Durere invalidanta
Fiecare poate suporta un anumit grad de durere, existand un prag al sensibilitatii pana la care durerea poate fi tolerata. Dincolo de aceasta limita a suportabilitatii durerea poate deveni invalidanta cu un impact negativ profund asupra starii generale. Nu trebuie neglijat nici faptul ca, durerea este un semnal de alarma fiind simptom clar pentru o suferinta acuta sau cronica.
Durerea de picioare este una dintre cele mai ignorate suferinte, desi este semnul unor boli care pot duce la reducerea capacitatii de miscare, pana la imobilizare sau chiar aparitia ranilor care nu se mai vindeca. Terapiile analgezice actioneaza doar asupra simptomelor, fara a avea un efect asupra cauzelor, iar persistenta simptomelor dureroase este cea mai sincera recomandare pentru a merge la medic.
T. F. are 77 de ani, iar durerile de picioare au fost, in ultimii ani, o constanta in viata lui. In momentul in care deplasarea, chiar si pe distante mici, a devenit o reala dificultate cauzata de crampele musculare dureroase, a caror intensitate se amplifica de la zi la zi, a fost evident ca are nevoie de ajutor.
„Sunt un om activ chiar la varsta mea, dar durerea localizata la picior devenise de nesuportat. Ma bazam pe piciorul celalalt, iar asta a fost in masura sa il suprasolicite si, evident, sa ma doara astfel ca am fost nevoit sa limitez miscarea la minimim. Am decis ca am nevoie de ajutor medical pentru ca nu puteam accepta o asemenea degradare fizica. Am fost consultat, apoi am facut investigatii si in final am ales operatia. La 77 de ani nu este usor, dar mi-a dat curaj doctorul Adrian Manesc. M-a incurajat, mi-a dat increderea de care aveam nevoie ca problema mea se poate rezolva si a facut tot ce trebuia sa ma puna pe picioare. Un medic atent, calm, aplecat asupra pacientului, nu doar asupra bolii, iar asta m-a ajutat extrem de mult”, povesteste T. F.
Un diagnostic precis
In urma consultatiei riguroase s-a stabilit diagnosticul: boala arteriala periferica simptomatica. Suferinta apare atunci cand vasele de sange devin, in timp, ingustate sau blocate de placa de aterom, in ateroscleroza, iar arterele care duc sangele la musculatura sunt ingustare sau obturate, ceea ce reduce aportul sanguin si genereaza suferinta celulelor musculare producand durere, mai ales la efort, atunci cand muschiul lucreaza.
„Specific pentru boala arteriala periferica este claudicatia. Este simptomul comun si este descris prin durerea profunda, intensa la nivelul gambei sau in profunzimea coapsei, care radiaza in fesa, la mobilizare. Durerea apare repede, la efort, scade sau dispare in repaus. Exista si o durere de repaus care se manifesta noaptea la nivelul gambei si degetelor piciorului afectat. Masurarea pulsatiei arteriale la nivelul gleznei, prin comparatie cu cea de la nivelul bratului, este un indicator care arata un flux sanguin redus la nivelul membrului inferior. Diagnosticul de certitudine, care indica si amploarea leziunilor vasculare, se obtine la angiografia cu substanta de contrast”, explica dr. Adrian Manesc, medic specialist chirurgie vasculara.
In cazul acestui pacient, luand in considerare varsta, era necesara stabilirea unui status vascular general, precum si efectuarea unui set complex de analize care sa puna in evidenta, cu maxima acuratete, starea fizica generala. In consecinta, T. F. a fost supus la doua angiografii cu substanta de contrast, prima pentru identificarea exacta a leziunilor vasculare la membrul inferior dureros, a doua pentru evaluarea arterelor coronare, inainte de interventia chirurgicala la picior.
Angiografia diagnostica si Coronarografia
Sanatatea arterelor influenteaza direct sanatatea intregului organism. O buna circulatie a sangelui ofera fiecarui organ necesarul de nutrienti si oxigen, iar in lipsa aportului adecvat de sange, prin reducerea lumenului arterial ca urmare a depunerilor de grasime, apare durerea si, in cazurile grave, necroza tesutului si hemoragia interna.
Angiografia de diagnostic realizeaza o harta a vaselor de sange care permite medicului sa vada cu precizie calitatea acestora, zonele afectate de calcifiere si/sau aterom si sa stabileasca modalitatea de interventie optima pentru recuperarea debitului sanguin. Solutiile terapeutice se stabilesc in functie de patologie si disfunctiile pe care le produce, amploarea leziunilor, zona afectata si, nu in ultimul rand, varsta si antecedentele medicale ale pacientului.
