Informatii generale despre salvie
Salvia este o planta aromatica perena ce poate atinge o inaltime de 30-70 centimetri. Are frunze pufoase si flori in nuante de albastru, violet sau alb. Referitor la ingrijirea si cultivarea salviei, se poate avea grija de ea destul de usor, ceea ce o face perfecta pentru a creste planta in ghiveci. Exista peste 900 de specii de salvie, cele mai frecvente fiind salvia comuna (Salvia officinalis) si salvia spaniola (Salvia lavandulaefolia). Salvia face parte din familia labiatelor, alaturi de menta, oregano, rozmarin, busuioc si cimbru.
Este originara din sudul Europei si din regiunile mediteraneene, dar este cultivata pe scara larga in intreaga lume, pentru utilizarea sa in gastronomie, medicina si parfumerie. Cu o istorie bogata in utilizare medicinala si culinara, salvia este recunoscuta pentru proprietatile sale antibacteriene, antioxidante si antiinflamatoare. De obicei, se folosesc frunzele de salvie, dar si salvia floare poate fi folosita ca decor si este, de asemenea, comestibila.
Deloc surprinzator pentru toate beneficiile pe care le aduce, numele sau vine din latinescul „salvare” si inseamna a vindeca, a insanatosi. Salvia este cunoscută si sub denumirile de jale, jales (salvie salbatica), salbie, salvir, salet sau serlai.
Despre beneficiile salviei
Salvia, cu proprietatile sale remarcabile, aduce numeroase beneficii pentru sanatate si starea de bine. Iata cateva dintre beneficiile si proprietatile salviei:
Contine nutrienti importanti
Salvia este bogata in vitamina K si contine minerale esentiale, precum magneziul, zincul si cuprul. Mai exact, o lingurita de salvie macinata (0,7 grame) contine:
- calorii: 2 g;
- proteine 0,1 g;
- carbohidrati 0,4 g;
- grasime: 0,1 g;
- vitamina K: 10% din doza zilnica recomandata;
- fier: 1,1% din doza zilnica recomandata;
- vitamina B6: 1,1% din doza zilnica recomandata;
- calciu: 1,1% din doza zilnica recomandata;
- mangan: 1,1% din doza zilnica recomandata;
- magneziu: 3 mg;
- fosfor: 1mg;
- potasiu: 7 mg;
- acid folic: 2 mcg;
- betacaroten: 24 mcg;
- vitamina A: 41 IU.
Are compusi antioxidanti si antiinflamatori
Printre acestia se numara:
- 1,8 cineol;
- camfor;
- borneol;
- acetat de bornil;
- camfen.
Cateva studii au demonstrat ca antioxidantii din salvie ajuta la combaterea stresului oxidativ si la protejarea celulelor impotriva daunelor provocate de radicalii liberi, care ar fi responsabili de aparitia anumitor boli cronice. Antioxidantii din salvie ar imbunatati functiile creierului si ar scadea riscul de aparitie a cancerului.
Sustine sanatatea orala
Salvia prezinta proprietati antimicrobiene care ajuta la neutralizarea microbilor din placa dentara. Conform unor studii, s-a constatat ca apa de gura pe baza de salvie poate elimina bacteriile responsabile de aparitia cariilor dentare. Alte cercetari au evidentiat potentialul salviei in tratarea infectiilor la nivelul gatului, abceselor dentare, infectiilor gingivale si al ulcerelor bucale. Cu toate acestea, sunt necesare cercetari suplimentare, pentru a trage concluzii definitive in acest sens.
Amelioreaza simptomele menopauzei
Pe durata menopauzei, se observa o scadere a nivelului de estrogen, fenomen ce poate provoca disconfort manifestat prin bufeuri, transpiratie excesiva, uscaciune vaginala si iritabilitate. Se considera ca salvia poate ameliora aceste simptome, deoarece compusii sai au proprietati asemanatoare estrogenului.
Reduce nivelul de zahar din sange si colesterolul
Studiile indica faptul ca anumite componente ale salviei pot avea un efect benefic asupra nivelului de zahar din sange, planta fiind, astfel, considerata un posibil sprijin in gestionarea diabetului. De asemenea, s-a demonstrat ca scade nivelul total de colesterol, al trigliceridelor si nivelul de colesterol „rau”, LDL, si ca are capacitatea sa creasca nivelele bune de HDL sau de colesterol „bun”. Cu toate acestea, mai este nevoie de munca de cercetare, pentru a demonstra ca salvia este un tratament care amelioreaza aceste tulburari metabolice.
