Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Intrebari frecvente - copil in varsta de 6 ani

Intrebari frecvente - copil in varsta de 6 ani

Copilul meu inca uda patul. Este normal acest lucru ?

Da, udatul patului noaptea (enurezis nocturn) - scurgerea accidentala de urina in timpul somnului - este normala pentru sugari si pentru copiii mici care nu sunt inca instruiti complet in privinta utilizarii toaletei. Multi copii care trec prin invatarea utilizarii toaletei raman uscati in timpul zilei, dar continua sa ude patul noaptea, pentru mai multe luni sau chiar cativa ani. Acest lucru este considerat o parte normala a dezvoltarii.

Enurezisul la un copil care foloseste toaleta in timpul zilei, dar nu a fost niciodata uscat pe timp de noapte (enurezis nocturn primar) este, de asemenea, foarte frecvent, mai ales la baieti, si tinde sa se mosteneasca in familie. La varsta de 5 ani, aproximativ unul din cinci copii inca uda patul noaptea. Cei mai multi copii vor depasi problema intre 6 si 10 ani si toti copiii vor reusi in cele din urma asta, chiar si fara tratament special.

Desi enurezisul nocturn primar este "normal", inca poate fi suparator pentru copiii mai mari (si parintii lor) si de multe ori este considerat o "problema" odata ce un copil ajunge la varsta scolara, in jur de 5 sau 6 ani.

Retine ca enurezisului care apare brusc din nou, dupa ce un copil a fost complet uscat timp de mai multe luni (sau chiar ani) este numit enurezis nocturn secundar si ar trebui sa discuti cu pediatrul copilului tau. Acest tip de enurezis poate sugera ceva diferit, mai degraba decat sa fie o parte normala a dezvoltarii.

Copilului  meu i-a fost greu sa fie atent la invatatoarea lui in timpul clasei pregatitoare. Asta inseamna ca el are ADHD ?

Tulburare Hiperkinetica cu Deficit de Atentie (ADHD - Attention Deficit Hyperactivity Disorder) este o problema legata de dezvoltarea creierului, care provoaca lipsa de concentrare (incapacitatea de a fi atent), hiperactivitate (copilul este in continua miscare) si comportament impulsiv (copilul face lucruri pe cont propriu, fara nici un auto-control). Aproape fiecare copil va avea aceste semne sau simptome mai devreme sau mai tarziu. Majoritatea copiilor viseaza din cand in cand cu ochii deschisi, nu reusesc sa termine sarcinile si au momente cand se joaca imprudent, sunt prinsi intr-o activitate continua, fac mult zgomot sau sunt dezordonati. Multor copii le este greu sa fie atenti la invatatoarea lor la scoala. Acest lucru este in special valabil in cazul copiilor care nu au mers la gradinita si nu si-a dezvoltat aceasta abilitate. Pe de alta parte, aceste comportamente par sa se intample mai des, sunt observate mai mult de catre ceilalti din jur si sunt de obicei mai severe la copiii cu ADHD, ceea ce face mai greu pentru copil sa se inteleaga cu colegii de la scoala si sa invete. De asemenea, aceste comportamente cresc riscul de accidentare a copilului.

Cand ar trebui sa incep sa ii dau copilului meu bani de buzunar ?

Este o varsta potrivita pentru copii sa inceapa sa invete mai multe despre bani (cei mai multi experti recomanda sa se inceapa in jurul varstei de 6 sau 7 ani). De-a lungul vietii lor relativ scurte, au invatat deja o serie de lucruri, mergand cu tine la banca, vazandu-te ca ridici bani de la bancomat sau vazandu-te ca platesti cu bani pentru lucrurile de la magazin. La un moment dat, s-ar putea sa fi primit ceva bani drept cadou pentru ziua lui de nastere sau vacanta, dar sa nu se fi gandit prea mult daca ar trebui sa-i economiseasca sau sa-i cheltuiasca.

Copiii au nevoie sa stie ce sunt banii, pentru ce sunt folositi si cum cineva care primeste bani ii gestioneaza. Oferind copiilor bani de buzunar pentru a vedea cum ii gestioneaza poate fi o experienta buna pentru ei. Ei pot invata din proprie experienta ce inseamna sa ai controlul asupra banilor.

Un copil trebuie sa stie ca banii de buzunar  nu reprezinta un cadou sau o pomana. Unii parinti ar putea dori ca pentru a obtine acesti bani (pentru a-i castiga) copiii lor sa faca ceva, de exemplu, anumite treburi din casa. Este un lucru bun, insa asigura-te ca ei stiu ca exista, de asemenea, alte activitati sau treburi din casa pe care toata lumea le face, doar pentru simplul fapt ca fac parte din familie si trebuie sa ajute familia in acest sens. In cazul in care copilul tau "castiga" bani facand treburile casei, ajuta-l sa noteze undeva ceea ce a facut pentru acesti bani si lauda-l pentru asta.

Asigura-te ca ii permiti copilul tau sa descopere singur cat de repede pot disparea banii. Ii poate cheltui intr-un singur loc si apoi sa-si doreasca sa fi avut mai multi sa ii cheltuie in urmatorul magazin. Unii copii pot alege din proprie initiativa sa economiseasca, in timp ce altii vor avea nevoie de mai multa incurajare. Poate fi de ajutor sa-si stabileasca un obiectiv de economisire, copilul putandu-si cheltui o parte din bani, insa punand de asemenea deoparte putin in fiecare saptamana pentru a economisi in timp bani, suficient cat sa poata sa-si cumpara ceva care costa mai mult.

Cat de multi bani de buzunar ii dai in fiecare saptamana este o decizie personala, in functie de mijloacele financiare si valorile familiei tale. Sumele prea mari nu sunt totusi neaparat necesare. La aceasta varsta copiii pot invata foarte multe chiar si atunci cand gestioneaza sume mici de bani. Odata ce copilul a economisit ceva bani sau a primit o suma cadou, ii poti deschide un cont bancar. Acest lucru iti ofera o oportunitate perfecta de a ii explica modul in care functioneaza bancile.