Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

7 aprilie 2016: Invinge diabetul! - Ziua Mondiala a Sanatatii

7 aprilie 2016: Invinge diabetul! - Ziua Mondiala a Sanatatii

Ziua Mondiala a Sanatatii este sarbatorita in fiecare an pe 7 aprilie. Anul acesta, Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a ales, pentru prima data, ca aceasta zi sa fie dedicata diabetului zaharat si luptei impotriva acestei boli care afecteaza peste 410 milioane de oameni, conform IDF Diabetes Atlas 2015.

Expertii estimeaza ca pana in 2040 mai mult de 642 de milioane de persoane vor trai cu diabet zaharat. Cresterea rapida a numarului de cazuri de diabet la nivel mondial este unul dintre motivele pentru care OMS a decis sa-si concentreze si mai mult eforturile asupra diabetului zaharat in acest an. Printre argumente se numara inclusiv faptul ca diabetul de tip 2 poate fi prevenit, dar si ca atat diabetul de tip 1, cat si cel de tip 2 pot fi tratate eficient, prevenind posibilele complicatii majore care cresc mortalitatea si morbiditatea. Nu lipsesc nici stimularea eforturilor de a preveni si trata diabetul, nici lupta pentru a atinge obiectivul global de reducere a mortalitatii premature prin boli netransmisibile (boli cardiovasculare, cancer, diabet zaharat si boli pulmonare).

Ziua Mondiala a Sanatatii 2016 are trei obiective principale:

  • cresterea gradului de constientizare a diabetului zaharat si a consecintelor sale;
  • declansarea unor actiuni specifice, eficiente si accesibile pentru a preveni, diagnostica si trata diabetului zaharat
  • lansarea primului raport global privind diabetul zaharat, care descrie povara diabetului si sustine consolidarea sistemelor de sanatate pentru a combate aceasta provocare globala imensa.

7 aprilie este o oportunitate imensa pentru persoanele fizice si organizatiile care lucreaza in beneficiul persoanelor cu diabet zaharat si al persoanelor cu risc de diabet zaharat pentru a sublinia importanta tuturor tipurilor de diabet zaharat si continuarea eforturilor de imbunatatire a gradului de constientizare si de actiune publica.

Mesaje cheie de Ziua Mondiala a Sanatatii 2016:

  • Epidemia de diabet zaharat creste intr-un ritm alarmant, afectand in special persoanele din tarile cu venituri mici si mijlocii; OMS estimeaza ca diabetul va deveni a saptea cauza de deces pana in 2030;
  • Mare parte din cazurile de diabet zaharat pot fi prevenite; masurile simple legate de stilul de viata s-au dovedit a fi eficiente in prevenirea sau intarzierea aparitiei diabetului de tip 2;
  • Mentinerea greutatii corporale normale, angajarea in activitati fizice regulate si adoptarea unei diete sanatoasa pot reduce riscul de diabet zaharat;
  • Diabetul zaharat este tratabil, poate fi controlat, iar complicatiile sale pot fi prevenite;
  • Cresterea accesului la diagnostic si tratamente la preturi accesibile, precum si educatia pacientilor sunt sunt componente vitale ale managementului eficient al diabetului zaharat.

Scopul Zilei Mondiale a Sanatatii 2016 este sa contribuie la intensificarea preventiei, sa consolideze serviciile de ingrijire si sa creasca rata controlului diabetului zaharat.

Tipuri de diabet zaharat

Potrivit literaturii de specialitate, exista trei tipuri de diabet: diabetul de tip 1, care desi nu poate fi vindecat, poate fi controlat cu succes prin administrarea de insulina, diabetul de tip 2 – cea mai frecventa forma de diabet, asociata adesea cu obezitatea si diabetul gestational, care apare in timpul sarcinii si care dispare, de obicei, dupa nastere.

1. Diabetul de tip 1

Cunoscut anterior ca insulino-dependent, juvenil sau cu debut in copilarie, diabetul zaharat de tip 1 se caracterizeaza prin producerea deficitara de insulina. Concret, organismul nu produce deloc sau produce insuficient insulina. Astfel, persoanele diagnosticate de aceasta forma de diabet necesita o administrare zilnica de insulina. Cauza diabetului zaharat de tip 1 nu este cunoscuta si afectiunea nu poate fi prevenita, cel putin nu prin utilizarea datelor si cunostintelor actuale.

