Pentru ca osteoporoza are o progresie lenta si tacuta, se intampla adesea ca boala sa fie diagnosticata de-abia dupa aparitia unei fracturi, desi poate sa fie diagnosticata prim analiza densitatii ososse (densitometrie). Orice os poate sa fie afectat, dar cel mai frecventa intalnite sunt fracturile de sold, cele vertebrale si de pumn.
Posibilitatile de tratament pentru osteoporoza includ medicamente care reduc resobtia osoasa si reduc activitatea osteoclastilor (bifosfonati, calcitonina si raloxifen), ranelat de strontiu care reduce activitatea osteoclastica si poate avea proprietati anablice, precum si hormon paratiroidian sintetic (teriparatidium) care stimuleaza turnoverul osos, crescand masa osoasa.
Organizatii internationale cu reputatie ofera o serie de recomandari generale si specifice pentru gestionarea osteoporozei pe perioada pandemiei de COVID-19. Iata care sunt acestea.
Sfaturi specializate
Printre recomandarile generale se afla aceea de a initia terapia cu bisfosfonati fie in urma unui apel la medicul specialist sau in urma unei conversatii video, in special in cazul pacientilor cu risc crescut de fractura.
In cazul celor care urmeaza deja un tratament pentru osteoporoza, specialistii ii sfatuiesc sa il continue sa nu il intrerupa deoarece nu exista inca dovezi ca terapia pentru osteoporoza ar creste riscul de infectare cu noul coronavirus sau riscul de complicatii in cazul infectarii COVID-19.
Ca o masura preventiva, specialistii recomanda prudenta in situatia tratamentelor cu estrogen sau raloxifen in cazul pacientilor cu osteoporoza, deoarece exista un risc de aparitie a unor complicatii de hipercoagulare. . Totodata, se recomanda analize de sange in cazul persoanelor care au osteoporoza si functie renala alterata, deoarece prezinta risc sa dezvolte hipocalcemie.
In cazul pacientilor care au intrerupt tratamentul, expertii endocrinologi recomanda evaluare frecventa pentru ca acestia sa primeasca un plan de tratament actualizat, in functie de circumstante.
Ca recomandari specifice, pacientii cu un anumit tratament – denosumab – care au intrerupt pentru cateva luni injectiile trebuie sa faca tranzitia catre terapie cu comprimate de bisfonati cat mai curand posibil. In cazul pacientilor cu tulburari gastrointestinale preexistente – acestia trebuie sa primeasca tratament adecvat tinand cont de afectiunea respectiva, aspect valabil si pentru pacientii cu insuficienta renala cronica.
In ceea ce priveste pacientii care urmeaza tratament intravenos cu bisfonati, se recomanda continuarea tratamentului daca este posibil. In cazul in care nu este posibila continuarea tratamentului intravenos, se poate intrerupe dar numai dupa o discutie cu medicul, pentru a stabili o posibila modalitate de inlocuire.
“Cred ca am putea sa cadem intr-o capcana in aceasta perioada a pandemiei si sa nu ne mai adresam si pacientilor cu osteoporoza care prezinta afectiuni cronice preexistente, in conditiile in care aceste comorbiditati le afecteaza starea generala de sanatate,” afirma Suzanne Jan de Beur, medic in cadrul Johns Hopkins University, Baltimore.
De asemenea, pacientii care sufera de osteoporza sunt sfatuiti sa nu renunte la exercitiile fizice, chiar daca trebuie sa le efectueaza acasa (evitand astfel expunerea la adunari mai mari de oameni din salile de gimnastica), deoarece acestea imbunatatesc echilibrul, postura si reduc riscul de cadere.
Profita de posibilitatea de a avea o consultatie cu medicul din confortul casei tale, folosind serviciile de telemedicina: Clinica virtuala
Surse de informatie:
www.medscape.com
www.ncbi.nlm.nih.gov