Vizita la medic poate salva viata bolnavilor de cancer, intrucat acestia ajung sa beneficieze de tratament precoce, care ofera sanse mari de vindecare, fara consecinte severe in prezent sau in viitor.
Care sunt riscurile
Pacientii bolnavi de cancer se afla in categoria de risc crescut de a dezvolta o boala in urma unei infectii, pentru ca au sistemul imunitar slabit din cauza cancerului si a tratamentelor efectuate. Ce inseamna sistem imunitar imunocompromis? Globulele albe ale organismului, cele care lupta cu infectiile au un nivel scazut sau nu functioneaza optim si, astfel, corpul nu poate lupta eficient cu infectia. Majoritatea persoanelor care au fost tratate de cancer in trecut (in special, in urma cu mai multi ani) pot avea functia imuna normala, insa fiecare persoana este diferita. Devine, prin urmare, important ca atat pacientii diagnosticati cu cancer in prezent (chiar daca se afla sau nu sub tratament), cat si cei care au avut boala in trecut sa mearga la medic pentru ca specialistul sa le explice situatia si sa analizeze istoricul lor medical.
Riscul de infectare cu noul coronavirus este cu atat mai crescut cu cat pacientul are afectiuni preexistente (comorbiditati). Este, de asemenea, important ca atat pacientii, cat si ingrijitorii acestora sa isi ia masurile de precautie pentru a reduce riscul de infectare cu COVID-19. “Pacientii cu cancer sunt in categoria ridicata de risc de infectare – acestia in mod special trebuie sa respecte reglementarile privind siguranta – spalatul pe maini, purtarea mastii si distantarea sociala,” afirma Leonard Lichtenfeld, Medic si Presedinte al American Cancer Society. Expertii oncologi americani s-au pus de acord ca trecerea de la tratamentul intravenos la medicamente pe cale orala se dovedeste la fel de eficienta, in contextul in care pacientul bolnav de cancer nu poate ajunge la spital din motive de siguranta.
Categorii de persoane care sufera de cancer si intra in categoria de risc (conform ESMO- European Society for Medical Oncology):
- Pacientii care primesc tratament chimioterapic sau au primit chimioterapie in ultimele 3 luni de zile
- Pacientii care primesc tratament extensiv radioterapic
- Pacientii care au facut transplant de maduva osoasa sau cu celule stem in ultimele 6 luni sau care sunt in continuare cu tratament imunosupresor
- Pacientii cu diferite tipuri de cancere ale sangelui sau sistemului limfatic
Consecintele pandemiei
Potrivit American Cancer Society, numarul mamografiilor, colonoscopiilor si a analizelor pentru depistarea cancerului de prostata au scazut dramatic in aceasta perioada a pandemiei, ceea ce inseamna ca, cel putin in SUA, 80.000 de cazuri de cancer pot ramane nediagnosticate. Prin urmare, persoanele cu semne si simptome ale cancerului – de exemplu, o formatiune mamara, o alunita care si-a modificat forma sau sangerarea rectala – nu ar trebui sa mai amane efectuarea screeningului, deoarece persoanele care sufera de cancer au risc foarte crescut de a se infecta cu noul coronavirus si de a dezvolta complicatii asociate.
In concluzie, nu este indicat ca investigatiile si tratamentele pentru cancer sa fie mult amanate, deoarece creste riscul de agravare a afectiunii.
Chiar si in situatia in care viata pacientului nu este pusa in pericol imediat, medicul trebuie sa decida daca amanarea de exemplu cu mai mult de 6 saptamani nu influenteaza negativ rezultatul final, diminuand sansele de vindecare ulterioara.
Decizia de investigatie sau de tratament trebuie stabilita de medic, tinand cont de particularitatile fiecarui caz. De exemplu, este foarte probabil ca planul de tratament sa continue daca este vorba de un tratament chirurgical curativ care poate sa ofere cele mai mari sanse de remisie. Spre deosebire, in cazul unui tratament cu rol paliativ, s-ar putea ca riscul infectarii sa depaseasca beneficiul tratamentului.
Medicii sunt cei care vor decide masurile optime pentru fiecare pacient, tinand cont de conditia si starea de sanatate a pacientului, de urgenta tratamentului, de beneficii si riscuri, de existenta resurselor logistice necesare pentru a efectua tratamentele in siguranta.
Este indicat ca procedurile medicale si chirurgicale de care au nevoie pacientii cu neoplasme sa se efectueze in unitati in care nu se trateaza pcienti COVID-19 si unde se reuseste punerea in practica a circuitelor separate si a unui triaj epidemiologic adecvat. De asemenea, este importanta existenta unor echipe multidisciplinare (tumor board) care sa fie implicate in investigarea si tratamentul pacientilor oncologici.
Surse de informatie:
www.webmd.com
www.ucsfhealth.org
www.cancer.org
www.esmo.org