Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Produsele cosmeceutice

Produsele cosmeceutice

Unele produse cosmetice contin ingrediente -cunoscute in industrie drept cosmeceutice-  care au beneficii medicinale sau asemanatoare medicamentelor. Acesti agenti, care includ vitamine, factori de crestere si peptide, se gasesc in produsele prescrise de dermatologi si multe altele care nu necesita prescriptie medicaa. FDA-ul nu recunoaste termenul de „cosmeceutic” si nu reglementeaza cele mai multe dintre aceste substante in privinta sigurantei si a eficacitatii, desi recomanda cateva dintre acestea. Acest lucru inseamna ca dumneavoastra cumparati si folositi produse cosmetice pe propriul risc. Cele mai multe sunt sigure, dar beneficiile lor, nu se ridica in general la nivelul marketing-ului care le inconjoara.

Cateva cosmeceutice sunt promitatoare in ceea ce priveste protejarea impotriva efectelor imbatranirii si daunelor expunerii la soare. Studiile arata ca acestea diminueaza ridurile si petele de varsta, netezesc textura pielii, si reduc nuanta galbuie care vine odata cu varsta.

Alfa-hidroxi acizi

Alfa-hidroxii acizi (AHA) sunt obtinuti din diferite fructe, incluzand strugurii, citricele si merele.

Cautati-i pe etichetele produselor sub denumirea de acid glicolic, acid lactic, acid malic, acid hidroxicaprilic, acid alfa- hidroxi octanoic , triplu-acid de fructe , sau extract de trestie de zahar. Desi FDA nu reglementeaza AHA ca medicamente, a emis ghiduri cu privire la utilizarea lor in conditii de siguranta, deoarece acestia pot provoca iritarea pielii si pot creste sensibilitatea pielii la razele UV . Alegeti produse care contin o concentratie AHA de 10% sau mai mica si un pH de 3,5 sau mai mare (produsele cu pH mai mic sunt mai acide)  si folositi o crema cu protectie solara in combinatie cu produse care contin AHA. AHA, in special acidul glicolic, sunt folosite in peelingurile chimice in concentratii de 20 % pana la 30% sau mai mari . O comisie FDA de evaluare a concluzionat ca acidul glicolic impreuna cu acidul lactic pot fi folosite in siguranta de cosmetologii si esteticienii de piele, avand o cocentratie care sa nu depaseasca 30 % si un pH care sa nu fie mai mic 3.0 pentru sesiuni scurte de ingrijire a pielii, cu conditia sa fie urmate de o spalare minutioasa si de protectie solara zilnica. In concentratii mai mari, AHA ar trebui sa fie aplicate de catre un medic.

Beta-hidroxi acizi

Beta- hidroxii acizi (BHA), un alt tip de exfoliant cosmetic, au un grad moderat de eficacitate in ceea ce priveste imbunatatirea suprafetei pielii. BHA folosit in produsele pentru ingrijirea pielii este acidul salicilic, o ruda a aspirinei. Acidul salicilic este mai eficient decat AHA la patrunderea in zone uleioase ale pielii,  cum ar fi porii, lucru util daca aveti tenul gras sau daca aveti probleme cu acneea. 

Acidul salicilic poate fi gasit in multe produse de acnee la niveluri eficiente de la 1,5 % la 2%. Dar produsele antirid care contin aceste ingrediente au tendinta sa nu mentioneze procentul pe etichete, deci este dificil de stiut daca acestea contin cantitati suficiente pentru a fi eficiente. FDA recomanda sa testati un produs BHA mai intai pe o bucata mica de piele pentru a vedea daca se irita , si ca folositi o crema de protectie solara impreuna cu produsele BHA, deoarece acestea pot creste sensibilitatea pielii la soare.

Vitamine si antioxidanti

Unele dintre cele mai confuze intrebari legate de ingrijirea pielii vizeaza folosirea vitaminelor si a antioxidantilor, cum ar fi vitamina A, C  si E si ubichinona (coenzima Q10). In teorie, utilizarea acestor substante in creme hidratante si alte produse cosmetice este logica. La nivel celular, antioxidantii indeparteaza daunele provocate de moleculele numite radicali liberi, care provoaca deteriorarea oxidativa.

Unele vitamine si antioxidanti pot fi benefice cand sunt aplicate pe piele. Derivatii din vitamina A constituie ingredientele active din retinoizi, medicamente care reduc daunele expunerii la soare  si cresc productia de colagen. Studiile arata ca vitamina C ajuta la repararea tesutului elastic si creste cantitatea de colagen si ca vitamina B3 (niacinamida) reduce semnele fotoimbatranirii si efectele radiatiei ultraviolete cauzatoare de cancer. Exista dovezi limitate ca ubichinona, coenzima Q10, un antioxidant natural, reduce moderat liniile de pe piele si protejeaza impotriva daunelor produse de lumina ultravioleta.  Acidul alfa lipoic, un alt antioxidant, se pare ca ajuta la diminuarea ridurilor, petelor de varsta si a rigiditatii. Cuprul , un metal antioxidant, poate ajuta la  producerea de colagen si elastina.

