Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

3 Martie, Ziua Mondiala a malformatiilor congenitale (World Birth Defects Day – WBDD)

3 Martie, Ziua Mondiala a malformatiilor congenitale (World Birth Defects Day – WBDD)

Ziua Mondiala a Malformatiilor Congenitale este sarbatorita in fiecare an in data de 3 martie de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) cu scopul de a creste la nivel global gradul de constientizare asupra prevenirii defectelor aparute la nastere, cunoscute ca anomalii congenitale, tulburari congenitale sau afectiuni congenitale. Defectele congenitale sunt modificari structurale prezente la nastere – acestea pot sa afecteze orice parte a corpului (de exemplu, inima, creierul, piciorul). In fiecare an, aproximativ 8 milioane de nou-nascuti la nivel mondial se nasc cu un defect sever la nastere, iar aproximativ 3 milioane dintre ei decedeaza inainte sa implineasca 5 ani. Defectele congenitale reprezinta o cauza majora de mortalitate la copii. Insa exista masuri prin care aceste probleme pot fi combatute atat inainte, cat si in timpul nasterii.

Care sunt cauzele si cum se diagnosticheaza

Defectele congenitale pot sa apara in orice etapa a sarcinii – inainte de nastere, la nastere sau oricand dupa nastere. Majoritatea insa se produc in primul trimestru de sarcina, cand se formeaza organele fatului. Unele malformatii, precum buza despicata, sunt usor de remarcat, insa altele (cum sunt defectele cardiace sau hipoacuzia) sunt diagnosticate in urma unor teste speciale, precum ecocardiograma (o imagine ecografica a inimii), radiografia sau testele de auz.

Ce metode ai la dispozitie

In Spitalul Baneasa, o echipa de medici cu multa experienta in medicina materno-fetala, neonatologie, imagistica si pediatrie fac tot ce este posibil ca tu sa nasti un copil sanatos. Cand medicul tau obstetrician iti recomanda o consultatie la un specialist in medicina materno-fetala sau o ecografie de depistare a malformatiilor fetale, specialistii nostri sunt aici sa te ajute. Afla mai multe despre Centrul de chirurgie fetala din cadrul Maternitatii Regina Maria. Afla de aici detalii despre malformatiile congenitale cardiace si care sunt interventiile specifice in functie de caz, precum si despre screening-ul primului trimestru - o combinație de 2 teste de sange și o ecografie speciala, ambele folosite pentru a evalua riscul unei femei gravide de a purta un copil cu sindrom Down (trisomia 21) sau sindrom Edwards (trisomia 18) – citeste mai multe aici.

Surse de informatie:

https://www.worldbirthdefectsday.org/

https://www.cdc.gov/ncbddd/birthdefects/index.html

Afla mai multe despre:

Malformatii congenitale cardiace

Malformatii si afectiuni fetale diagnosticate