Simptomele diabetului de tip 1 includ excretie excesiva de urina (poliurie), sete (polidipsie), foame constanta, pierdere in greutate, tulburari de vedere si oboseala. Aceste simptome pot sa apara brusc.

2. Diabetul de tip 2

Diabetul de tip 2 rezulta din utilizarea ineficienta a insulinei de organism, ceea ce inseamna ca anumite celule din organism produc insulina, insa aceasta cantitate fie este insuficienta, fie nu este folosita adecvat. Diabetul zaharat de tip 2 este intalnit la 90% dintre persoanele cu diabet zaharat din intreaga lume, fiind in mare parte rezultatul excesului de greutate corporala si lipsei de activitate fizica.

Astfel, potrivit cercetarilor recente, boala poate fi controlata cu succes prin chirurgia bariatrica. Concret, operatia de micsorare a stomacului s-a dovedit o metoda eficienta de tratare, chiar vindecare a diabetului zaharat de tip 2 in cazul persoanelor obeze cu IMC ≥ 35 sau cu diabet de mai puțin de 10 ani și IMC ≥ 30. Pacientii trebuie sa fi incercat fara succes sa scada in greutate prin toate celelalte metode non-chirurgicale si sa fie apti pentru interventie.

Simptomele pot fi similare cu cele ale diabetului zaharat de tip 1, dar sunt adesea mai putin evidente. Prin urmare, boala poate fi diagnosticata tarziu, de multe ori dupa ce s-au instalat deja complicatiile.

Pana nu demult, acest tip de diabet zaharat era observat numai la adulti, insa in ultima vreme apare des si la copii.

3. Diabetul gestational

Diabetul gestational este hiperglicemie cu valori ale glucozei din sange peste limitele normale, dar mai mici decat cele care indica un diagnostic de diabet zaharat.

Multe femei cu diabet gestational vor naste copii sanatosi deoarece aceasta afectiune poate fi identificata la timp si tratata adecvat. Totusi, daca nu este diagnosticat si tratat cu cea mai mare atentie, diabetul gestational va duce la afectarea fatului si aparitia complicatiilor in cursul sarcinii, la nastere si imediat dupa aceea, dar si pe termen lung, evidente in copilarie sau la adultul tanar. De asemenea, femeile care au avut in sarcina diabet, au un risc crescut sa dezvolte diabet zaharat de tip 2 in viitor.

Diabetul gestational este diagnosticat prin screening prenatal, mai degraba decat simptome raportate.

Complicatiile diabetului zaharat

De-a lungul timpului, diabetul zaharat poate afecta inima, vasele de sange, ochii, rinichii si nervi, conducand la afectiuni complexe si deosebit de grave.

  • Diabetul creste riscul de boli cardiovasculare si accident vascular cerebral. Studiile arata ca 50% dintre persoanele cu diabet mor de boli cardiovasculare;
  • Combinata cu fluxul sanguin redus, neuropatia (afectarea nervilor) la nivelul picioarelor creste riscul de aparitie a ulceratii si infectii, conducand chiar la nevoia de amputarea membrelor;
  • Retinopatia diabetica este o cauza importanta de orbire si apare ca rezultat al daunelor produse, pe termen lung, la vasele mici de sange de la nivelul retinei;
  • Diabetul este printre principalele cauze de insuficienta renala;
  • Riscul global de deces in randul persoanelor cu diabet este cel putin dublu fata de riscul de deces in randul populatiei generale.

Toate aceste complicatii pot fi prevenite prin respecţarea exacta a administrarii tuturor medicamentelor prescrise de medic (atat pentru controlul glicemiei, cat si al tensiunii arteriale, colesterolului, trigliceridelor etc.), efectuarea controalelor periodice, asa cum sunt planificate, chiar daca pacientul nu are acuze si „nimic nu-l supara nimic” si adoptarea unor masuri simple de stil de viata. Sunt recomandate atingerea si mentinerea unei greutati corporale sanatoase, practicarea regulata a cel putin 30 de minute de activitate fizica, de intensitate moderata, respectarea dietei , consumul moderat de alcool si evitarea fumatului.

Text: Mirabela Viasu

Surse: www.who.int; www.idf.org

Cere o programare

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord sa fiu contactat/a de catre Reteaua de sanatate REGINA MARIA in legatura cu serviciile medicale solicitate

Acest site este protejat de reCAPTCHA si se aplica Politica de confidentialitate si Termeni si conditii.