Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Herniile abdominale: simptome, diagnostic, tratament

Herniile abdominale: simptome, diagnostic, tratament

O hernie apare atunci cand straturile peretelui abdominal sunt slabite sau se rup. Presiunea din interiorul abdomenului impinge continutul abdominal prin aceasta zona slabita. Se formeaza un fel de sac sub piele, care poate incepe ca o umflatura (galma) mica, dar care in timp poate creste destul de mare, deoarece presiunea din abdomen impinge grasimea si intestinele afara, si uneori acestea se blocheaza apoi in sacul de hernie.

Herniile abdominale sunt foarte frecvente, in special in randul barbatilor si sunt, de obicei, numite in functie de zona anatomica in care apar.

Tipuri de hernii abdominale

Hernia inghinala
Herniile inghinale apar in pliul inghinal sau in scrot si sunt mai frecvente in randul barbatilor. De asemenea, apar si la copii. Sunt de doua feluri, directe si indirecte, in functie de locul exact in care se produc. 

Hernia ombilicala
Herniile ombilicale apar in jurul buricului (ombilicului). Multi bebelusi au o mica hernie ombilicala, deoarece deschiderea pentru vasele de sange din cordonul ombilical nu s-a inchis complet. Afectiunea este atent monitorizata de medici la copiii mai mici, pentru a vedea daca hernia se inchide singura. Herniile ombilicale pot aparea si la unii adulti, din cauza obezitatii, sarcinii sau excesului de lichid in abdomen (ascita).

Hernia femurala
Herniile femurale se dezvolta chiar sub pliul inghinal, in mijlocul coapsei, unde artera si vena femurala parasesc abdomenul pentru a-si urma cursul la nivelul piciorului. Sunt mai frecvente in randul femeilor.

Hernia incizionala (eventratia)
Herniile incizionale se formeaza in urma unei interventii chirurgicale, prin penetrarea anselor intestinale la nivelul unei cicatrici din peretele abdominal. Acest tip de hernie se poate dezvolta dupa mai multi ani de la realizarea interventiei chirurgicale. 

Hernia ventrala
O hernie ventrala este o gaura in muschii peretelui abdominal care produce o umflatura vizibila in mijlocul peretelui abdominal.

Hernia giganta
In timp, o hernie ventrala sau incisionala se poate dezvolta intr-o hernie giganta. Aceasta poate aparea si ca urmare a unei leziuni traumatice care a necesitat deschiderea abdomenului si care s-a vindecat greu. Aceasta hernie de dimensiuni mari permite patrunderea mai multor anse de intestin si, ocazional, a altor organe abdominale, in interiorul sacului de hernie

Hernia incarcerata si strangulata
Reprezinta o complicatie a herniei. Uneori, o portiune de intestin se blocheaza in hernie si astfel apare hernia incarcerata, care poate provoca un blocaj la nivelul intestinului. Rareori, orificiul herniei blocheaza atat de strans intestinul incat opreste alimentarea cu sange. Strangularea intestinului este o complicatie deosebit de periculoasa, intrucat odata privat de fluxul sanguin, intestinul poate dezvolta gangrena in mai putine 6 ore. Gangrena conduce la ruptura peretelui intestinal si, intr-un final, la peritonita (inflamarea si infectarea cavitatii abdominale). Netratata, peritonita provoaca decesul pacientului.  

Hernia sportivului
Hernia sportivului nu este o hernie propriu-zisa, deoarece nu exista nicio deschidere sau slabiciune la nivelul peretelui abdominal. Afectiunea consta in ruperea unuia sau a mai multor muschi, tendoane, ligamente din abdomenul inferior. Termenul de “hernia sportivului” se datoreaza faptului ca durerea apare in aceeasi zona ca in cazul herniei inghinale.

Semnele si simptomele herniei abdominale

Cei mai multi oameni observa, de obicei, doar o umflatura la nivelul abdomenului. Uneori hernia este vizibila numai cand persoana ridica sacose grele sau greutati sau cand tuseste puternic. In general, hernia provoaca putin disconfort, iar umflatura poate fi impinsa inapoi in abdomen, mai putin in cazul herniei incarcerate si strangulate. De asemenea, o hernie strangulata este sensibila la atingere si provoaca durere constanta, a carei intensitate creste treptat, asociata cu greata si varsaturi. 

