Ce provoaca hipertiroidismul? Hipertiroidismul este de obicei determinat de o afectiune tiroidiana existenta. Alteori, boala este provocata de anumite medicamente sau de doze excesive de iod. Cauzele hipertiroidismului sunt urmatoarele:
- Boala Graves. Aceasta boala, numita dupa Robert Graves, medicul irlandez care a fost primul care a descris-o in anii 1800, este de departe cea mai frecventa cauza a hipertiroidismului atat la tineri, cat si la varstnici. Se crede ca boala Graves este provocata de o combinatie de factori, inclusiv predispozitia genetica, afectarea sistemului imun, varsta, hormoni sexuali si stres. Anomaliile sistemului imun care apar in boala Graves determina cresterea glandei tiroide (gusa), precum si functionarea acesteia in exces, in diverse grade. Marimea glandei tiroide si gradul de hipertiroidism nu sunt intotdeauna corelate. De exemplu, poti dezvolta o glanda tiroida marita putin, care sa produca o cantitate enorma de hormoni, sau o gusa extrem de mare care produce hormoni tiroidieni in exces, insa in cantitate putin peste normal.
- Gusa nodulara toxica. Aceasta afectiune, numita si boala Plummer, este o cauza frecventa a hipertiroidismului si devine din ce in ce mai intalnita in cazul persoanelor peste 60 de ani, cand deficitul de iod este mai frecvent. Este caracterizata de glanda tiroida marita (gusa) cu noduli care in general produc prea multi hormoni tiroidieni, in diverse grade. In majoritatea cazurilor, acest tip de gusa neregulata se dezvolta dintr-o glanda tiroida marita care este prezenta de multi ani si a trecut probabil neobservata. Tiroida devine treptat tot mai hiperactiva pana cand se instaleaza hipertiroidismul. Nu se cunosc cu exactitate cauzele care determina hiperactivitatea gusei nodulare.
- Nodul tiroidian cald. Aceasta este denumirea acordata anumitor noduli care se dezvolta in glanda tiroida si care produc in mod independent hormoni tiroidieni, determinand hipertiroidismul. Cand un singur nodul cald duce la hipertiroidism, acesta este denumit adenom toxic solitar .
- Tiroidita. Aceasta boala provoaca hipertiroidism temporar. In esenta, tiroida elibereaza hormonii tiroidieni in sange pana cand incetineste si produce insuficienti hormoni tiroidieni, ceea ce determina hipotiroidism, care frecvent este temporar.
- Medicamente in exces pentru hipotiroidism. Daca esti tratat pentru hipotiroidism si doza de substitutie hormonala este prea ridicata, este posibil sa dezvolti tireotoxicoza. Problema se rezolva usor prin reducerea dozei.
- Prea mult iod. Daca iei prea mult iod, fie din alimentatie, fie din medicamente sau suplimente cu continut ridicat de iod, poti dezvolta hipertiroidism – este cazul anumitor persoane predispuse genetic sa faca boala.
Surse de informatie:
www.health.harvard.edu (Harvard Medical School Special Health Report, Thyroid Disease, Understanding hypothyroidism and hyperthyroidism)