Aceste strategii dovedite te vor ajuta sa iti amintesti fete si nume si sa nu mai uiti unde iti pui cheile si portofelul
Scenariul cheilor si portofelului pierdut este clasic. Intri pe usa, iti arunci lucrurile undeva fara sa gandesti si, mai tarziu, locul in care le-ai aruncat ti se sterge din minte. Amintirea locului in care ti-ai pus lucrurile acasa ca si numele si fetele sunt doua dintre cele mai comune sarcini de memorare care devin mai inselatoare odata cu varsta.
“ Schimbarile normale in functia mentala sunt parte din procesul de imbatranire”, spune Aaron Nelson, Sef Sectie Psihologie si Neuropsihologie la Brigham and Women’s Hospital, afiliat Harvard si co autor al The Harvard Medical School Guide to Achieving Optimal Memory. “ Exact cum se schimba si alte sisteme in corp – precum oasele, incheieturile, muschii, si organelle – creierul nu face exceptie de la imbatranire.
Fiind constient de aceste schimbari si compensand cu niste trucuri simple, poti sa duci la bun sfarsit sarcini zilnice de memorare.
Fii atent ca sa iti poti aminti
Ca sa iti amintesti un lucru, trebuie sa-ti reconectezi creierul la propriu. Procesul se numeste codificare si functioneaza prin formarea de conexiuni intre celulele creierului, precum legarea tranzistoarelor pentru a forma un circuit electronic care “ isi aminteste” cum sa deschida usa de la garaj.
Mai multa atentie din partea ta cand afli informatii noi este o tehnica dovedita si testata de imbunatatire a memoriei. Dr. Nelson ne marturiseste ca oamenii vin la el la cabinet si spun ca au probleme de memorie, insa adesea nu memoria este adevarata problema. De vina ar putea fi atentia precara pe care o acorzi : faptul ca nu esti suficient de atent la ceva ce ti-ai dorit sa afli, precum numele unei cunostinte sau indicatii de orientare in trafic.
Cand nu esti suficient de atent, memoria pur si simplu nu se “conecteaza” puternic. Ca urmare, nu ai nicio amintire ulterioara pentru ca informatia nu a fost codificata in creier de la bun inceput. Ajuta sa fii foarte atent. “ Cand te implicit cu adevarat in ceva, sunt sanse mult mai mari sa iti amintesti acel lucru,” afirma Dr. Nelson.
Lasa memorarea deoparte
Pentru memorarea unor activitati zilnice de tipul locului in care ai lasat cheile de la masina sau lista de produse de cumparat, cea mai eficienta abordare este aceea de a nu-ti folosi deloc memoria.
“ Oamenii imi spun ca vor sa aiba o memorie mai buna. Cum o pot imbunatati?”, iar eu le spun “ Este putin probabil ca memoria ta sa devina mai buna”, spune Dr. Nelson.” Secretul consta in construirea unor strategii si sisteme care minimizeaza sau elimina nevoia de a apela la memorie imediat.”
De exemplu, expertii in probleme de memorie, recomanda adesea sa iti pui cheile sau portofelul in acelasi loc de fiecare data ca sa nu uiti unde le-ai pus. Fiindca sunt mereu in acelasi loc – un bol sau o tava in apropierea usii de la intrare, poate – stii deja raspunsul la intrebarea “ Unde-mi sunt cheile si portofelul?”. Este simplu, dar functioneaza.
Amesteca-le
O alta cale spre amintiri mai bune este combinarea unor perceptii multiple si informatii senzoriale. Daca procedezi astfel, informatia este codificata intr-un mod mult mai consistent si o face si mai memorabilia.
Acest truc functioneaza daca vrei sa-ti amintesti un eveniment sau experienta importanta precum si numele unei persoane pe care abia ai cunoscut-o. Este jenant sa uiti numele unei persoane, frustrant si chiar ofensator pentru ceilalti. Problema e ca un nume nu este memorabil decat daca este unul ciudat sau neobisnuit. Este doar o informatie. Oamenii de stiinta o numesc memorie semantica, adica memorarea informatiilor independente de loc si timp.
Pentru a-ti putea intipari numele ca sa ti le poti aminti mai tarziu, incearca aceste tehnici:
- Vorbeste : cand faci cunostinta cu o persoana, rosteste-I numele in conversatie cel putin o data sau de doua ori fara sa para ciudat :” Stii, John, am spus si eu asta de multe ori.” Si cand pleci: “ Bine, John, mi-a parut bine sa te cunosc – pe curand.”
- Imagineaza-ti : Gandeste-te la cineva cunoscut cu acelasi nume sau prenume si imagineaza-ti acea persoana si noua ta cunostinta impreuna, pedaland o bicicleta tandem sau facand caiac canoe in Marele Canion. Cu cat este mai ciudata sau inedita imaginea, cu atat mai bine.
- Asculta: Repeta cu voce tare numele daca poti: “ Numele tau de familie, Banyon, suna ca numele primului meu antrenor de fotbal, domnul Lanyon.”
- Fa asocieri: Dupa ce iti iei la revedere, fa o rima cu numele persoanei, o trasatura distinctiva si o actiune : John Banyon a facut caiac in josul Marelui Canion cu antrenorul Lanyon.”
Nu te grabi
Faptul ca esti frustrat din pricina tulburarilor de memorie nu le va opri. Viteza de procesare a creierului – cat de repede poti realiza o sarcina mentala – poate scadea odata cu varsta. Dar daca ii acorzi timp si atentie, memoria ta va continua sa functioneze. Va dura poate mai mult sa inveti lucruri noi si sa iti amintesti lucruri pe care le ai deja in memorie.