Obezitatea afectează tot mai mulți oameni la nivel european: aproximativ 60% dintre adulți și 28% dintre copii, potrivit unui raport la Organizației Mondiale a Sănătății. Acest efect din ultimii ani apare pe fondul unei combinații între stilul de viață sedentar și alimentația nesănătoasă. Însă obezitatea poate fi tratată. Una dintre soluțiile rapide de a pierde în greutate este balonul gastric. Află cum funcționează un balon gastric, cine este candidatul ideal pentru această procedură, ce beneficii are și multe alte informații utile.
- Ce este balonul gastric?
- Cum funcționează balonul intragastric?
- Cine poate beneficia de balonul gastric?
- Procedura de inserție a balonului gastric
- Beneficiile utilizării balonului gastric
- Riscuri și complicații posibile
- Viața cu balonul gastric
- Efecte pe termen lung și rezultate așteptate
Ce este balonul gastric?
Balonul gastric, numit și balon intragastric, este un dispozitiv medical care poate ajuta persoanele supraponderale sau obeze să piardă mai ușor în greutate. Constă dintr-un balon care este introdus în stomac și care induce senzația de sațietate, pentru a ajuta pacienții să își schimbe mai ușor obiceiurile alimentare, în vederea pierderii în greutate.
În ciuda aparențelor, dispozitivul este temporar. După 4-12 luni, cel mai adesea, șase luni, încetează a mai avea un efect și este îndepărtat. Este important de menționat că balonul gastric nu este o soluție magică pentru a slăbi, ci o șansă pentru a ajuta pacientul să deprindă comportamente alimentare sănătoase, care vor trebui menținute și după extracția balonului.
👉 O alimentație sănătoasă ajută la menținerea pierderii de kilograme și contribuie la prevenirea bolilor cronice. Vezi ce inseamna sa mananci sanatos.
Tipuri de baloane gastrice
Baloanele gastrice sunt de mai multe tipuri, în funcție de tipul de volum și de modul de aplicare. Să aflăm mai multe despre fiecare în parte.
În funcție de volum
Balonul gastric este o procedură minim invazivă, care poate fi, în funcție de volum, cu volum fix și cu volum variabil.
Balon gastric cu volum fix
Baloanele gastrice cu volum fix se umflă până la 400-600 ml la inserție, iar acest volum rămâne neschimbat până la extracție, după aproximativ șase luni. La sfârșitul perioadei, balonul gastric este îndepărtat, sub anestezie.
Balon gastric ajustabil
Diferența dintre balonul gastric cu volum fix și cel cu volum ajustabil este că volumul poate fi modificat, la nevoie. Acest tip de balon este umflat la un volum de 400-500 de ml, după ce este introdus în stomac. Mai apoi, cantitatea de lichid este diminuată sau crescută, în funcție de evoluția pierderii în greutate.
În funcție de modul de aplicare
În funcție de modul de aplicare, balonul gastric poate fi endoscopic sau care se înghite. Află mai multe despre fiecare dintre ele.
Balon gastric endoscopic
Balonul gastric endoscopic se folosește mai ales pentru baloanele cu volum fix, însă există și excepții. Înainte de endoscopie se realizează anestezia. Balonul se așază dezumflat în stomac, după care se umflă. Tot prin endoscopie, se îndepărtează balonul la sfârșitul perioadei de tratament, după aproximativ șase luni.
Balon gastric care se înghite
Principala diferență dintre cele două este că acesta din urmă se aplică prin înghițirea unei capsule care se umflă cu apă (băută de persoană) în stomac. Balonul rămâne în stomac timp de aproximativ 16 săptămâni, după care valva balonului se deschide, iar lichidul este evacuat. Balonul dezumflat este eliminat în mod natural, la toaletă.
Cum funcționează balonul intragastric?
Balonul gastric este un mod simplu de a scăpa de 15-20% din surplusul de kilograme, fără intervenții chirurgicale. Acest balon, umplut cel mai adesea cu soluție salină sau aer, va ocupa aproximativ o treime din stomac.
Prin urmare, umplerea unei porțiuni semnificative a zonei gastrice creează senzația de sațietate, la persoanele cu probleme în reglarea apetitului. Această senzație de sațietate inhibă secreția grelinei, un hormon care stimulează pofta de mâncare.
