Descriere
Chlamydia trachomatis este una dintre cele mai frecvente boli bacteriene cu transmitere sexuală (BTS) și poate provoca complicații grave dacă nu este tratată. Bacteria se răspândește, în general, prin contact sexual (oral, vaginal sau anal) cu un partener infectat. Factorii de risc sunt reprezentați de includerea mai multor parteneri sexuali, coinfecția sau infecția anterioară cu un alt BTS și nefolosirea corectă și consecventă a prezervativului. Multe persoane infectate sunt asimptomatice sau pot prezenta simptome ușoare. Semnele și simptomele infecției cu Chlamydia sunt similare și pot fi confundate cu cele cauzate de o altă BTS, gonoreea, astfel încât testele pentru aceste infecții sunt făcute în același timp.
Chlamydia este ușor tratată cu antibiotice. Dacă infecția nu este diagnosticată și tratată, poate cauza probleme grave de reproducere și alte probleme de sănătate.
La femei, infecțiile netratate pot duce la boala inflamatorie pelvină (PID), cu infecții care încep pe colul uterin și se răspândesc în trompe și ovare. Acest lucru poate provoca durere pelviană cronică, infertilitate, risc crescut de sarcină ectopică. Femeile gravide infectate pot prezenta sângerări masive înainte de naștere și ruptură prematură a membranelor și/sau copii cu greutate mică la naștere. Mamele infectate pot transmite infecția copilului în timpul nașterii. Acești copii sunt expuși riscului de a dezvolta complicații, cum ar fi pneumonia sau conjunctivita, inflamație care, lăsată netratată poate amenința vederea. Rareori, bărbații care nu sunt tratați pot deveni infertili.
Testarea este utilizată pentru a examina, a diagnostica și a verifica tratamentul cu succes al infecțiilor cauzate de bacteriile Chlamydia trachomatis sau Neisseria Gonorrhoae.
Indicatii
Screening
- Deoarece numeroși oameni infectați nu au simptome vizibile, se recomandă examinarea periodică a anumitor persoane
Femei
- Toate femeile active sexual, cu vârsta < 25 ani
- Femeile > 25 ani active sexual, cu risc crescut, care au unul sau mai multi factori de risc: infecțiile BTS anterioare, chiar dacă au fost tratate, parteneri sexuali noi, multipli, partener sexual diagnosticat cu BTS, folosirea inconsecventă a prezervativului, prostituția, utilizarea de droguri ilegale, prezența unei BTS, HIV
- Femeile însărcinate în primul trimestru de sarcină sau la prima vizită prenatală, iar pentru femeile < 25 ani se repetă testarea în trimestrul al III-lea de sarcină.
- Femeile gravide diagnosticate cu Chlamydia trebuie retestate la aproximativ 3 luni după terminarea tratamentului
Simptome la femei:
- Sângerări intermenstruale și după actul sexual
- Durere abdominală
- Disurie și/sau poliurie
- Secreție vaginală anormală
- Crampe dureroase
- Infecție în rect (mâncărime, inflamație, durere, scurgere și/sau sângerare)
Testarea Chlamydiei și a Gonoreei se poate face atunci când nou-născutul are simptome de conjunctivită, cum ar fi roșeața și umflarea ochiului și scurgeri oculare.
Interpretari
- Un test pozitiv indică o infecție activă cu Chlamydia sau Neisseria Gonorrhoeae, care necesită tratament cu antibiotice.
- Un test negativ înseamnă doar că nu există nici o dovadă de infecție la momentul testului. Este important ca persoana care prezintă un risc crescut să efectueze teste de screening anual pentru a verifica posibilele infecții, mai ales că reinfectarea este frecventă, în special în rândul adolescenților.
- Dacă esti infectat, partenerul sexual trebuie să fie, de asemenea, testat și tratat. Atât femeile, cât și bărbații tratați pentru Chlamydia trebuie retestați la 3 luni după terminarea tratamentului.