Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Sinuzita fungica, operata in Euroclinic cu ajutorul neuronavigatiei

Am auzit adesea oameni spunand ca prefera sa nu mearga proactiv la medic sa-si faca diferite investigatii pentru ca se tem de ce pot descoperi. Nu pot spune ca am fost vreodata de acord cu aceasta scuza si mereu am crezut ca este bine sa ne facem investigatiile de rutina, tocmai pentru a descoperi din timp o problema serioasa. Depistata in stadii precoce, orice afectiune este mult mai usor de tratat. Plus ca, in acest fel, eviti instalarea complicatiilor asociate.

Cazul pacientului C. B, investigat si tratat de dr. Razvan Filip, medic specialist ORL in Spitalul Euroclinic, intareste nevoia si importanta realizarii controalelor medicale periodice pentru depistarea timpurie a diferitelor afectiuni si complicatii. In urma unui control pentru rezolvarea unei deviatii de sept care devenea greu de suportat, pacientul a descoperit ca de fapt avea o problema mult mai serioasa, care necesita urgent o interventie chirurgicala.

Pacientul C. B., in varsta de 40 de ani, stia de cativa ani ca ar trebui sa-si repare deviatia de sept, insa a preferat sa mai astepte. Si pentru ca nu mai reusea sa mai respire bine si nici sa se odihneasca, a inceput sa caute solutii alternative la metoda clasica de operatie a deviatiei de sept, care implica montarea de tampoane nazale.

Sincer, imi era teama de operatia clasica, sa stai cu tampoanele acelea in nas... Am avut mai multi prieteni care s-au operat si imi povesteau ca atunci cand iti trage tamponul din nas, simti ca si cum ti-ar trage creierul afara cu totul…Asta, pana am aflat de la un alt coleg ca se poate face interventia si prin alta metoda, fara tamponament nazal. Am inceput sa ma documentez, sa vad despre ce este vorba si asa am ajuns la dr. Razvan Filip pentru ca stiam ca dansul face operatia laparoscopic, fara tamponament”, ne-a explicat pacientul.

Investigatiile au aratat ca pacientul avea o infectie fungica sinusala, care trebuia operata rapid

Sinuzita fungica

In timpul examenului clinic, dr. Razvan Filip a descoperit ca pacientul avea si o sinuzita cronica, motiv pentru care i-a recomandat investigatii suplimentare - CT si RMN. „Pacientul operat venise pentru ca avea nasul infundat, iar la consultul ORL am gasit ca, pe langa deviatia de sept, avea in nas polipi care veneau din sinusuri. I-am recomandat sa faca o tomografie de sinusuri pe care am gasit ca avea infectie fungica (cu ciuperci) in toate sinusurile. Peretele osos posterior (dintre sinus si creier) al sinusului frontal pe stanga era erodat pe o portiune de 7/7mm, fara ca infectia fungica sa se extinda la creier”, ne-a explicat dr. Razvan Filip.

In mod obisnuit, sinuzitele cronice fungice, fungic-alergice sau care au dezvoltat deja complicatii de vecinatate au mereu ca solutie tratamentul chirurgical, sustine dr. Razvan Filip: „Complicatiile de vecinatate au efecte posibil amenintatoare de viata daca vorbim de distrugerea peretelui osos dintre sinusuri si cavitatea craniana care adaposteste creierul sau pot duce la pierderea vederii daca se distuge peretele dintre sinusuri si orbita”.

Prin urmare, interventia chirurgicala nu mai putea fi amanata. „Domnul doctor mi-a explicat ca ciuperca respectiva, care s-a dezvoltat acolo in sinus, a dus la o mica deformare a cutiei craniene, producand inclusiv o fisura de vreo 5 mm, care era posibil sa ajunga la invelisul care protejeaza creierul si de acolo lucrurile ar fi devenit destul de complicate…” , isi aminteste pacientul.