În plus, spațiul limitat din stomac permite pătrunderea unei cantități mai mici de alimente. De asemenea, prezența balonului gastric prelungește timpul necesar golirii stomacului de mâncare; astfel, senzația de sațietate durează mai mult.
Cine poate beneficia de balonul gastric?
Balonul gastric este o metodă de tratament pentru obezitate, însă, pentru a avea cele mai bune rezultate, este necesar să întrunești o serie de criterii:
- Ești supraponderal sau ai un indice de masă corporală de 30-35;
- Ai încercat alte metode de a slăbi, personal sau cu suportul personalului medical;
- Ești dispus să îți schimbi obiceiurile alimentare și să începi un program regulat de activitate fizică, inclusiv după îndepărtarea balonului gastric.
👉 Vrei să pierzi în greutate în mod sănătos? Contacteaza Centrul de Obezitate. Acesta este singurul centru de management al obezității din România acreditat de Asociația Europeană pentru Studiul Obezității (EASO) și care oferă numeroase beneficii: investigații complexe, programe de schimbare a comportamentului alimentar și terapie de grup.
Procedura de inserție a balonului gastric
Deși se realizează cu precădere de un gastroenterolog, balonul gastric este considerat un tratament nechirurgical pentru obezitate. Procedura presupune o intervenție minim invazivă. Iată ce trebuie să știi despre perioada de dinainte de intervenție, inserția propriu-zisă și perioada postoperatorie.
Înainte de intervenție
Înainte de introducerea balonului gastric, este necesar să treci pe la mai mulți specialiști, pentru a te asigura că intervenția este potrivită nevoilor tale:
- Gastroenterolog, persoana care va realiza procedura;
- Nutriționist, pentru monitorizare după intervenție;
- Psihoterapeut și/sau psihiatru, pentru evaluarea stării mintale și pentru a te ajuta să ai așteptări realiste cu privire la efectele balonului gastric.
De asemenea, este indicat să ai o dietă preponderent lichidă cu 2-3 zile înainte de introducerea balonului gastric și să nu mănânci cu 6 ore înainte de procedură.
Plasarea balonului gastric
Odată ce ești în sala de operație și sub anestezie, gastroenterologul va introduce balonul gastric, cel mai probabil, endoscopic. Medicul va introduce pe gură un tub fin, subțire și flexibil, prevăzut cu o cameră video. După ce se asigură că nu există leziuni pe tractul digestiv, va introduce, cu ajutorul endoscopului, balonul gastric în stomac și îl va umple, printr-un cateter, cu aer sau soluție salină. Mai apoi, medicul va scoate cateterul, iar balonul va pluti în voie, în stomac.
Deoarece este realizat din materiale sigure din punct de vedere medical, balonul gastric este, în general, bine tolerat de corp.
Perioada postoperatorie
După intervenție, vei fi sub supraveghere medicală timp de câteva ore. În general, este necesară maximum o zi de spitalizare, externarea având loc în aceeași zi. În prima parte a perioadei de recuperare (1-2 luni) vei fi monitorizat de gastroenterolog, de nutriționist și de psihoterapeut.
Vei resimți disconfort în primele 2-3 zile după intervenție, însă pierderea în greutate se va observa destul de repede (în 2-3 luni).
Alimentația după balonul gastric
În prima săptămână după introducerea balonului gastric, este indicat să urmezi o dietă lichidă, în a doua și a treia săptămână să mănânci alimente pasate și moi, iar din a patra săptămână poți introduce alimente ceva mai tari. Iată câteva recomandări alimentare după introducerea balonului gastric:
- Mestecă încet și alocă minimum 30 de minute pentru o masă;
- Pune porții mici pe farfurie și taie diferite preparate în bucăți mici;
- Ia bucăți mici de preparat, aproximativ o linguriță;
- Mestecă bine alimentele, până obții o pastă;
- După ce ai înghițit, așteaptă câteva secunde (20-30 secunde) pentru a preveni greața și vărsăturile;
- Evită băuturile carbogazoase sau medicamentele efervescente, cu excepția cazurilor expres menționate de medic;
- Evită să bei lichide în timpul mesei. Bea apă sau alte lichide cu minimum 30 de minute înainte sau după masă. Dacă bei lichide în timpul mesei, pot apărea vărsături;
- Oprește-te din mâncat, când te simți sătul. Dacă vei continua să mănânci, riști să ai dureri de stomac și vărsături;
- Evită să bei lichide sau să iei masa cu aproximativ 2 ore înainte de culcare, pentru a preveni refluxul gastric;
- Introdu activitatea fizică în programul zilnic.
