Un studiu publicat recent, in luna mai 2024, de catre Asociatia Americana a Inimii a aratat ca o abordare combinata de teste de screening efectuata in primul trimestru de sarcina ar poate identifica mai bine femeile cu risc crescut de a face preeclampsie prematura (< 37 saptamani de sarcina) in timpul primei sarcini decat recomandarile actuale care iau in considerare doar factorii de risc materni.
Algoritmul de screening pentru preeclampsie combina istoricul matern, tensiunea arteriala medie a mamei, anumite masuratori la ecografia de trimestru 1 (morfologia fetala de trimestru 1) si doi markeri din sange - PlGF (Factorul de Crestere Placentara) si PAPP-A (Proteina Plasmatica A Asociata Sarcinii).
Inregistrarea caracteristicilor materne si a istoricului medical, masurarea PAPP-A seric si ecografia de trimestru 1 efectuata intre 11-13 saptamani de sarcina sunt o parte integranta a ingrijirii prenatale de rutina pentru screening-ului precoce pentru anomaliile cromozomiale (trisomii, ca de exemplu sindromul Down) in multe tari si pot fi adaptate cu usurinta la screening-ul pentru preeclampsie prin adaugarea analizei PIGF care poate fi efectuata din aceeasi proba de sange. Studiile au aratat ca factorul de crestere placentara (PlGF) este o analiza valoroasa pentru screeningul preeclampsiei.
„Vestea buna este ca acum avem o abordare de screening mai precisa, folosind teste existente care pot prezice preeclampsia la inceputul sarcinii” - a spus autorul principal al studiului, Dr. Emmanuel Bujold, Profesor la departamentul de Obstetrica si Ginecologie de la Universitatea Laval din Québec, Canada.
Screeningul combinat pentru preeclampsie efectuat in trimestrul 1 de sarcina, intre saptamanile 11-13, creste rata de predictie a bolii la 90%, comparativ cu metoda tradionala bazata doar pe evaluarea factorilor de risc materni care permitea prezicerea doar a 30% din cazuri.
Odata identificate precoce acele femei care au un risc crescut de a face preeclampsie, poate fi realizata o monitorizare intensiva atat a sanatatii fatului, cat si a mamei si poate fi inceput in timp util tratamentul de preventie. Studiile au aratat ca tratamentul preventiv cu doze mici de aspirina (< 150 mg/zi) poate reduce semnificativ aparitia preeclampsiei. Aceasta reducere este de aproximativ 80% pentru preeclampsia precoce (< 34 saptamani), respectiv de 60%, pentru preeclamsia prematura (< 37 saptamani).
Ce este preeclampsia
Preeclampsia este o forma periculoasa de hipertensiune arteriala care afecteaza 2-10% din femeile insarcinate si reprezinta cauza principala de deces matern la nivel mondial. Cercetari recente au legat preeclampsia de un risc crescut de a dezvolta complicatii cardiovasculare mai tarziu in viata.
Factorii de risc pentru preeclampsie
Anumite conditii sunt legate de un risc mai mare de a face preeclampsie, ca de exemplu:
- Istoric de preeclampsie intr-o sarcina anterioara
- Sarcina gemelara sau cu mai multi feti
- Hipertensiune arteriala cronica inainte de sarcina
- Diabet zaharat de tip 1 sau tip 2 inainte de sarcina
- Boala de rinichi inainte de sarcina
- Boli autoimune (lupus eritematos sistemic, sindromul antifosfolipidic) inainte de sarcina
- Sarcina obtinuta prin fertilizarea in vitro (FIV)
Alte conditii sunt asociate cu un risc moderat de a dezvolta preeclampsie, ca de exemplu:
- Prima sarcina
- Obezitate (IMC > 30)
- Istoric familial de preeclampsie
- Varsta mamei >/= 35 ani
- Complicatii intr-o sarcina anterioara
- Peste 10 ani de la o sarcina anterioara
De ce apare preeclampsia
Desi cauza exacta a preeclampsiei nu este cunoscuta pe deplin, se crede ca sunt implicati mai multi factori. Cercetatorii cred ca modificarile incep in placenta - organul care se formeaza in uter in sarcina si care are un rol foarte important in a hrani fatul pe tot parcursul sarcinii. La inceputul unei sarcini, noi vase de sange se dezvolta si evolueaza pentru a furniza oxigen si nutrienti copilului in curs de dezvoltare. De asemenea, prin placenta se elimina reziduurile din sangele copilului.
