Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

29 octombrie, Ziua Mondiala a Psoriazisului

29 octombrie, Ziua Mondiala a Psoriazisului

Ziua Mondiala dedicata persoanelor cu psoriazis si/sau artrita psoriazica este sarbatorita anual in data de 29 octombrie de mai bine de un deceniu in peste 50 de tari de pe glob. Tema din 2019 este: “Connected” (conectati), scopul acestei zile fiind cresterea nivelului de constientizare asupra psoriazisului, o boala debilitanta prin efectele pe care le are asupra persoanelor afectate. Boala afecteaza peste 125 de milioane de persoane din intreaga lume, nu doar fizic, ci si social, emotional si financiar.

Ce este psoriazisul?

Psoriazisul este o boala netransmisibila cronica, dureroasa si severa, care afecteaza sistemul imun. Simptomele sunt vizibile la suprafata pielii, care devine inflamata, sangereaza, provoaca mancarime, crapaturi si pete scuamoase. Psoriazisul nu este, insa, o boala de piele. Peste o treime dintre persoanele cu psoriasis dezvolta, de asemenea, artrita psoriazica, un tip de artrita inflamatorie, care afecteaza incheieturile si tendoanele. Psoriazisul poate reprezenta o povara fizica, sociala, emotionala si economica. Boala poate, de asemenea, sa creasca riscul de a dezvolta alte afectiuni, precum cele cardiovasculare sau diabet. In prezent, nu exista un tratament pentru vindecarea psoriazisului, insa exista o serie de variante de tratament pentru ameliorarea simptomelor. Mergi la medic (specialistul dermatolog sau reumatolog) pentru a primi diagnosticul corect si planul de tratament adecvat.

Impactul psoriazisului

Psoriazisul te poate afecta pe mai multe planuri – fizic, emotional, social si economic.

  • Fizic, multe persoane se lupta cu simptomele psoriazisului. Poti resimti durere in cea mai mare a timpului, poti experimenta senzatie constanta de mancarime sau arsura, iar artrita psoriazica iti poate provoca oboseala extrema. Daca ai afectiuni comorbide, acestea iti poti afecta semnificativ sanatatea. Desi exista variante de tratament, poate sa dureze mult pana descoperi tratamentul care functioneaza cel mai bine in cazul tau.
  • Emotional, psoriazisul poate fi dificil de gestionat din cauza stigmatului si a prejudecatilor atasate acestei boli. Poate ca vei fi discriminat, respins sau ridiculizat. Poti reactiona prin tristete, insingurare, senzatia de lezare launtrica sau furie.
  • Social, viata cu psoriazis poate avea un impact major asupra relatiilor cu prietenii, familia, partenerii de afaceri, colegii de serviciu sau de scoala. Multe persoane care sufera de psoriazis au mentionat ca se simt singure pe lume cu boala lor. Aceste persoane simt ca ceilalti nu isi dau seama de cele mai multe ori cat de sever este psoriazisul. Mai exista si unele mituri care circula in legatura cu psoriazisul: ca persoanele care au boala sunt “murdare”, ca si-au provocat singure boala sau ca boala este contagioasa. Chiar daca aceste mituri nu sunt adevarate, tot pot sa declanseze prejudecati la unii oameni. Toate aceste aspecte fac ca persoana care are boala sa nu iasa in lume, sa cunoasca oameni noi si sa manifeste o atitudine deschisa in relatii.
  • Economic, exista costuri semnificatuve asociate cu psoriazisul. Medicamentele de care ai nevoie pot fi foarte costisitoare. Iar cand psoriazisul se agraveaza, simptomele te pot impiedica sa stai acasa in loc sa mergi la scoala sau la serviciu. Obtinerea (si mentinerea) unui loc de munca pentru care aspectul fizic este considerat important poate fi dificila daca ai psoriazis. Toate aceste aspecte te pot face sa ratezi oportunitati.

Surse de informatie:

https://ifpa-pso.com/our-actions/world-psoriasis-day/

Afla mai multe:

Psoriazis – simptome si tratament