Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Transplantul fecal

Articol de Dr. Mihaela Laszlo Medic specialist Gastroenterologie, Medic primar Medicina interna

 Transplantul de materii fecale (FMT), cunoscut si sub numele de „transplant fecal”,  este folosit ca metoda terapeutica din anul 2004, fiind un tratament sigur, viabil si eficient pentru infectia recurenta cu Clostridium difficile (CDI), cu studii favorabile si in boli inflmatorii intestinale si instestin iritabil.
Procedura consta in inlocuirea florei bacteriene din intestinul persoanei bolnave cu alta flora bacteriana provenita din materile fecale a altei persoane sanatoase, de preferinta ruda de gradul I.
FMT in CDI functioneaza teoretic prin inlocuirea sau consolidarea microbiotei colonice de pro-tectie, care a fost perturbata de antibiotice si / sau factori iatrogeni. Odata tulburata, flora intesti-nala normala isi pierde forta represiva impotriva bacteriilor patogene, permitand germenilor pre-cum Clostridium difficile sa domine. FMT recreeaza o microbiota colonica echilibrata, rezistand colonizarii si suprimand Clostridium difficile.
FMT pentru CDI recurenta nu este inca terapia „standard / recunoscuta”; cu toate acestea, rata sa de succes depaseste in mod constant 90% ; este optiunea adecvata pentru pacientii incapabili sa elimine infectia in ciuda tratamentului traditional.
Cercetarile clinice furnizeaza din ce in ce mai multe informatii despre rolul microbiotei intestinale in bolile cronice, precum IBD (boala Crohn si colita ulcerativa),sindromul de intestin iritabil, sin-dromul metabolic, diverse tipuri de cancer si obezitate.
Pentru a evita evenimentele adverse, o etapa vitala in pregatirea FMT este screeningul dona-torului, care ar trebui sa includa teste de laborator detaliate.  Donatorul trebuie sa urmeze un an-umit protocol pentru excluderea anumitor afectiuni: infectii, viroze, parazitoze, virusuri hepatice, HIV. Este de mare importanta sa ne asiguram ca donatorii sunt sanatosi, fara dovezi de boli au-toimune sau alte afectiuni cronice.
Materiile fecale obtinute de la donator, sunt preparate in timpul cel mai scurt (omogenizate si mixate cu ser fiziologic steril pentru  a le spori fluiditatea). Solutia obtinuta este administrata pa-cientului prin colonoscop, clisma sau tub nazo-jejunal, ocolind stomacul ( din cauza aciditatii ex-istente in stomac populatia bacteriana ar fi distrusa).
Infuzia de scaun prin colonoscopie are mai multe avantaje fata de alte metode (clisma, tub nazo-gastric, gastroscopie). In primul rand, aceasta metoda asigura infuzia de scaun pe toata lungimea colonului, iar in al doliea rand, mucoasa colonica poate fi vizualizata direct si orice aspect anormal poate fi documentat. Cu toate acestea, FMT prin colonoscopie poate avea riscuri de infectie, per-foratie hemoragica si durere. Desi metoda nazogastrica este mai putin eficienta, cu rate de succes intre 73% si 83%, este mai usor de efectuat, mai putin costisitor si are riscuri mai mici pentru pa-cient.
In prezent exista o ascensiune pentru utilizarea terapeutica a FMT, datorita perceptiei sale ca un tratament “natural” si relativ ieftin. Totusi exista temeri legate de potentialul infectios al terapiei pe termen lung, avand in vedere faptul ca  studiile sunt relative putine, astfel incat riscul teoretic ramane.