de trimestrul sarcinii, precum si in ce fel beneficiaza fiecare mamica de acestea.

De ce sunt importante analizele in sarcina

Sarcina este o perioada presarata cu multe modificari, adaptari si ajustari la nivelul organismului mamei si al stilului sau de viata. Odata cu sarcina, nu incepe doar conexiunea biologica dintre mama si copil, ci si cea emotionala.

Astfel, orice femeie gravida isi doreste ca sarcina sa se desfasoare intr-o maniera fireasca, iar cel mic sa se dezvolte corespunzator si sa fie sanatos. Intrucat perioada intrauterina este cruciala pentru starea de sanatate a copilului de dupa nastere, orice eveniment petrecut in aceasta perioada trebuie monitorizat cu mare atentie (monitorizare sarcina prin teste).

Analizele sunt adaptate caracteristicilor celor trei trimestre (respectare trimestre sarcina), astfel ca etapele sarcinii sunt evaluate progresiv.

In plus, multi parinti vor sa stie din timp daca cel mic este sanatos. Chiar daca majoritatea copiilor (aproximativ 97%) se nasc fara niciun fel de problema medicala, exista totusi anumite patologii intrauterine care, daca sunt descoperite, pot fi tratate, iar complicatiile lor postpartum pot fi prevenite.

In acest sens, pot exista chiar si teste recomandate inaintea sarcinii (analize inainte de sarcina, teste genetice inainte de sarcina, pachet analize inainte de sarcina).

Analizele din prima saptamana de sarcina

Testele din perioada sarcinii sunt teste de rutina si se efectueaza tuturor femeilor gravide, in special in prima parte a sarcinii, cand au loc majoritatea schimbarilor la nivelul organismului,  cu scopul evaluarii starii generale de sanatate a mamei.

Dat fiind faptul ca momentul exact al descoperirii sarcinii nu coincide intotdeauna cu debutul acesteia, se recomanda ca aceste teste sa fie realizate imediat dupa aflarea vestii (test de sange sarcina timpuriu).

In general, analizele de inceput includ:

  • Grupa sangvina si factorul Rh;
  • Hemoleucograma;
  • Sumar de urina si urocultura;
  • Glicemie;
  • Teste specifice pentru anumite boli transmisibile - virusuri hepatitice, diferite boli cu transmitere sexuala, rubeola, HIV, tuberculoza etc.

Se pot recomanda analize suplimentare, in functie de istoricul medical familial si personal al mamei sau ca urmare a obtinerii unor rezultate anormale ale testelor de rutina (test sarcina sange adaptat caracteristicilor particulare ale mamei). 

Pachet analize sarcina trimestrul 1

analize-sarcina1

Primul trimestru reprezinta acea etapa a sarcinii ce necesita, probabil, cea mai mare supervizare.

In cadrul primului trimestru, analizele si testele de screening joaca un rol extrem de important si orienteaza medicul si familia catre cea mai probabila evolutie a sarcinii (rol analize primul trimestru de sarcina).

In general, exista un pachet standard de analize recomandate pentru fiecare viitoare mamica, set ce poate varia in functie de istoricul personal al acesteia si de particularitatile istoricului familial.

Grupa de sange si factorul Rh

Grupele de sange existente se noteaza cu literele A, B, AB sau O. In plus, se adauga un mod suplimentar de a deosebi aceste grupe (factorul Rh sau factorul Rhesus). Astfel, exista impartirea Rh pozitiv sau Rh negativ.

Femeile ce nu detin factorul Rh (sunt Rh negative) trebuie sa fie informate cu privire la siguranta viitoarelor sarcini, in cazul in care tatal este Rh pozitiv si copilul va mosteni acel Rh pozitiv.

Acest fenomen are o deosebita importanta, deoarece sistemul imun al mamei Rh negative produce anticorpi capabili sa atace globulele rosii (eritrocitele/hematiile) ale viitorului fat si sa ii determine anemie. Astfel, aceasta conditie medicala necesita o monitorizare suplimentara in timpul vietii intrauterine (test gravida Rh).

Hemoleucograma

Aceasta analiza masoara nivelul de hemoglobina din sange, precum si alti parametri eritrocitari, pentru a verifica existenta si, daca este cazul, tipul anemiei.

Anemia este un fenomen destul de des intalnit in sarcina si poate fi determinata de un aport insuficient al fierului si/sau acidului folic. In cazuri rare, dar posibile, mamica poate prezenta o boala de sange numita hemoglobinopatie (talasemie, siclemie) si, astfel, va necesita analize suplimentare.

Anemia determina o stare de oboseala generalizata si poate ingreuna procesul travaliului. De asemenea, este daunatoare pentru cel mic, astfel ca trebuie depistata si corectata precoce.

Glicemia

Prin glicemie se masoara nivelul glucozei din sange. Acest parametru este extrem de important pentru a identifica un posibil diabet gestational sau un diabet zaharat tip I ori tip II, nedepistat anterior sarcinii.

Sumarul de urina (cu urocultura)

Analiza sedimentului urinar si, in caz de infectii, efectuarea uroculturii reprezinta teste aparent simple, dar extrem de eficiente.