Beneficiile utilizării balonului gastric
Pe lângă pierderea în greutate, folosirea balonului gastric cauzează o redresare metabolică manifestată prin:
- Scăderea nivelului colesterolului;
- Reglarea glicemiei și a tensiunii arteriale;
- Îmbunătățirea funcțiilor hepatice;
- Calmarea sindromului de apnee în somn.
- Iată care sunt principalele avantaje are balonului gastric:
- Te vei sătura repede, din doar câteva înghițituri. Astfel, vei reduce porțiile mâncate;
- Poți scăpa de minimum 15-20% din excesul ponderal, fără proceduri invazive;
- Te poți întoarce acasă în aceeași zi, la doar câteva ore de la procedură.
Riscuri și complicații posibile
Introducerea balonului gastric, ca orice procedură medicală, nu vine fără anumite riscuri, efecte secundare sau complicații. Deși probabilitate de apariție a acestora este minusculă, este important să știi care sunt.
Riscuri asociate balonului gastric
Folosirea balonului gastric implică anumite riscuri:
- Stări de greață, durere abdominală și vărsături. Dintre acestea, mai puțin de 10% pot necesita spitalizarea sau îndepărtarea timpurie a balonului gastric (mai ales în caz de deshidratare);
- Reflux gastric;
- Blocarea unor alimente în stomac;
- O eficiență mai mică a contraceptivelor, la început, pe fondul vărsăturilor, dacă nu ești atentă la porții;
- Revenirea kilogramelor - dacă, după scoaterea balonului gastric, nu îți schimbi obiceiurile alimentare și stilul de viață, kilogramele pierdute vor reveni.
Complicații posibile
Introducerea sau scoaterea balonului gastric poate duce la anumite complicații:
- Sângerarea sau perforarea esofagului sau a stomacului;
- Complicații legate de anestezie sau de endoscopie (balonare, iritarea gâtului, crampe abdominale);
- Durere, balonare, probleme digestive, pe fondul umflării prea mult a balonului gastric;
- Pancreatită acută - poate să apară dacă balonul gastric presează anumite componente digestive. Dacă apare, acest efect debutează în primele zile după introducere și necesită îndepărtarea balonului;
- Dezvoltarea bacteriilor în interiorul balonului, ceea ce crește riscul de infecție;
- Migrarea balonului, ceea ce poate duce la obstrucție intestinală;
- Dificultăți la îndepărtarea balonului gastric la momentul potrivit, ceea ce poate necesita intervenție chirurgicală.
De asemenea, ar trebui să ai în vedere că anumite persoane nu ar trebui să folosească un balon gastric. Aici intră:
- Folosirea în scop estetic. Balonul gastric este un instrument medical recomandat în tratamentul obezității;
- Unele boli inflamatorii sau cu potențial hemoragic - mai ales ulcer peptic, boala Crohn, varice esofagiene sau gastrice, istoric de obstrucție intestinală, malformații ale esofagului;
- Urmarea unui tratament cu aspirină, antiinflamatoare nesteroidiene, corticosteroizi, anticoagulante;
- Dacă ai avut operații de esofag ori stomac sau ai o boală gastroesofagiană;
- În caz de dependență de alcool sau droguri;
- Dacă suferi de o boală psihiatrică, neținută sub control;
- Sarcină.
Viața cu balonul gastric
La început, vei avea nevoie de o perioadă de acomodare. În primele 3-7 zile, te vei confrunta cu greață, crampe abdominale, chiar și vărsături, însă acestea se vor diminua. Poți vorbi cu medicul, pentru a-ți recomanda medicamente, ca să treci mai ușor prin această perioadă.
