Unele dintre tumorile hipofizare se produc ca urmare a nivelului ridicat de hormoni care regleaza functiile importante ale organismului. Unele tumori hipofizare pot determina hipofiza sa produca niveluri scazute de hormoni.
Despre
Majoritatea tumorilor hipofizare sunt excrescente (adenoame) necanceroase (benigne), prin urmare se dezvolta la nivelul glandei hipofizare sau a tesuturile invecinate si nu prezinta extindere in alte parti ale corpului.
Exista numeroase optiuni de tratament pentru tumorile hipofizare, intre care extirparea tumorii, controlul dezvoltarii acesteia si gestionarea nivelurilor hormonale cu ajutorul medicamentelor. Medicul mai poate recomanda abordarea observationala – “asteptam si vedem”.
Ce este hipofiza (glanda pituitara)
Glanda hipofiza (pituitara) este o glanda mica din interiorul craniului, situate sub creier si deasupra pasajelor nazale. Hipofiza este asezata intr-un mic spatiu osos denumit sella turcica. Nervii care leaga ochii de creier, denumiti nervi optici, trec prin apropiere.
Hipofiza este legata direct de o componenta a creierului denumita hipotalamus. Acest lucru furnizeaza o legatura-cheie intre creier si sistemul endocrin, o colectie de glande care produc hormoni. Hormonii sunt substante eliberate in circulatia sanguine, care ajuta la buna functionare a organelor. Hipotalamusul elibereaza hormonii care ajung la nivelul glandei hipofizare prin sistemul port hipotalamo-hipofizar, determinand la nivelul hipofizei secretia de hormoni propri. Hipofiza este considerata “glanda-sefa”, deoarece produce hormonii are controleaza nivelurile hormonilor produsi de majoritatea celorlalte glande endocrine din organism. Hipofiza are doua componente – anterioara si posterioara, fiecare cu functii distincte.
Adenoamele functionale vs. adenoamele nefunctionale
Adenoamele hipofizare sunt, de asemenea, clasificate in functie de cat de multi hormoni produc, iar atunci cand o fac, ce tip de hormoni produc. Tipul de hormoni secretat de adenoame determina semne si simptome specifice. De asemenea, acestea influenteaza ce teste sunt folosite pentru diagnostic, variantele de tratament si prognosticul pacientului. Daca adenoamele hipofizare produc hormoni se numesc functionale (secretante). Daca nu produc hormoni se numesc nefunctionale (nesecretante).
Simptome
Tumorile hipofizare functionale pot determina o serie de semne si simptome in functie de hormonul pe care ii produc. Semnele si simptomele tumorilor hipofizare nefunctionale sunt in legatura cu cresterea lor si cu presiunea pe care o aplica pe alte structuri.
Tumorile hipofizare mari – acelea care masoara peste 1 cm – sunt cunoscute sub denumirea de macroadenoame. Tumorile mici, sub 1 cm, se numesc microadenoame. Din cauza dimensiunii macrodenoamelor, acestea pot pune presiune pe glanda hipofiza normala si pe structurile din vecinatate.
Semne si simptome legate de presiunea tumorii
Semnele si simptomele presiunii tumorii hipofizare pot include:
- Cefalee
- Pierderea vederii, in special pierderea vederii periferice (reducerea campului vizual)
- Pareza nervilor cranieni cu ptoza palpebrala (pleoapa cazuta) sau diplopie (vedere dubla).
Simptome legate de modificarile hormonale
Supraproductia
Tumorile hipofizare functionale pot sa determine o hipersecretie hormonala. Diferitele tipuri de tumori functionale ale hipofizei determina semne si simptome specifice si, uneori, o combinatie a acestora.
