De-a lungul veacurilor, oamenii s-au intrebat de ce sughitam. Au aparut si numeroase explicatii, unele rezonabile, altele destul de fanteziste. Spre exemplu, cu secole in urma oamenii credeau ca sughitul este un puseu de crestere in cazul copiilor. Desi oamenii din zilele noastre nu cred in astfel de explicatii fabuloase, multi dintre ei nu stiu exact de ce apare sughitul.
De ce apare sughitul?
Concret, sughitul apare din cauza unei perturbari la nivelul cailor nervoase care leaga creierul de diafragm. Asa se explica si de ce apare, uneori, in timpul situatiilor emotionale sau cand apar schimbari de temperatura. De asemenea, sughitul poate aparea dupa ce inghiti prea mult aer, mananci prea repede sau prea mult, bei alcool sau in momentele in care esti agitat sau nelinistit.
Cum se produce sughitul?
Atunci cand diafragmul, muschiul situat intre plamani si stomac, se irita incepe sa se contracte si cauzeaza spasme musculare. Fiecare contractie este urmata de o inchidere brusca a corzilor vocale, care produce sughitul, acel zgomot caracteristic.
Diafragmul functioneaza aproape intotdeauna perfect. Cand inhalezi, se lasa in jos pentru a ajuta astfel la patrunderea aerului in plamani. Atunci cand expiri, diafragmul se relaxeaza si aerul este eliminat din plamani prin nas si gura. Cateodata, diafragmul se irita si atunci se lasa in jos sacadat, ceea ce te face sa tragi brusc aer in piept. Cand aerul inspirat in graba loveste corzile vocale, acestea se inchid brusc si dau nastere sughitului.
Cat dureaza sughitul?
"Sughitul dureaza de obicei putin, doar cateva minute. Sughitul persistent, care dureaza timp de mai multe zile poate indica prezenta unei probleme medicale, care trebuie investigata. Uneori, anumite boli sau chiar proceduri medicale, in special cele care implica anestezie, pot provoca crize prelungite de sughit", explica dr. Daniel Neides, medic de familie in cadrul Cleveland Clinic.
Sughitul obisnuit, care dureaza mai putin de 48 de ore, apare cand:
- Bei bauturi carbogazoase
- Consumi prea mult alcool
- Manci prea mult
- Ai o stare euforica, agitata
- Esti stresat emotional
- Apar schimbari bruste de temperatura
- Inghiti aer in timp ce mesteci guma sau mananci bomboane
Cand trebuie sa te adresezi medicului pentru sughit?
Rareori, sughitul persista timp de mai multe zile sau chiar luni. Acest lucru poate duce la malnutritie si epuizare. Daca sughitul dureaza mai mult de 48 de ore sau daca te impiedica sa mananci, sa dormi sau sa respiri, este indicat sa mergi la medic.
Sughitul care dureaza mai mult de 48 de ore pot fi cauzat de o varietate de factori. In general, acesti factori sunt grupati in urmatoarele categorii:
Lezarea sau iritarea nervilor
Cea mai frecventa cauza a sughitului pe termen lung este deteriorarea sau iritarea nervilor frenici sau vagi, care servesc muschiul diafragmului. Factorii care pot leza sau iritara acestor nervi sunt:
- Un fir de par care atinge timpanul
- O tumora sau un chist la nivelul gatului
- Reflux gastroesofagian
- Durere in gat sau laringita
Afectiuni ale sistemului nervos central
O tumora sau infectie la nivelul sistemului nervos central sau lezarea sistemului nervos central ca urmare a unui traumatism, pot perturba controlul normal al organismului asupra sughitului. Exemplele de astfel de afectiuni includ:
- Encefalita
- Meningita
- Scleroza multipla
- Accident vascular cerebral
- Leziuni cerebrale
- Tumori
- Tulburari metabolice
De asemenea, sughitul pe termen lung poate fi declansat de:
- Alcool
- Anestezie
- Barbiturice
- Diabet
- Dezechilibru electrolitic
- Insuficienta renala
- Steroizi
- Tranchilizante
Remedii pentru sughit
Exista numeroase remedii pentru sughit, insa niciunul dintre ele nu are o baza stiintifica, sustine dr. Daniel Neides. Cu toate acestea, medicul recunoaste ca exista dovezi potrivit carora o crestere a nivelului de dioxid de carbon din plamani poate ameliora sughitul. Astfel, un posibil remediu este sa-ti tii respiratia sau sa respiri intr-o punga de hartie. In acest fel, creste nivelul de dioxid de carbon din plamani, diafragma se relaxeaza iar sughitul dispare.
Sfaturi pentru a scapa de sughit:
- Tine-ti respiratia si numara pana la 10
- Bea 10 inghitituri mici de apa
- Tine un cub de zahar sub limba
- Lasa-te luat prin surprindere sau speriat de cineva - probabil cel mai faimos remediu
Text: Mirabela Viasu, Medical Editor
Surse:
www.clevelandclinic.org
www.mayoclinic.org
www.kidshealth.org