La femeile cu preeclampsie, aceste vase de sange nu par sa se dezvolte sau sa functioneze corespunzator. Modificarile privind cat de bine circula sangele prin placenta pot cauza cresterea tensiunii arteriale la mama.
Semnele si simptomele preeclampsiei
Preeclampsia incepe sa se dezvolte din primele 12 saptamani de sarcina. Totusi, simptomele apar adesea dupa 20 saptamani de sarcina.
Preeclampsia este diagnosticata cand tensiunea arteriala este >/= 140/90 mmHg la femeile a caror tensiune arteriala fusese anterior in intervalul standard. Este posibil sa apara niveluri ridicate de proteine in urina care indica leziuni renale (proteinurie) sau alte semne de afectare a organelor.
Semnele si simptomele preeclampsiei pot include:
- Tensiune arteriala >/= 140/90 mmHg
- Proteine in exces in urina (proteinurie) sau alte semne de afectare a rinichilor
- Un numar scazut de trombocite in sange (trombocitopenie)
- Cresterea enzimelor hepatice care indica afectarea ficatului
- Dureri de cap severe
- Modificari ale vederii, inclusiv pierderea temporara a vederii, vedere incetosata sau sensibilitate la lumina
- Dificultate in respiratie, cauzata de acumularea de lichid in plamani (edem pulmonar)
- Durere in abdomenul superior, de obicei sub coaste, pe partea dreapta
- Greata si varsaturi
Cresterea in greutate si umflarea (edemul) sunt tipice in timpul sarcinilor sanatoase. Totusi, cresterea brusca in greutate sau aparitia brusca a edemului - in special la nivelul fetei si mainilor - poate fi un semn de preeclampsie.
Tratamentul preeclampsiei
Lasata netratata, preeclampsia poate duce la complicatii grave – chiar fatale – atat pentru mama, cat si pentru copil.
Odata ce preeclampsia se dezvolta, singura modalitate de a o rezolva este prin nasterea copilului. Momentul nasterii depinde de cat de severa este preeclampsia si de varsta sarcinii. Inainte de nastere, tratamentul preeclampsiei include monitorizarea atenta a mamei si copilului si medicamente pentru scaderea tensiunii arteriale si gestionarea complicatiilor.
Preventia preeclampsiei
Daca femeile care au un risc crescut de a face preeclampsie sunt identificate precoce, boala poate fi prevenita. Cercetatorii au descoperit ca administrarea zilnica de doze mici de aspirina (< 150 mg/zi) poate reduce semnificativ riscul de preeclampsie.
Ghidurile actuale ale Colegiului American de Obstetrica si Ginecologie recomanda femeilor insarcinate sa ia aspirina daca au un factor de risc major pentru preeclampsie, cum ar fi hipertensiune arteriala cronica, diabet zaharat de tip 2, boala cronica de rinichi, lupus sau au avut preeclampsie in timpul unei sarcini anterioare.
Aspirina este recomandata si femeilor insarcinate cu doi factori de risc moderat, cum ar fi a avea antecedente familiale de preeclampsie, obezitate, a fi la prima sarcina sau a avea o sarcina obtinuta prin fertilizare in vitro (FIV).
O noua metoda de screening la inceputul sarcinii poate imbunatati identificarea precoce a femeilor la risc de a face preeclampsie
Atunci cand se foloseste metoda traditionala de screening bazata numai pe istoricul matern (factorii de risc), rata de detectie a femeilor care au un risc crescut a dezvolta preeclampsie prematura (inainte de saptamana 37 de sarcina) este de aproximativ 30%.