Combinarea antioxidantilor poate fi mai eficienta decat utilizarea unui singur antioxidant. De exemplu, combinatia dintre vitaminele C si E cu acid ferulic, un antioxidant din plante, s-a demonstrat ca ajuta la protejarea impotriva fotoimbatranirii si a cancerului de piele, lucru demonstrat si pentru combinatia dintre vitamina C, acidul ferulic si floretin, un alt antioxidant. Studiile viitoare ar putea arata noi modalitati de combinare a antioxidantilor, aplicate pe piele sau luate ca suplimente  pentru a lupta impotriva ridurilor si  pentru a preveni daunele provocate de soare.

Indiferent de formula acestora, antioxidantii ar trebui folositi impreuna cu produse pentru protectie solara si retinoizi care sa sporeasca efectele protectoare ale acestora.

Factori de crestere

Sute de factori de crestere apar in mod natural in corpul uman pentru a ajuta la vindecarea ranilor, prin formarea de tesut nou. Mai multe studii au constatat ca ar exista creme ce contin diferite combinatii ale acestor proteine ​​care sa diminueze ridurile, dar sunt necesare mai multe cercetari pentru a confirma aceste efecte. In plus, nu exista nici un standard care sa asigure calitatea si stabilitatea produselor care contin factori de crestere, al caror pret poate depasi 250$  pe  28,3g.

Peptide

Acesti compusi, care au diferite roluri in organism, sunt folositi drept cosmeceutice pentru efecte diferite. Unele peptide stimuleaza productia de colagen si elastina. Altele stabilizeaza cuprul (un antioxidant metalic ce reduce ridurile), imbunatatesc elasticitatea pielii si contracareaza alte semne ale fotoimbatranirii. Exista anumite dovezi conform carora peptiduldimetilaminoetanol (DMAE), un stabilizator al membranei, poate tonifia si netezi pielea si poate reduce profunzimea ridurilor. Dar este nevoie de mai multa cercetare pentru a confirma beneficiile teoretice ale acestor compusi.

Ghid rapid al ingredientelor produselor

Etichetele produselor anti-îmbătrânire promovează niște ingrediente care sună impresionant.  Ce sunt acestea? Vă pot ajuta pielea? Acest glosar definește mulți dintre termenii sau numele  ingredientelor pe care este posibil să le întâlniți. Dar țineți cont de faptul că cele mai multe produse cosmetice nu sunt reglementate și în cele mai multe cazuri există puține sau nu există deloc dovezi  publicate care să dovedească eficacitatea lor.

  • Acid alfa lipoic: Un antioxidant despre care se spune că ar avea un efect modest
  • în scădere rigidității pielii și a ridurilor .
  • Antioxidanți: Substanțe care neutralizează radicalii liberi, molecule dăunătoare care accelerează îmbătrânirea celulară și previn cancerul.
  • Coenzima Q10: Ubichinona, un antioxidant care protejează împotriva radiațiilor UVA și poate reduce modest adâncimea ridurilor.
  • Peptide cuproase: Cuprul este un metal cu proprietăți antioxidante  întâlnit  în fiecare celulă  a corpului uman. Peptidele cuproase sporesc vindecarea rănilor și pot crește modest producția de colagen și elastină.
  • Dimetilaminoetanol (DMAE): Un neurotransmițător produs în creier; un extract sub formă de gel pretinde să reducă ridurile, lăsarea pielii gâtului  și cearcănele de sub ochi.
  • Genistein: Un derivat din soia și un antioxidant; inhibă daunele UVB provocate pielii.
  • Ceaiul verde: Un antioxidant și un agent antiinflamator; poate inhiba deteriorarea produsă de UV și fotoîmbătrânire.
  • Factori de creștere: Substanțe care apar în mod natural în corpul uman și în plante; aceștia contribuie la vindecarea rănilor și poate repara pielea afectată de soare.
  • Kinetin: N6 – furfuriladenină; un factor de creștere al plantelor și un antioxidant despre care se spune că reduce ridurile, netezește textura pielii, și uniformizează culoarea pielii.
  • Niacinamida: Vitamina B3; un antioxidant promovat drept un reconstructor al semnelor provocate de fotoîmbătrânire
  • Peptide: Lanț scurt de aminoacizi care pot ajuta la producerea de colagen și elastină sau pot avea alte efecte benefice asupra pielii.
  • Retinoizi: Oricare dintre cei câțiva derivați ai  vitaminei A, despre care s-a dovedit că reduc  daunele provocate de soare și cresc producția de colagen.
  • Vitamina C (acidul ascorbic): în preparate topice, se crede că ar reduce ridurile și ar îmbunătăți textura și tonusul pielii.
  • Vitamina E: O vitamină antioxidantă; cercetări limitate  sugerează anumite efecte protectoare pentru piele.

Text: www.health.harvard.edu