Din grija pentru pacientii care sufera de afectiuni oncologice am ales sa actionam: prin dezvoltarea programelor screening pentru cancer, prin introducerea celor mai moderne optiuni de diagnostic si tratament si prin oferirea de informatii care sa previna aparitia bolii.
Ne alaturam in acest fel tuturor celor care aniverseaza in fiecare an pe 4 februarie aceasta zi dedicata constientizarii si imbunatatirii educatiei privind cancerul si ne aducem contributia la prevenirea si reducerea impactului pe care il are aceasta boala.
Aducem inovatia in viata noastra, personalizand ingrijirile pe care le oferim pacientilor nostri. Investigațiile CT realizate în cadrul Retelei de Sanatate REGINA MARIA au cel mai scăzut grad posibil de iradiere, prin implementarea programului DoseWatch - un program de excelenta pentru reducerea la minim a dozei de iradiere, fara ca acest lucru sa se traduca in costuri mai mari pentru efectuarea investigatiilor imagistice de acest tip.
Avantajele programului DoseWatch pentru reducerea la minim a dozei de iradiere a investigatiei CT sunt mai mari pentru persoanele care necesita realizarea repetata a unor investigatii imagistice, deoarece in aceste cazuri expunerea repetata duce la acumularea dozelor de radiatii.
Pacientii oncologici au nevoie de investigatii imagistice in mod rutinier pentru a evalua raspunsul la tratament, posibile efecte adverse la chimio sau imunoterapie, sau pentru a evalua daca boala a revenit, fiind printre cei care beneficiaza de acest program.
Examinarea CT este mai sigura si mai potrivita nevoilor fiecarui pacient datorita implementarii acestui program.
Anual, in fiecare zi de 4 februarie, este aniversata initiativa Uniunii pentru controlul international al cancerului (UICC), care sa actioneze ca factor catalizator pentru actiuni personale si actiuni guvernamentale. Scopul este sa cream o lume in care milioane de decese prin cancer sunt prevenibile, fiind astfel salvate milioane de vieti, indiferent de statut social sau de locul in care traiesti.
Creata in anul 2000 (prin Carta semnata de presedintele de atunci al Frantei – Jacques Chirac si Directorul General al UNESCO, Kōichirō Matsuura), Ziua Mondiala de lupta impotriva cancerului a crescut, devenind o miscare pozitiva in intreaga lume: in fiecare an, au loc la nivel global sute de activitati si evenimente – atat pe strazi, cat si in mediul online, actionand ca un puternic reminder ca toti avem un rol in reducerea impactului cancerului. Tema din 2020 este “Exist si voi actiona”, fiind un indemn la actiune pentru a reduce numarul de decese premature prin cancer si boli necomunicabile cu o treime pana in 2030.
Cum poate fi prevenit cancerul
Cel putin o treime din cancere pot fi prevenite prin alegeri sanatoase de viata, anunta Organizatia Mondiala a Sanatatii. O alimentatie sanatoasa, mentinerea unei greutati optime si miscarea fizica sunt elemente care ne sunt la indemana pentru a preveni aceasta maladie. Iata alte masuri pe care sa le luam pentru a reduce factorii de risc:
·Renunta la fumat – Fumatul este asociat cu 71% dintre decesele prin cancer pulmonar si mai este asociat cu cel putin 22% din totalul deceselor prin cancer. Fumatul a fost asociat cu 15 tipuri de cancer, intre care cancerul oral, pulmonary, de stomac, de ficat, de colon si ovarian, precum si cu anumite tipuri de leucemia (cancere ale sangelui).
·Evita alcoolul. Alcoolul este puternic legat de riscul crescut pentru anumite cancere, precum cancerul oral, faringian, de esofag, de stomac, mamar. Evitarea alcoolului reduce, de asemenea, riscul de cancer hepatic si de colon.
·Fa miscare. Mentinerea unei greutati optime si activitatea fizica efectuata regulat contribuie la reducerea a 10 tipuri de cancer, intre care cancerul de colon, mamar, uterin, ovarian, pancreatic, de esofag, renal, hepatic, de prostata si de vezica biliara.
·Evita expunerea la radiatiile ultraviolete. Indiferent de locul unde traiesti sau de nuanta pielii, expunerea moderata la radiatiile solare ultraviolet si evitarea bronzarii la solar reduc riscul de cancer de piele.
·Evita pericolele de la locul de munca. Unele persoane se afla in categoria de risc pentru cancer ca urmare a substantelor cu care intra in contact la locul de munca – acestia sunt in special lucratorii in industria chimica. Azbestul poate provoca un tip de cancer denumit mezoteliom, care afecteaza membrane pulmonara. Azbestul nu este prezent doar la locul de munca, ci se gaseste si in case si cladiri vechi.
·Vaccineaza-te. Infectiile cronice (frecvent determinate de virusuri) determina aproximativ 16% din cancere la nivel global. Cele mai frecvente forme sunt cancerul hepatic, cervical si de stomac – acestea fiind asociate cu infectii ca virusul hepatic B (HBV), papillomavirusul uman (HPV) si bacteria Helicobacter pylori virus (H, pylori). In prezent, sunt disponibile vaccinuri sigure si eficiente impotriva HBV si HPV, care protejeaza impotriva cancerelor asociate infectiilor precum cancerul hepatic si cancerul cervical.
Surse de informatie:
http://www.who.int/cancer/en/
https://www.cancerresearchuk.org/about-cancer/causes-of-cancer/smoking-…
Jha P, Peto R. (201). Global Effects of Smoking, of Quitting, and of Taxing Tobacco. N Engl J Med. 370:60-8.
World Health Organization, Global Report: Mortality Attributable to Tobacco
GBD 2015 Risk Factors Collaborators. Global, regional, and national comparative risk assessment of 79 behavioural, environmental and occupational, and metabolic risks or clusters of risks, 1990- 2015: a systematic analysis for the Global Burden of Disease Study 2015. Lancet. 2016 Oct; 388 (10053):1659-1724.
World Cancer Research Fund International/American Institute for Cancer Research. Continuous Update Project.
World Cancer Research Fund International/American Institute for Cancer Research. Continuous Update Project Reports.
SunSmart. UV and sun protection.
https://www.reginamaria.ro/dosewatch
Afla mai multe despre:
Statistici mondiale despre cancer (infografic)
Care sunt investigatiile utile pentru depistarea si diagnosticarea cancerului