La fel precum in cazul sangelui, modificarea parametrilor urinari poate indica prezenta unor stari patologice nedorite, ce pot fi corectate. In general, cu ajutorul examenului urinar putem identifica:

  • Diabetul gestational - prin cresterea valorii hemoglobinei glicozilate;
  • Prezenta unor infectii daunatoare pentru cel mic;
  • Prezenta proteinelor - in infectii si boli renale, precum si in preeclampsie (afectiune intalnita in sarcina, manifestata prin prezenta proteinelor in urina si hipertensiune).

Testele pentru boli cu transmitere sexuala (BTS)

Anumite boli cu transmitere sexuala, prezente la mama, pot afecta atat evolutia sarcinii (cauzand potentiale malformatii), cat si sanatatea copilului postpartum. Exemple de boli cu transmitere sexuala includ:

  • HIV;
  • Sifilis - tinand cont de faptul ca HIV se poate transmite de la mama la copil, este recomandat ca toate mamele sa fie testate, indiferent de suspiciune;
  • Virusurile hepatitice - pentru a combate transmiterea virusului in timpul nasterii, se poate realiza imunizarea copilului imediat dupa momentul nasterii.

Functia tiroidiana

Hormonii tiroidieni sunt direct implicati in dezvoltarea copilului, atat intrauterina, cat si postpartum.

De asemenea, un dezechilibru al nivelului hormonilor tiroidieni ai mamei poate afecta functia tiroidiana a copilului, intrucat in primele 12 saptamani de sarcina, tiroida celui mic este nefunctionala, iar necesarul de hormoni este asigurat de catre mama.

Spre finalul primului trimestru, functia tiroidiana a celui mic debuteaza, dar el ramane in continuare dependent de nivelul hormonal al mamei (importanta analize gravide functie tiroida).

Bitestul sau testul combinat

In unele situatii, patologiile pe care cel mic le poate prezenta pot fi de natura genetica (defecte cromozomiale).

Bitestul (sau testul combinat) evalueaza prezenta anumitor parametri:

  • Hormoni specifici din sangele matern (beta HCG, PAPP-A);
  • Parametri ecografici ai celui mic (translucenta nucala);
  • Parametri clinici ai mamei - varsta, statusul de fumatoare, stilul de viata etc.

Pachet analize sarcina trimestrul 2

In cel de-al doilea trimestru, copilul se afla intr-o faza evolutiva mai ampla, insa nu la fel de sensibila la factori de risc, precum in trimestrul 1. Totusi, monitorizarea este la fel de importanta si in trimestrul 2 (analize trimestrul 2).

Astfel, exemplele de teste efectuate in cel de-al doilea trimestru includ:

  • Dozarea AFP (alfafetoproteina) - reprezinta o proteina secretata de ficatul celui mic, precum si un bun indicator pentru prezenta unor afectiuni mai serioase, precum sindromul Down, defectele structurale ale peretelui abdominal, spina bifida, dar si alte defecte cromozomiale;
  • Estriolul, inhibina si HCG - markeri placentari care orienteaza controlul medical asupra starii de sanatate a fatului.

De asemenea, in trimestrul doi se vor repeta analizele uzuale din primul trimestru (hemoleucograma, glicemia, sumarul de urina).

Pachet analize sarcina trimestrul 3

Ultimul trimestru este cel mai putin susceptibil la aparitia unor patologii cu potential de a pune in pericol viata celui mic. Astfel, in cele mai multe cazuri, analizele efectuate vor fi cele uzuale, repetate la fiecare vizita la medic (analize trimestrul 3).

Analize suplimentare pot fi recomandate in cazul in care au fost descoperite probleme in testele efectuate in primele doua trimestre. De asemenea, se va tine intotdeauna cont de caracteristicile particulare ale mamei si de riscurile personale ale acesteia.

Un test specific trimestrului trei de sarcina il reprezinta cel de testare a contractiilor, cu un analog de oxitocina (hormonul responsabil de provocarea contractiilor uterine). Acest test poate fi cerut in cazul unor probleme ale celui mic, pentru a putea evalua posibilitatea unei nasteri naturale sau optarea pentru o cezariana, in cazul in care este nevoie.

Este important de retinut ca testele vor fi intotdeauna adaptate nevoilor specifice ale mamei si copilului, avand grija ca cele obligatorii fiecarei viitoare mamici sa nu fie omise. Prin urmare, frecventarea consultatiilor periodice si efectuarea analizelor necesare pot asigura o buna evolutie a sarcinii si o stare de sanatate optima pentru mama si cel mic.

Bibliografie:

Analize sarcina https://www.hopkinsmedicine.org/health/wellness-and-prevention/common-tests-during-pregnancy
Teste de screening https://www.nhs.uk/pregnancy/your-pregnancy-care/screening-tests/
Teste rutina sarcina https://www.acog.org/womens-health/faqs/routine-tests-during-pregnancy
Teste prenatale https://kidshealth.org/en/parents/tests-third-trimester.html#:~:text=hepatitis%20B%2C%20syphilis%2C%20and%20HIV,when%20there's%20no%20family%20history. 

Cere o programare

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord sa fiu contactat/a de catre Reteaua de sanatate REGINA MARIA in legatura cu serviciile medicale solicitate

Acest site este protejat de reCAPTCHA si se aplica Politica de confidentialitate si Termeni si conditii.