2 operatii intr-una si un sistem de neuronavigatie

Sinuzita fungica

Fiind un caz usor mai complicat decat o simpla deviatie de sept si chiar o sinuzita cronica obisnuita, medicul chirurg a decis ca cea mai buna abordare este chirurgia endoscopica, asistata prin neuronavigatie. 

Neuronavigatia este ca un GPS pentru anatomia capului. Incarcand in sistemul neuronavigatiei tomografia pacientului ce urmeaza sa fie operat, chirurgul poate vedea pe monitor in timp real unde i se afla instrumetele in relatie cu structurile anatomice pe care le opereaza. Astfel, chirurgul are o siguranta mai mare in a evita complicatiile intraoperatorii”, explica dr. Razvan Filip, medic specialist ORL cu vasta experienta in tratamentul chirurgical minim-invaziv al patologiei nasului si sinusurilor.

Cu alte cuvinte, cu ajutorul acestui sistem de neuronavigatie, chirurgul poate localiza cu precizie structurile anatomice afectate si il ajuta sa indeparteze cu mai mare exactitate patologia in timpul operatiei. In timpul operatiei, dr. Razvan Filip a scos in totalitate materialul patologic din sinusuri, i-a indreptat septul nazal al pacientului si i-a deschis si largit caile de comunicare dintre sinusuri si nas.

Totul s-a facut pe cale endoscopica fara tamponament nazal postoperator astfel incat pacientul nu a avut niciun semn exterior, nicio umflatura sau vanataie, nu a avut niciun fel de durere postoperatorie, a respirat pe nas imediat cum s-a trezit din operatie si a avut o evolutie foarte buna spre vindecare. Acesta a fost inca unul din multele cazuri in care ni s-a aratat ca tehnologia ne poate ajuta sa tratam boli complexe cu o mai mare siguranta, fara durere si cu un minim de disconfort pentru pacient”, sutine dr. Razvan Filip.
 
Iar pacientul confirma faptul ca nu a simtit nicio durere, nici dupa ce s-a trezit din anestezie, nici mai tarziu. Interventia chirurgicala a fost exact asa cum s-a asteptat sa fie: „Nu am simtit absolut nimic. Dupa ce m-am trezit din operatie nu am avut dureri, nasul a fost liber, puteam sa respir. Dl doctor mi-a aratat ca sunt cusut in nas, dar eu nu am simtit nimic, nu am avut niciun discomfort…

Interventia chirurgicala nu numai ca a evitat ca infectia fungica sa distruga peretele osos dintre sinusul frontal si cavitatea craniana, dar i-a schimbat complet viata pacientului, care sustine ca acum se simte extraordinar, doarme mai bine si se trezeste cu chef de viata: „De cand m-am operat, nu m-a mai durut deloc capul, ceea ce inainte se intampla zilnic. Pe dinauntru ma simt ca nou, adica pot sa respir mai bine pe ambele nari, pot sa ma odihnesc mai bine, ma trezesc cu chef de viata si pot sa va spun ca imi pare rau ca nu am facut aceasta interventie mai devreme”.

Sinuzita fungica

Dr. Razvan Filip s-a specializat de-a lungul carierei prin participarea la cursuri si specializari in Europa, in tratamentul chirugical minim-invaziv al patologiei nasului si sinusurilor, din dorinta de a oferi pacientilor sai o experienta pozitiva, fara durere si disconfort. De asemenea, in Spitalul Euroclinic, foloseste tehnicile chirurgicala moderne, endoscopice si in tratamentul sfaoraitului si sindromului de apnee in somn – o afectiune care afecteaza considerabil calitatea vietii multor pacienti.

Consultant:
Dr. Razvan Filip, medic specialist ORL

Cere o programare

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord sa fiu contactat/a de catre Reteaua de sanatate REGINA MARIA in legatura cu serviciile medicale solicitate

Acest site este protejat de reCAPTCHA si se aplica Politica de confidentialitate si Termeni si conditii.