Deficitul
Tumorile mari pot sa determine deficite hormonale prin efectul de masa tumorala asupra tesutului hipofizar normal si a tractului de legatura cu hipotalamusul. Semnele si simptomele includ:
- Greata si varsaturi
- Slabiciune
- Senzatia de rece
- Perioade menstruale mai putin frecvente sau amenoree
- Disfunctie sexuala
- Slabire sau crestere in greutate neintentionata
- Diabet insipid (consum accentuat de apa cu urinare frecventa)
- Galactoree (secretie lactata)
Tumori hipofizare care secreta hormoni adrenocorticotripici (ACTH)
Tumorile ACTH produc hormonul adrenocorticotropin, care stimuleaza glandele suprarenale sa produca hormonul cortizol. Sindromul Cushing apare ca urmare a productiei prea mari de cortizol. Posibilele semne si simptome ale sindromului Cushing sunt:
- Acumulare de tesut adipos pe talie si in jumatatea superioara a corpului
- Rotunjime facial exagerata (facies in luna plina)
- Subtierea bratelor si picioarelor insotita de slabiciune musculara
- Hipertensiune arteriala
- Hiperglicemie
- Acnee
- Oase fragile
- Echimoze
- Vergeturi violacee
- Anxietate, iritabilitate sau depresie
Tumori care secreta hormoni de crestere (GH)
Aceste tumori produc hormoni de crestere in exces (acromegalie sau gigantism in perioada copilariei), care pot provoca:
- Trasaturi faciale ingrosate
- Maini si picioare mari (ex: cresterea numarului la pantof)
- Transpiratie in exces
- Hiperglicemie
- Probleme cardiace
- Dureri articulare
- Dantura stramba
- Crestere excesiva a parului (hirsutism)
- Voce ingrosata
Tumori care secreta prolactina (prolactinoame)
Hipersecretia de prolactina a glandei pituitare, poate determina o scadere a nivelurilor hormonilor sexuali – estrogenul la femei si testosteronul la barbati. Prolactina in exces afecteaza barbatii si femeile in mod diferit.
La femei, prolactinoamele pot provoca:
- Menstre neregulate
- Lipsa perioadelor menstruale
- Secretii lactate de la nivelul sanilor
- infertilitate
La barbati, tumorile care produc prolactina pot determina hipogonadism masculin. Semnele si simptomele pot fi:
- Disfunctie erectila
- Cantitate redusa de sperma
- Absenta libidoului
- Cresterea sanilor (ginecomastie) si secretie lactata la nivelul sanilor (galactoree)
Tumori care secreta hormoni de stimulare tiroidiana (TSH)
Cand o tumora hipofizara produce in exces hormoni de stimulare tiroidiana, glanda tiroida produce prea multa tiroxina. Aceasta este o cauza rara a hipertiroidismului sau a tiroidei hiperactive. Hipertiroidismul poate accelera metabolismul corpului, provocand:
- Pierdere in greutate
- Ritm cardiac rapid sau neregulat
- Nervozitate sau iritabilitate
- Tranzit intestinal accelerat
- Transpiratie in exces
Cand sa mergi la medic
Daca dezvolti semne si simptome care pot fi asociate cu o tumora hipofizara, mergi la un consult. Tumorile hipofizare pot fi tratate pentru a readuce nivelurile hormonale la normal si pentru a ameliora semnele si simptomele.
Daca ai cunostinta de faptul ca neoplazia endocrina multipla de tip 1 (MEN 1) este o afectiune prezenta in familia ta, mergi la medic pentru a efectua periodic teste prin care tumorile hipofizare pot fi depistate precoce.
Cauze
Cauza cresterii necontrolate a celulelor la nivelul hipofizei ramane necunoscuta. Un procent redus de cazuri de tumora hipofizara este mostenit, insa in majoritatea cazurilor nu este vorba despre un factor ereditar. Totusi, cercetatorii suspicioneaza ca modificarile genetice au un rol important in modul de dezvoltare a tumorilor hipofizare.
Complicatii
Tumorile hipofizare pot determina complicatii prin efectul de crestere tumorala, uneori cu leziuni ireversibile la nivelul structurilor cerebrale adiacente (in functie de dimensiunea formatiunii tumorale la momentul diagnosticului).
- Pierderea vederii. O tumora hipofizara poate pune presiune pe nervii optici.
- Deficitul permanent de hormoni. Prezenta unei tumori hipofizare sau indepartarea unei astfel de tumori poate influenta permanent furnizarea de hormoni, fiind necesara terapia de substitutie hormonala.
O complicatie rara, insa potential severa a unei tumori hipofizare este apoplexia hipofizara, in cadrul careia se produce sangerarea brusca la nivelul tumorii. Se manifesta prin cea mai puternica durere de cap pe care ai avut-o vreodata. Apoplexia hipofizara impune tratament medical de urgenta, de obicei cu ajutorul corticosteroizilor si posibil a interventiei chirurgicale.
Consultant: Dr. Ghinea Adela, medic specialist endocrinologie
Surse de informatie:
www.mayoclinic.org
www.cancer.org