Rata de predictie a preeclampsiei poate fi insa crescuta la > 90% atunci cand, in plus fata de factorii de risc materni, se foloseste o combinatie de alti factori de risc.
Screeningul combinat propus de Fundatia de Medicina Fetala
Noua metoda de screening pentru preeclampsie in primul trimestru de sarcina consta dintr-o combinatie de parametri:
- Caracteristicile materne: istoricul medical si obstetrical
- Indicele de pulsatilitate a arterei uterine (UtA-PI) evaluat la ecografia de morfologie fetala de trimestru 1
- Tensiunea arteriala medie a mamei
- Doi biomarkeri identificati in sangele mamei: PlGF (factorul de crestere placentara) si PAPP-A (proteina plasmatica A asociata sarcinii)
Acest nou algoritm predictiv pentru preeclampsie a fost propus de catre Fundatia de Medicina Fetala (Fetal Medicine Foundation - FMF) si sustinut de Federatia Internationala de Ginecologie si Obstetrica (International Federation of Gynecology and Obstetrics - FIGO).
Momentul optim pentru screeningul pentru preeclampsie este intre saptamanile 11-13 +6 (zile) de sarcina.
Screeningul combinat pentru preeclampsie se poate integra cu usurinta screeningul de rutina pentru estimarea riscului de anomalii cromozomiale (dublu test FMF) care se efectueaza in saptamanile 11+0 – 13+6 zile. Astfel, evaluarea pentru riscul pentru anomaliile cromozomiale (ca de exemplu, sindromul Down), precum si evaluarea pentru preeclampsia materna pot fi efectuate in acelasi timp.
Screeningul combinat pentru preeclampsie poate fi oferit femeilor insarcinate de orice varsta sau categorie de risc. Poate fi recomandat pentru toate sarcinile unice sau gemelare concepute in mod natural sau cu fertilizare in vitro (FIV), inclusiv cele cu donatori de ovule. De asemenea, este recomandat sa se faca in cazul femeilor insarcinate cu factori de risc pentru preeclampsie: hipertensiune arteriala cronica, sarcina la varsta inaintata (>35 ani), IMC ridicat (obezitate), antecedente de preeclampsie sau eclampsie, diabet zaharat sau boala renala.
Se recomanda sa se foloseasca un soft acreditat de Fundatia de Medicina Fetala. Acesta este un test de screening, iar interpretarea clinica este intotdeauna recomandata.
Factorul de crestere placentara PIGF are potentialul de a prezice preeclampsia la femeile asimptomatice
Screeningul pentru preeclampsie se obtine prin adaugarea la evaluarile care deja se fac in primul trimestru de sarcina a analizei care determina in sangele mamei factorul de crestere placentara (PlGF- Placental Growth Factor).
PlGF apartine subfamiliei factorului de crestere endotelial vascular (VEGF) si este un factor angiogenic puternic. PIGF, impreuna cu VEGF, regleaza dezvoltarea vaselor care se formeaza la nivelul placentei. Concentratiile PlGF cresc pe parcursul sarcinii, atingand un varf in timpul celui de-al treilea trimestru, pentru ca apoi sa scada, probabil ca o consecinta a maturarii placentare.
Un nivel scazut al PIGF in primul trimestru de sarcina si care se mentine scazut apare la femeile cu risc de a dezvolta preeclampsie, comparativ cu femeile cu sarcini normale. Este cunoscut ca aceasta scadere precede aparitia semnelor si simptomelor propriu-zise ale preeclampsiei, dovedindu-se astfel un instrument de screening util in predictia preeclampsiei.
Studiile au aratat ca PIGF este superior celorlalti biomarkeri pentru prezicerea preeclampsiei. Atat factorul de crestere placentara (PlGF), cat si proteina-A plasmatica asociata sarcinii (PAPP-A) sunt redusi semnificativ la femeile la risc de a dezvolta preeclampsie prematura (< 37 saptamani). Totusi, dintre acesti doi markeri, PlGF are o sensibilitate mai mare, fiind astfel considerat un marker de screening mai bun decat PAPP-A.
