O crema de fata promovata pe scara larga cu "oligopeptid patentat ", pretinde sa netezeasca ridurile pentru 225$ dolari sticluta de 28,3 g . Ati cumpara-o ? O alta lotiune pretinde sa permita " o penetrare dermica profunda a unor substante nutritive". Va vine sa credeti ? Acestea si multe alte afirmatii legate de produsele cosmetice sunt privite in cel mai bun caz cu scepticism. Deoarece FDA nu reglementeaza aceste afirmatii, de multe ori exista foarte putine sau nu exista deloc dovezi stiintifice care sa le sustina. Cele mai multe produse cosmetice va vor „indeparta” mai multi bani din portofel decat riduri de pe piele. Dar acest lucru nu ii descurajeaza pe multi americani care , in 2012, au cheltuit in jur de 1,5 miliarde $ pe creme de fata impotriva imbatranirii.
Cu exceptia culorilor si a anumitor ingrediente interzise, un producator de produse cosmetice poate folosi aproape orice materie prima intr-un produs si il poate comercializa fara aprobarea FDA. Acesta lipsa de supraveghere reprezinta un motiv de ingrijorare datorita cresterii de chimicale "cosmeceutice" din produsele cosmetice care au efecte fiziologice, cum ar fi stimularea productiei de colagen si prevenirea daunelor provocate de soare pentru a reduce ridurile.
Cateva dintre produsele cosmeceutice au efecte terapeutice reale, dar pentru ca nu sunt incadrate ca medicamente, acestea sunt scutite de reglementarile guvernamentale .
Desi afirmatiile de pe cosmetice sunt permise fara fundamentare stiintifica, afirmatiile de natura medicala, cum ar fi eliminarea matretii sau modificarea structurii sau functiei pielii, sunt reglementate. Un produs care face afirmatii medicale sau legate de sanatate este clasificat ca un medicament pentru care trebuie depuse la FDA- studii stiintifice care sa demonstreze siguranta si eficacitatea acestuia.
Daca va intrebati daca o lotiune sau crema va avea efectele pretinse, trebuie sa intelegeti ca doar cateva substante au capacitatea demonstrata stiintific in studii controlate de a reduce sau de a preveni aparitia ridurilor. Despre astfel de substante se discuta in urmatoarele sectiuni. Cele mai multe dintre ingredientele din produsele de ingrijire a pielii nu sunt daunatoare, dar desi e posibil sa va placa parfumul, textura si efectele temporare ale acestora, ar trebui sa va ganditi de doua ori inainte de a va pune prea multa speranta sau de a investi prea multi bani in promisiuni nedovedite.
Informatie utila
Nu există standarde guvernamentale pentru utilizarea pe etichetele produselor cosmetice, a cuvintelor precum "natural", "pe bază de plante", "testat dermatologic", "testat pentru alergii", "non- iritant ", " hipoalergenic ", sau "netestat pe animale". Acești termeni sunt adesea folosiți exclusiv in scopuri de marketing. Lista de ingrediente de pe etichete, este singura sursă de informații de încredere, cerute de guvern.