La Spitalul Premiere din Timisoara, pacientul a fost supus unei angiografii de diagnostic. Pentru procedura a fost utilizat angiograful Azurion, echipament medical de ultima generatie cu performante exceptionale. Azurion poate realiza imagini 3D complexe, similare celor efectuate de computerul tomograf. Astfel, medicul poate sa stabileasca cu precizie milimetrica anatomia vaselor si starea acestora. Angiografia a confirmat diagnosticul de boala arteriala periferica si a oferit posibilitatea de a evalua precis arterele membrelor inferioare, precum si stabilirea unui plan de revascularizare a membrului afectat
Tratamentul stenozelor arteriale se poate realiza prin plasare de stenturi (angioplastie cu stent), prin dilatarea cu balon (angioplastie cu balon), care sunt proceduri de revascularizare cu indicatie prioritara in chirurgia vasculara. Daca leziunile vasculare sunt evoluate, se impun interventii chirurgicale de tip bypass, de ocolire a arterelor compromise. Metoda este practicata atunci cand solutiile endovasculare nu mai pot fi realizate.
Din nou angiograful Azurion se dovedeste util prin utilizarea softurilor de reconstructie speciale care permit obtinerea unor imagini precise a vaselor de sange, calitatea imaginii fiind vitala pentru reusita unei interventii de revascularizare de tip bypass prin chirurgie vasculara clasica.
Medicul chirurg are astfel posibilitatea de a aborda zonele afectate, ghidat de datele obtinute de angiograf, ceea ce confera o siguranta net superioara procedurilor endovasculare.
Inainte de operatie de reconstructie vasculara a arterei femurale, T. F. a efectuat si o angiografie coronariana pentru a clarifica suspiciunea doctorului Adrian Manesc cu privire la starea arterelor coronare, pe fondul gradului foarte mare de afectare a celor de la nivelul membrului inferior. Rezultatul a fost in limitele de siguranta care permiteau realizarea interventiei de bypass.
Operatia de revascularizare
Interventia de tip bypass are rolul de a realiza o alternativa de irigare cu sange in zona unde artera nativa este sever ingustata sau infundata. In cazul pacientului T. F. solutia optima a fost aceea de a realiza o cale noua de circulatie a sangelui care sa ocoleasca zona afectata a arterei femurale de la nivelul coapsei.
Interventia s-a realizat cu anestezie locoregionala, folosindu-se un grefon sintetic. „Operatia nu a prezentat in sine o dificultate speciala, cu atat mai mult cu cat imaginile furnizate de Azurion au fost foarte clare si aveam o perceptie foarte clara a traseului arterial si a zonei afectate. A fost o interventie de bypass clasica, dar pe un segment de artera femurala foarte afectat, calcificat profund care practic reducea drastic fluxul sanguin. Am optat pentru un grefon sintetic, pentru a reduce la minim timpul interventiei si riscurile utilizarii unui grefon propriu pacientului”, a concluzionat dr. Adrian Manesc.
Dupa interventie recuperarea pacientului a fost foarte buna, fara complicatii. „Dupa operatie a fost foarte bine. Faptul ca ma pot deplasa m-a facut sa simt ca am intinerit. Durerea a disparut si s-a ameliorat foarte mult si starea celuilalt picior, suprasolicitat inainte de operatie. Am primit un tratament conservator, dar si multe sfaturi foarte utile de la domnul doctor, care s-a ingrijit cu mare atentie de mine inainte si dupa operatie, dar si la controalele uzuale la care am fost. Sunt deja trei luni de la operatie (n.n. - interventia a avut loc in luna august 2022) si starea mea generala este foarte buna”, a precizat pacientul F. T.
Incidenta bolii arteriale periferice
Statistica medicala arata ca circa 10% dintre persoanele cu varsta de peste 55 de ani sunt diagnosticate cu boala arteriala periferica, in diferite stadii de evolutie. Afectiunea este favorizata de:
- diabet (pot sa apara forme severe de boala);
- fumat si dieta nesanatoasa, bogata in grasimi animale;
- tensiunea arteriala si colesterol crescute;
- factori genetici - exista tendinta de a dezvolta arteroscleroza pe fondul mostenirii genetice deseori asociata cu diabetul zaharat.
Persoanele diagnosticate cu boala arteriala periferica la membrele inferioare prezinta un risc crescut de blocaj al arterei carotide sau al celor coronare si intra in categoria celor cu risc ridicat de accident vascular cerebral (AVC) sau infarct miocardic acut.
Dr. Adrian Manesc: „Eu pledez pentru un screening care sa identifice precoce boala arteriala, atunci cand terapia conservatoare poate fi eficienta si previne agravarea suferintei si riscul de AVC sau infarct miocardic. Mai mult, orice pacient cu diagnostic de boala arteriala trebuie sa faca o evaluare minutioasa a functiei cardiace si a circulatiei carotidiene, pentru ca restabilirea fluxului sanguin prin interventii minim invazive, sigure si fara risc, poate preveni accidente vasculare grave, cu sechele sau cu efect invalidant sever. Candidatii pentru screening sunt persoanele cu varsta de peste 50 ani care au diabet, fumatorii si toti cei de peste 65 de ani”.
Cu o evolutie lenta, frecvent asimptomatica pana la formele severe, boala arteriala periferica este o problema de sanatate publica, mai ales prin prisma complicatiilor pe care le poate genera concomitent cu deprecierea calitatii vietii, respectiv accidente vasculare, dificultati severe de mobilitate si afectarea severa a musculaturii membrelor inferioare care poate ajunge pana la necroza si amputatii.
Consultant: Dr. Adrian Manesc, medic specialist chirurgie vasculara la Spitalul Premiere