Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Intrebari frecvente - copil in varsta de 5 ani

Intrebari frecvente - copil in varsta de 5 ani

Copilul meu implineste 6 ani in august, dar pare imatur in comparatie cu alti copii de varsta lui. Sa mai astept inca un an pana sa-l trimit la scoala?

Parintii se intreaba deseori daca intr-adevar copiii lor sunt pregatiti sa mearga la scoala la grupa pregatitoare, mai ales daca respectivul copil va implini varsta de 6 ani foarte aproape de termenul limita stabilit de scoala. (de exemplu, 1 septembrie). Ei isi pot pune problema daca au un copil suficient de matur sau daca nu cumva sarcinile din clasa ar putea fi prea mari pentru copilul lor.

De fapt, copiii se maturizeaza in ritmuri diferite, iar nivelul lor de maturitate este la fel de important ca si varsta in determinarea faptului ca ei sunt pregatiti pentru scoala sau nu. Un copil este pregatit sa inceapa scoala daca si-a dezvoltat majoritatea abilitatilor fizice, comportamentale si de dezvoltare suficient de mult pentru varsta de 6 ani. In general, acest lucru inseamna ca acel copil poate avea grija de el insusi (se imbraca, mananca, se spala si merge la toaleta), poate comunica, urmeaza indicatii, se joaca impreuna cu alti copii, isi asteapta randul, imparte, se concentreaza si sta linistit pentru perioade scurte de timp.

Asteptarea timp de inca un an pana la inceperea clasei pregatitoare are si avantaje si dezavantaje. Acest lucru ii va da copilului mai mult timp sa "creasca" si sa isi dezvolte abilitatile necesare pentru a se descurca la scoala. Pe de alta parte, poate fi dificil sa fie cu un an mai mare decat colegii lui; copilul tau poate fi mai mare decat toti ceilalti si, in anii urmatori, se poate simti inconfortabil ca ajunge la pubertate mai repede.

Nu este ceva sigur ca acei copii care mai asteapta pana sa inceapa scoala sunt mai buni din punct de vedere academic sau social decat cei care o incep la timp. Pot avea un mic avantaj la inceput, dar dupa cativa ani, aceasta diferenta pare sa se atenueze. Pana la urma, aceasta este o decizie personala pe care numai parintii o pot lua, din moment ce ei sunt cei care isi cunosc cel mai bine copilul.

Cum imi pot ajuta copilul sa-si depaseasca frica de intuneric?

Fobiile sunt sentimente neplacute legate de un pericol real sau imaginar (copilul simte temerile ca fiind reale oricum). Virtual, orice copil (fetele mai mult decat baietii) au anumite fobii la un moment dat in timpul copilariei. Este important sa constientizezi ca aceste temeri sunt etape obisnuite si normale in dezvoltarea copilului. Asadar, ele trebuie tratate cu intelegere si sensibilitate.

Sprijinul si asigurarile constante din partea parintilor sau ingrijitorului functioneaza pentru cele mai multe tipuri de fobii (cum este frica de intuneric sau de monstri aflati sub pat). Copilul are nevoie sa stie ca, desi nu poti face nimic pentru ca el sa nu mai aiba niciodata nici un fel de fobie, il poti ajuta sa-si infrunte temerile, ori de cate ori acestea apar. De exemplu, pentru a-l ajuta pe copilul tau sa-si invinga teama de intuneric, il poti intreba daca l-ar ajuta sa lasi usa dormitorului deschisa pe timpul noptii sau sa-i lasi lumina aprinsa.

Intotdeauna trateaza cu respect toate temerile copilului tau. Nu folosi una din fobiile lui ca amenintare (de exemplu "doctorul iti va face din nou injectie daca nu esti cuminte") si nu il face de rusine pentru fobia lui, insa nici nu o ignora. Incurajeaza-l daca da semne ca reuseste sa-si controleze temerile mai bine. Fii rabdator si constientizeaza ca invingerea acestor temeri dureaza. Nimeni nu vrea ca o fobie sa se agraveze sau sa schimbe semnificativ felul in care un copil isi desfasoara activitatile zilnice.

Copilul meu se constipa des si cateodata isi murdareste lenjeria intima. Ce ar trebui sa fac?

Constipatia cronica (prea mult timp intre momentul cand are scaun) este o problema obisnuita la copii si de multe ori se finalizeaza prin murdarirea lenjeriei intime (encoprezis).

Intestinele trebuie sa fie golite regulat. Cand materiile fecale se acumuleaza in partea de jos a intenstinului gros (rect), acestea determina intinderea peretilor intestinului. Aceasta senzatie este cea care ne face sa realizam ca trebuie sa mergem la toaleta. Iar daca intestinul nu se goleste cand se umple, peretii lui se intind si mai mult si isi pierd elasticitatea si sensibilitatea, ingreunand tot mai mult eliminarea materiilor fecale care se acumuleaza. Acest lucru creeaza un cerc vicios.  Pe masura ce se produc alte materii fecale, o parte din ele sunt eliminate prin rect si murdaresc lenjeria copilului cu un lichid sau o pasta care miroase urat.

Cauzele comune ale constipatiei cronice includ problemele referitoare la invatarea mersului la toaleta, lipsa fibrelor in alimentatie, consumul prea mare de alimente care constipa (de exemplu lapte integral, branza), consumul insuficient de lichide, lipsa exercitiilor fizice, teama de a folosi toaleta (de exemplu la scoala) si ignorarea nevoii de a merge la toaleta (cand, de exemplu, copilul se joaca afara).

Pentru a preveni constipatia cronica, poti creste cantitatea de fibre din alimentatia copilului si cantitatea de lichide consumate, ii poti da mai putine alimente care constipa, incurajeaza-l sa faca mai multa miscare si aminteste-i sa foloseasca toaleta ori de cate ori simte nevoia.