Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Pozitia corecta pentru somnul bebelusului

Pozitia corecta pentru somnul bebelusului

Majoritatea deceselor in randul sugarilor sunt determinate de sindromul mortii subite (SMSS) si de alte cauze legate de somn, precum sufocarea. Iata care este pozitia corecta in care ar trebui bebelusul sa doarma si de ce este atat de importanta.

Regula ABCDE

A (Alone) – Singur

Cel mai sigur loc pentru somnul copilului este in camera unde dormi si tu, insa nu in pat cu tine. Nu adormi niciodata pe canapea sau scaun in timp ce iti tii copilul in brate. Dormitul in aceeasi camera cu bebelusul reduce la jumatate riscul sindromului mortii subite la sugar.

B(Back) – Pe spate

Asaza-ti bebelusul pe spate. Statul pe spate ajuta la respiratie, mentinand gura si nasul neobstructionate. De asemenea, aceasta pozitie ajuta bebelusul sa inghjita orice scuipa sau tuseste in timpul somnului.

C (Crib) – In patut

Asaza-ti intotdeauna bebelusul sa doarma pe o saltea ferma – intr-un patut sau cos realizat conform normelor de siguranta, fara alte cuverturi, perne sau animalute de plus. In loc sa folosesti o patura pentru a-i tine de cald, imbraca bebelusul intr-un trusou pe dimensiunea lui sau intr-o pajama de tip sac.

D (Don’t smoke) – Nu fuma

Evita expunerea bebelusului la fumul de tigara. Asigura-te ca patutul se afla intr-o incapere unde nu ajunge niciodata fum de tigara.

E (Every time) – De fiecare data

Asigura-te ca ii vei comunica oricarei persoane care se va ocupa de ingrijirea copilului – bona, familie, prieteni – regula ABCDE a somnului sigur. Bebelusii care de obicei dorm pe spate, dar care sunt apoi asezati sa doarma pe burta (de exemplu, pentru siesta) au un risc de 18 ori mai crescut sa decedeze ca urmare a SMSS.

3 mituri demontate

Mitul nr 1: Bebelusul se va ineca daca va fi asezat pe spate in timpul somnului.

Realitate: Bebelusul elimina mai bine fluidele/mucusul atunci cand se afla pe spate datorita localizarii traheei cand bebelusul doarme pe spate.

Mitul nr 2: Bebelusul va dobandi portiuni aplatizate in zona capului daca doarme pe spate.

Realitate: Presiunea pe aceeasi parte a capului poate sa provoace aplatizarea zonelor respective daca se intampla timp indelungat. Insa aceste aplatizari nu sunt in general periculoase si dispar atunci cand copilul incepe sa stea in picioare. Asigurandu-te ca bebelusul are parte de suficient timp in pozitia “pe burtica” - este o metoda sa previi aplatizarile.

Mitul nr 3: Bebelusul se va rani daca nu ii pun aparatori ( de protective) pe patut.

Realitate: Acum ca patuturile trebuie sa indeplineasca anumite standarede de siguranta, sipcile nu mai prezinta aceleasi pericole ca in trecut. Prin urmare,aparatoarele, care pot provoca traumatisme severe sau chiar deces, nu mai sunt necesare.

Surse de informatie:

https://health.clevelandclinic.org

http://ohioaap.org

https://odh.ohio.gov

https://www.cdc.gov