Alte simptome ale herniei, in special ale herniei complicate includ:
•    Durere la locul proeminentei
•    Dureri in timp ce persoana ridica greutati
•    Cresterea in dimensiune a umflaturii de la nivelul abdomenului 
•    Senzatie de plenitudine sau simptome asemanatoare obstructiei intestinale (crampe abdominale severe, varsaturi, cresterea circumferintei abdominale)

Diagnosticul herniei abdominale se stabileste pe baza examinarii abdomenului 

Chiar daca proeminenta de la nivelul abdomenului este evidenta, diagnosticul herniilor trebuie stabilit de medicul chirurg, in urma unei examen fizic. Asta pentru ca umflatura din zona abdomenului poate aparea si din cauza inflamarii ganglionilor limfatici. De asemenea, o umflatura la nivelul scrotului poate fi un varicocel (o afectiune in care se dilata venele care transporta sange de la testicul) sau un spermatocel (un chist care se dezvolta la nivelul epididimului, tubul rasucit in care se stocheaza lichidul seminal).

In unele cazuri, medicul recomanda realizarea unei ecografii sau a unei tomografii computerizate (CT) pentru stabilirea diagnosticului.

Tratamentul herniilor abdominale

In general, herniile nu se vindeca de la sine, iar chirurgia este singura optiune terapeutica eficienta. Astfel, medicul generalist, te va indruma catre un medic chirurg, care te va evalua si va stabili cel mai bun plan terapeutic posibil, in functie de nevoile tale. 

Cum majoritatea herniilor sunt susceptibile sa conduca la comlicatii, cum ar fi strangularea intestinului, medicii recomanda, de obicei, tratamentul chirurgical. Herniile incarcerate sau strangulate sunt operate de urgenta, imediat ce au fost depistate. 

Si herniile ombilicale se trateaza in mare parte chirurgical. In cazul copiilor, se recomanda interventia chirurgicala daca hernia este mare si atunci cand aceasta nu s-a retras de la sine pana la varsta de 4-5 ani. In cazul adultilor, tratamentul chirurgical este recomandat de obicei, pentru ca este putin probabil ca herniile ombilicale sa se vindece de la sine, iar riscul de complicatii este mai mare. Singurele hernii care dispar fara tratament sunt herniile ombilicale aparute la sugari.

In cazul in care vei avea nevoie de o interventie chirurgicala, ai la dispozitie doua metode chirurgicale: 
•    Chirurgie deschisa. Medicul chirurg va face o incizie la nivelul abdomenului, in locul in care a aparut hernia. Tesutul proeminent este asezat la locul lui initial, iar peretele abdominal este intarit, astfel incat sa nu mai permita presiunii din abdomen sa impinga tesutul inapoi. In anumite cazuri, se implanteaza un tip de plasa, pentru a oferi un sprijin suplimentar.
•    Chirurgie laparoscopica. Este metoda preferata deoarece se efectueaza acelasi tip de reparare a herniei, insa fara sa mai fie nevoie de efectuarea unor incizii mari. Abdomenul nu mai este taiat si se realizeaza 3-4 incizii mici, de 05-1 cm care permit introducerea unor instrumente chirurgicale si finalizarea procedurii. 

Fiecare tip de interventie chirurgicala are avantajele si dezavantajele sale. Medicul chirurg iti va oferi toate informatiile necesare si va stabili impreuna cu tine cea mai buna abordare. In cazul curei laparoscopice, durata de spitalizare este reduse, pacientul practic poate pleca acasa a doua zi, durerea este mica si refacerea mult mai rapida.

Dupa realizarea interventiei chirurgicale de reparare a herniei abdominale, medicul chirurg iti va oferi o serie de instructiuni clare:
•    Tipul de dieta pe care trebuie sa-l urmezi
•    Modul in care ingrijesti incizia
•    Importanta evitarii efortului fizic si pe ce durata

In unele cazuri, herniile pot sa reapara, indiferent de tratamentul folosit. Cauzele tin de fiecare pacient in parte, de tipul de tesut abdomenal mostenit sau de perioada de vindecare prelungita. Un rol important joaca si stilul de viata, fumatul si obezitatea fiind factori de risc majori pentru recurenta herniilor.

Masuri simple prin care poti preveni aparitia herniilor:

•    Mentine o greutate sanatoasa
•    Manca suficiente fructe, legume si cereale integrale pentru a evita constipatia
•    Foloseste cantitatea potrivita de greutati atunci cand mergi la sala sau cand ridici obiecte grele
•    Renunta la fumat

Surse:
www.msdmanuals.com
www.clevelandclinic.org
www.patient.info

Cere o programare

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord sa fiu contactat/a de catre Reteaua de sanatate REGINA MARIA in legatura cu serviciile medicale solicitate

Acest site este protejat de reCAPTCHA si se aplica Politica de confidentialitate si Termeni si conditii.