Oligohidramnios sau oligoamnios se caracterizeaza printr-o cantitate insuficienta de lichid amniotic in raport cu stadiul de evolutie al sarcinii. Oligoamniosul apare mai frecvent in a doua parte a sarcinii. In ultimul trimestru de sarcina, cauza principala a oligoamniosului este ruperea membranelor. O alta cauza este lipsa unei functionari adecvate a placentei. Prezenta oligoamniosului impune evaluarea amanuntita a fatului si monitorizarea cresterii fetale.
Cauze
In mod normal cantitatea de lichid amniotic se reduce in ultimele saptamani de sarcina. Totusi, o serie de factori pot contribui la reducerea cantitatii de lichid amniotic devreme in sarcina:
- Ruptura prematura de membrane
- Placenta abruption
- Anumite boli ale mamei: hipertensiunea arteriala cronica sau preeclampsia
- Folosirea unor medicamente cum ar fi inhibitorii enzimei de conversie a angiotensinei
- Anumite afectiuni ale copilului, cum ar fi: restrictia de crestere, probleme la nivelul rinichilor sau tractului urinar sau anumite boli genetice
Tratament
Daca ai fost diagnosticata cu oligohidramnios, medicul obstetrician va monitoriza cu atentie sarcina pentru a preveni aparitia complicatiilor.
- In special daca esti deshidratata, iti va recomanda sa bei mai multe lichide.
- De asemenea, pentru a creste temporar cantitatea de lichid amniotic va efectua o procedura care se numeste amnioinfuzie, in care va introduce in cavitatea amniotica ser fiziologic. Totusi, efectul este de scurta durata si procedura este frecvent recomandata pentru a creste vizibilitatea in momentul efectuarii ecografiei. De asemenea, amnioinfuzia poate fi practicata in travaliu pentru a reduce presiunea asupra cordonului ombilical. Daca ritmul cardiac fetal scade prea mult sau prea frecvent in timpul travaliului sau cordonul ombilical este comprimat, se recomanda efectuarea operatiei cezariene.