PlGF poate identifica pana la 75% dintre femeile care dezvolta preeclampsie prematura cu nastere <37 saptamani de sarcina si 90% dintre cele cu preeclampsie precoce cu nastere la < 34 saptamani, cu o rata de rezultate fals-pozitiv de 10%.
Screeningul combinat poate prezice mai bine preeclampsia la inceputul primei sarcini, arata un studiu recent
In noul studiu publicat recent in luna mai 2024 de catre Asociatia Americana a Inimii cercetatorii au folosit modelul de screening al Fundatiei de Medicina Fetala in mod specific la femeile care erau insarcinate pentru prima data.
Au vrut sa vada daca acest algoritm de screening ar putea prezice mai bine preeclampsia prematura (inainte de a 37-a saptamana de sarcina) si preeclampsia cu debut precoce (inainte de a 34-a saptamana) la un grup semnificativ de femei insarcinate ( 7.325 de femei din 5 centre de sanatate din Canada).
Femeile aveau in medie 29 de ani si erau in saptamanile 11-14 de sarcina cand a inceput studiul. Preeclampsia prematura (< 37 saptamani) a aparut la 65 femei, iar preeclampsia cu debut precoce (< 34 saptamani) a aparut la 22 femei.
Noul model de screening a prezis preeclampsia prematura in 63% din cazuri si preeclampsia cu debut precoce in 77%, cu o rata de rezultate fals-pozitive de 16%.
„Noul algoritm de screening ofera femeilor mai multe informatii care sa le ajute sa decida daca sa ia masuri preventive. Avand calculat riscul personalizat, este mult mai usor pentru o femeie sa ia decizia corecta de a lua zilnic o doza mica de aspirina” - a subliniat rolul acestui nou screening propus, Prof. Dr. Emmanuel Bujold.
Aspirina in doze mici poate reduce riscul de preeclampsie
Valoarea acestui screening consta in a le oferi femeilor insarcinate si medicilor obstetricieni mai multe informatii pentru a-i ajuta sa decida sa ia masuri preventive.
Screeningul combinat detecteaza aproximativ 90% dintre femeile cu preeclampsie cu debut precoce (< 34 saptamani de sarcina), respectiv 75% cu debut tardiv (< 37 saptamani de sarcina). Astfel, femeile insarcinate la risc de a dezvolta preeclampsie pot fi identificate cu acuratete deja din primul trimestru de sarcina, inainte sa apara simptomele sau complicatiile severe ale preeclampsiei.
Studiile au aratat ca utilizarea unei doze mici de aspirina (<150 mg/zi) poate reduce semnificativ incidenta preeclampsiei daca tratamentul este inceput precoce, incepand cu saptamanile 11-14 (+ 6 zile) de sarcina:
- Reducere cu 82% a preeclampsiei cu debut precoce (< 34 saptamani)
- Reducere cu 62% a preeclampsiei premature (< 37 saptamani)
Surse de informatie:
- New screening method may better predict preeclampsia early in first pregnancy www.heart.org
- Personalized screening early in pregnancy may improve preeclampsia detection www.newsroom.heart.org
- Predictive Performance of PlGF (Placental Growth Factor) for Screening Preeclampsia in Asymptomatic Women: A Systematic Review and Meta-Analysis www.ahajournals.org
- Screening for pre-eclampsia at 11–13 weeks' gestation: use of pregnancy-associated plasma protein-A, placental growth factor or both www.obgyn.onlinelibrary.wiley.com
- Risk for preeclampsia www.fetalmedicine.org
- Preeclampsia www.news.mayocliniclabs.com
- Preeclampsia www.mayoclinic.org
- Placental Growth Factor (PlGF) for Early Onset Pre-Eclampsia (EO-PE) Screening www.clinicallabs.com.au