Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Primul transplant cu propriile celule stem care salveaza viata unui copil cu o forma rara de anemie

Un copil de 6 ani din Iran care suferea de o forma rara de anemie a fost tratat cu succes printr-un transplant cu celule stem prelevate din propriul cordon ombilical. Este al 12-lea transplant de acest gen din lume, iar unitatea de celule stem a fost stocata intr-o banca privata de celule stem din tara respectiva.

Boala lui Karen, denumita in termeni medicali anemie aplastica, este o formă rara de anemie, cu o incidenta de aproximativ 200 de cazuri la 100.000 de persoane. Boala apare in primul an de viata si este caracterizata prin scaderea numarului hematiilor, leucocitelor si trombocitelor din sange mult sub valorile fiziologice.

Pentru tratarea anemiei aplastice, medicii recomanda, de obicei, transplantul alogen, adica transferul de celule stem de la o alta persoana, donator neinrudit sau frate compatibil. Pentru Karen insa, in ciuda tuturor eforturilor, nu a putut fi gasit un donator compatibil. Din fericire, la nastere, parinti avusesera inspiratia sa stocheze celulele stem din sangele cordonului ombilical de la Karen intr-o banca privata. Asa ca medicii au incercat in cazul copilului si transplantul autolog cu propriile celule stem.

Ideea nu a fost insa acceptata usor si unanim de unii experti. Cum cautarea unui donator compatibil a ramas fara rezultat, s-a ajuns in faza in care trebuia luata o decizie cat mai curand posibil. In final, echipa de transplant coordonata de dr. Bahoos, medic oncolog in cadrul Spitalului Ali Asghar a decis sa utilizeze pentru baiat propriile celulele stem din sangele de cordon ombilical recoltat la nastere.

Risc mare de respingere

Desi riscul de complicatii posibile care ar fi putut surveni in timpul tratamentului lui Karen este mare, inclusiv riscul de respingere, acest transplant a fost un mare succes. Cu atat mai mult, transplantul reprezinta o mare realizare in tratarea unor astfel de pacienti.

La scurt timp dupa interventie, rezultatele testelor baietelului au fost satisfacatoare si au aratat o evolutie pozitiva. Succesul acestui transplant s-a datorat in parte si bunei colaborari intre banca de celule stem si spital, banca iraniana considerandu-l un „miracol” in acest domeniu stiintific.

Interventia reprezinta primul transplant autolog pentru anemie aplastica din Iran si tarile Orientului Mijlociu. Incă o data, sangele de cordon ombilical a salvat o viata si a adus speranta unei familii aflate intr-o situatie dramatica.

Sursa: http://parentsguidecordblood.org/en/news/magnum-opus-royan-stem-cell-technology