Balonul gastric te va ajuta să pierzi în greutate destul de repede, însă, pentru a menține noua greutate, este necesar să îți schimbi stilul de viață. În primele 2-3 săptămâni, mulți pacienți se simt sătui și au nevoie doar de porții mici de mâncare, iar o masă mai mare poate duce la greață și vărsături. Pe lângă greață și vărsături, pot apărea refluxul gastric și sughițul, dacă mănânci prea repede. De la 3 la 6 săptămâni, revine pofta de mâncare, însă spațiul limitat din stomac face ca sațietatea să apară după doar câteva mușcături.
Încearcă să planifici din timp mesele și să îți rezervi 30-40 de minute pentru fiecare. De acum încolo, va trebui să continui să mesteci încet și să dedici mai mult timp meselor, deoarece alimentele nesănătoase, procesate sau mesele luate pe fugă pot duce la greață și vărsături.
Efecte pe termen lung și rezultate așteptate
În cele șase luni în care balonul gastric se află în stomac, se pierd, în medie, 10-15% din greutate. Totuși, dacă, după extracția balonului gastric, persoana se întoarce la obiceiurile alimentare anterioare, kilogramele vor reveni. Este foarte important să ai o alimentație sănătoasă, să faci mișcare și să mergi la psihoterapie, pentru a rezolva cauzele care au dus la mâncatul emoțional.
Datele existente arată că aproximativ 40% dintre persoane au fost mulțumite de procedură. Pe termen lung, majoritatea pacienților (78,7%) au redobândit kilogramele sau au apelat la alte tratamente bariatrice. În acest context, un stil de viață echilibrat, precum și modalitățile sănătoase de a face față stresului ajută la menținerea efectelor balonului gastric.
👉 Vrei să ții sub control mâncatul emoțional? Iată care sunt cele 6 semne ale mancatului emotional și cum poți să-l controlezi.
Balonul gastric este un mod simplu, minim invaziv de a începe să pierzi în greutate și de a te forța să îți schimbi obiceiurile alimentare. Dacă schimbarea stilului de viață este o alegere pe termen lung, atunci și noua greutate se va menține.
Informațiile prezentate au scop informativ și nu înlocuiesc consultul medical de specialitate. Programează o vizită la un medic specialist din cadrul Regina Maria, pentru a vedea dacă balonul gastric este potrivit nevoilor tale.
Bibliografie:
- WHO European Regional Obesity Report 2022, https://iris.who.int/bitstream/handle/10665/353747/9789289057738-eng.pdf
- Effect of intragastric balloon on gastric emptying time in humans for weight control, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24089058/
- Inserting a gastric balloon, https://www.healthdirect.gov.au/surgery/inserting-a-gastric-balloon
- Gastric Balloon for Weight Loss, https://www.hopkinsmedicine.org/health/treatment-tests-and-therapies/gastric-balloon-for-weight-loss
- Intragastric Balloon, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK578184/
- Dietary Guidance after Intra-gastric Balloon Insertion, https://www.chelwest.nhs.uk/your-visit/patient-leaflets/bariatric-dietetics/dietary-guidance-after-intra-gastric-balloon-insertion
- The Safety and Efficacy of Procedureless Gastric Balloon: a Study Examining the Effect of Elipse Intragastric Balloon Safety, Short and Medium Term Effects on Weight Loss with 1-Year Follow-Up Post-removal, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30613935/
- The Procedureless Elipse Gastric Balloon Program: Multicenter Experience in 1770 Consecutive Patients, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32279182/
- Intragastric balloon as an adjunct to lifestyle intervention: a randomized controlled trial, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28017964/
- Mathus-Vliegen EM. Intragastric balloon treatment for obesity: what does it really offer, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18600014/
- Safety and effectiveness of the intragastric balloon for obesity. A meta-analysis, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18459025/
- Efficacy of First-Time Intragastric Balloon in Weight Loss: a Systematic Review and Meta-analysis of Randomized Controlled Trials, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27465936/
- Balancing risk and reward: a critical review of the intragastric balloon for weight loss, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25887720/
- Gastric balloon to treat obesity: Filled with air or fluid?, https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/den.12021