Nu spune nimeni ca un pahar de suc este nociv, insa adevaratul pericol vine din cantitate.
Cu exceptia zaharului, o sursa de energie pura care are doar calorii „goale“, si a cafeinei care este stimulanta, aceste bauturi asa-zis racoritoare nu contin niciun element nutritiv, in schimb sunt atragatoare, satisfac slabiciunea pentru gustul dulce si incurajeaza supraconsumul.
1 pahar suc = 6 lingurite zahar
Fiecare litru de bautura racoritoare contine echivalentul a 20 lingurite de zahar, similar cu 2 felii mari de tort de ciocolata.
Aparitia variantelor „light“ in care zaharul este inlocuit cu indulcitori de sinteza a produs o adevarata revolutie in industria alimentara, deoarece scapate de povara grea a caloriilor, bauturile racoritoare isi gaseau acum locul in cadrul unei alimentatii echilibrate.
In aceste conditii sucurile se pot transforma din „dusmani“ in „prieteni“ ai siluetei si pot fi consumate atat de persoanele cu probleme ponderale, cat si de diabetici sau de cei care nu iubesc apa. Cercetarile stiintifice nu au aratat niciun efect negativ legat de bauturile „light“, toate acuzatiile care le-au fost aduse fiind neintemeiate.
Consumul regulat de sucuri predispune la obezitate
Explicatia acestui fenomen ar putea fi urmatoarea: daca mancam mai mult intr-o perioada a zilei, organismul are tendinta spontana de a diminua aportul caloric la masa urmatoare. Daca excesul caloric provine din sucuri, acest mecanism de autoreglare nu functioneaza, creierul nu tine cont de surplusul de energie primit si „cere“ in continuare aport alimentar.
Trist, dar adevarat, organismul nostru percepe bauturile racoritoare ca fiind apa si nu este satisfacut in niciun fel de continutul lor caloric, pe care il considera un „bonus“ cu gust placut adaugat peste aportul energetic din acea zi. Doar ca 2 litri de „apa dulce“ pot reprezenta aproape jumatate din nevoile calorice zilnice ale unui adult, iar noi putem cauta vinovatul pentru kilogramele in plus in cu totul alta directie.
Adresandu-se strict placerii si neavand calitati reale din punct de vedere nutritional, bauturile racoritoare trebuie consumate cu moderatie pentru a preveni efectele nedorite. Nu mai este nevoie de niciun argument, din ratiuni de sanatate trebuie sa alegeti OBLIGATORIU varianta „light“ pentru orice bautura racoritoare.
7 dezavantaje intr-un pahar de suc
- are valoare calorica mare si nu da satietate
- are un efect limitat de hidratare comparativ cu apa sau chiar poate mari diureza (bauturile tip cola) si accentueaza deshidratarea
- contine frecvent acid fosforic sau citric ce poate afecta smaltul dintilor, iar zaharul din compozitie favorizeaza aparitia cariilor
- bauturile tip cola sunt bogate in fosfor care inhiba absorbtia calciului din alimente
- determina dezechilibre alimentare la copii, fiind de multe ori preferate in defavoarea laptelui; scad apetitul copiilor daca sunt consumate inainte de masa
- stimuleaza transformarea caloriilor in tesut adipos; continutul mare de zahar cu absorbtie rapida determina sinteza de insulina al carei efect secundar este lipogeneza, adica transforma substantele nutritive din alimente in depozite de grasime (in loc sa fie arse pentru productia de energie). Atentie! Asocierea bautura racoritoare-masa bogata in calorii este dezastruoasa pentru silueta.
- excesul de cola (peste 1,5 l/zi) la adulti poate duce la cresterea tensiunii arteriale si palpitatii, iar la copii 2 pahare/zi provoaca agitatie, nervozitate si insomnie.
7 beneficii intr-un pahar de suc
- Bolnavii sau persoanele care nu pot consuma alimente solide isi pot asigura aportul caloric prin intermediul acestui tip de bautura indulcita.
- Combinatia acid fosforic – gaz carbonic permite o golire mai rapida a stomacului, usureaza digestia si amelioreaza greata; un pahar de cola sau apa tonica (bitter) poate fi un remediu eficient pentru senzatia de greata.
- Cafeina din bauturile tip cola accelereaza actiunea analgezicelor si are efect benefic direct asupra durerilor de cap prin dilatarea vaselor de sange din creier. Atentie! Consumul excesiv are efect invers, de agravare a migrenelor.
- Un pahar de cola (250 ml) contine echivalentul de cafeina dintr-o ceasca de cafea (25 mg) si are acelasi efect de stimulare a sistemului nervos, de crestere a atentiei si a concentrarii.
- Bauturile tip cola sunt recomandate pentru rehidratarea dupa diaree, febra crescuta sau voma; gluconatul de potasiu este substanta activa responsabila de acest efect, insa in caz de pierderi hidrice severe continutul redus de sodiu (sare) din suc nu e capabil sa refaca deficitul de minerale.
- Cafeina din compozitia bauturilor tip cola stimuleaza peristaltismul intestinal si relaxeaza sfincterele tubului digestiv, actiune benefica pentru persoanele care sufera de tranzit intestinal lent si constipatie cronica.
- Bauturile „light“ au beneficii majore pentru sanatate si pastreaza gustul placut al variantei clasice, fara aportul caloric corespunzator acesteia.
- Variantele light ofera protectie impotriva aparitiei cariilor dentare.