Sustine memoria si concentrarea
Salvia ar putea contribui la sustinerea functionarii creierului si a memoriei. In diverse studii efectuate, participantii care au consumat extract de salvie au prezentat rezultate mai bune la testele de masurare a memoriei, rezolvare de probleme, rationament si alte abilitati cognitive. La adulti, indiferent de varsta, salvia pare sa imbunatateasca memoria si functia cerebrala.
Este usor de adaugat in dieta
Frunzele de salvie au un gust intens si o aroma puternica, ce adauga profunzime si caracter preparatelor culinare, daca sunt folosite in cantitati mici. Gustul poate varia de la usor amarui la dulce, oferind o nota distincta.
Are efecte antidepresive
In primele etape ale cercetarilor folosind soareci, un studiu a ajuns la concluziile ca uleiul de salvie poate exercita un efect antistres asupra animalelor. Autorii studiului au indicat ca investigatiile legate de uleiul de salvie ar putea aduce rezultate promitatoare in tratarea depresiei, insa este inca prea devreme pentru a confirma acest aspect.
Modalitati utilizare salvie
La ce se foloseste salvia? Salvia condiment este adesea folosita in preparatele cu carne, inclusiv cu pui, porc si miel, aducand un echilibru de arome. De asemenea, este excelenta in supe, tocanite, risotto si preparate cu paste. Salvia se potriveste de minune in combinatie cu alte ierburi si condimente, cum ar fi rozmarinul, cimbrul sau usturoiul, oferind preparatelor un caracter culinar complex si echilibrat.
Frunzele de salvie, dar si florile pot fi uscate si folosite pentru ceai de salvie, tinctura de salvie, capsule salvie sau pastile salvie.
Aceasta planta mai poate fi folosita si sub forma de sirop de salvie, cu beneficii si proprietati in tratarea tusei si a iritatiilor gatului.
De asemenea, se mai poate utiliza si salvie uscata sau salvie proaspata in mancare, pentru a aduce o aroma deosebita preparatelor.
Ceai de salvie proprietati si beneficii
Fiind apreciat nu doar pentru aroma sa placuta, ceaiul de salvie are proprietati benefice pentru sanatate. Beneficiile ceaiului de salvie sunt apreciate inca din Antichitate, cand romanii il foloseau ca remediu pentru infertilitate. Daca te intrebi pentru ce este bun ceaiul de salvie in zilele noastre, afla ca printre principalele proprietati ale ceaiului de salvie se numara efectele sale antiinflamatoare si antioxidante, mentionate mai sus.
De asemenea, se crede ca poate ajuta la ameliorarea disconfortului abdominal, a balonarii si a altor probleme digestive. Salvia ceai are beneficii si asupra sistemului respirator - se poate folosi ceai de salvie pentru tuse, pentru tratarea simptomelor racelilor si a altor afectiuni respiratorii.
Se poate folosi ceai de salvie pentru slabit - stimuleaza arderile metabolice, dizolva grasimile si usureaza digestia. Un alt beneficiu al ceaiului de salvie este pentru rinichi si vezica urinara, ajutand la buna functionare a acestor organe. Totodata, ceaiul de salvie este apreciat pentru potentialul sau de a imbunatati starea de spirit si de a reduce stresul si anxietatea.
Contraindicatii si avertismente utilizare salvie
Salvia este sigura pentru majoritatea oamenilor si nu provoaca efecte secundare cunoscute sau, in cazul in care apar, acestea sunt minime. Eficienta si efectele secundare ale suplimentelor de salvie variaza in functie de mai multi factori. Nu este indicat sa se consume uleiul esential de salvie, din cauza posibilitatii de a dezvolta alergii.
Ceaiul de salvie are beneficii si contraindicatii deopotriva pentru anumite categorii de oameni. Iata contraindicatiile de utilizare ale ceaiului de salvie:
Utilizarea de salvie in sarcina nu este considerata sigura, deoarece salvia contine o substanta numită tuiona, identificata in unele plante de salvie, iar aceasta poate provoca avort spontan. De asemenea, nu se recomanda consumul de salvie in cazul femeilor care alapteaza, deoarece aceeasi substanta chimica, tuiona, ar putea reduce productia de lapte matern.
Salvia, cu aplicatiile sale variate in domeniul culinar si al sanatatii, aduce o multime de beneficii. Inainte de a incorpora salvia in rutina zilnica sau in scopuri medicinale, este intotdeauna recomandat sa consulti un medic.
**Acest articol este cu titlu informativ si nu constituie o recomandare medicala.
Bibliografie:
https://www.webmd.com/diet/health-benefits-sage
https://www.medicalnewstoday.com/articles/266480
https://www.healthline.com/nutrition/sage
https://www.healthline.com/nutrition/sage-tea