Gripa poate fi atat tratata, insa, mai ales, prevenita, prin masuri simple si eficiente. Expertii de la Centrul pentru Prevenirea si Controlul Bolilor din Statele Unite ale Americii (CDC - Centre for Disease Prevention and Control) recomanda vaccinarea anuala ca prima si cea mai importanta masura de protectie impotriva virusurilor gripale. Vaccinarea impotriva gripei reduce numarul de imbolnaviri, vizitele la medic, concediile medicale si invoirile de la scoala din cauza gripei, precum si numarul internarilor.
Cand sa-mi vaccinez copilul?
Sezonul gripei incepe din octombrie si tine pana in mai, insa specialistii recomanda vaccinarea inainte de debutul sezonului gripei pentru a-i oferi organismului sansa sa isi construiasca imunitatea pentru virus, dar exista beneficii chiar daca vaccinarea se face mai tarziu.
Care sunt tipurile de vaccin antigripal?
Exista mai multe tipuri disponibile. Unul dintre tipuri (denumit trivalent) protejeaza impotriva a trei tulpini ale virusului gripal (in general, cele doua tipuri de virusuri – virusul influenza A si virusul influenza B). Un alt tip de vaccin antigripal (denumit tetravalent) protejeaza impotriva a patru tulpini.
Cine ar trebui sa primeasca vaccinul
Vaccinul este recomandat tuturor persoanelor, incepand cu varsta de 6 luni. Vaccineaza-ti copilul si vaccineaza-te si tu pentru a-ti proteja astfel copilul de gripa! Vaccinarea persoanelor cu risc ridicat este deosebit de importanta pentru a reduce riscul de complicatii ale gripei (precum pneumonia, care necesita spitalizare). Au risc crescut de complicatii severe urmatoarele categorii:
- Toti copiii intre 6 luni si 4 ani (sugarii sub 6 luni sunt, de asemenea, considerati ca avand risc crescut, insa ei nu pot primi vaccinul antigripal, dar pot fi protejati prin vaccinarea persoanelor care au grija de ei)
- Persoanele peste 65 de ani
- Femeile insarcinate, cele care au in plan sa ramana insarcinate, au nascut recent sau alapteaza in timpul sezonului gripei.
De asemenea, risc crescut de gripa si recomandare crescuta pentru vaccinul antigripal il au persoanele cu sistem imunitar deprimat de la medicamente sau boli (persoanele cu HIV, boli cardiovasculare, diabet, boli pulmonare), toate categoriile de persoane (adulti, adolescenti, copii) care sufera de o boala cronica (precum astmul), copiii si adolescentii care iau aspirina regulat si sunt la risc sa dezvolte Sindromul Reye daca fac gripa.
Retine! Dureaza 1-2 saptamani ca vaccinul sa devina eficient, asadar, este cel mai bine sa te vaccinezi si sa iti vaccinezi copilul cat mai devreme posibil, inainte de debutul sezonului gripei.
In sezonul 2018-2019, in Romania, varful epidemiei s-a inregistrat cu aproape trei saptamani mai devreme decat in sezonul anterior, iar numarul cazurilor a fost aproape dublu fata de sezonul anterior, prin urmare vaccinarea la timp este foarte importanta.
Cine nu ar trebui sa se vaccineze
Anumite aspecte pot sa impiedice vaccinarea. Cere sfatul medicului in cazul in care copilul tau:
- A avut vreodata o reactie severa la vaccinul antigripal
- A avut Sindromul Guillain-Barre
De asemenea, in cazul in care copilul este bolnav si are febra, ia legatura cu medicul pentru a reprograma vaccinarea antigripala.
Chiar daca, in trecut, era recomandat ca persoanele alergice la ou sa intrebe medicul daca vaccinul prezinta siguranta pentru ele, in prezent, specialistii spun ca vaccinul contine o cantitate infima de alergen de ou, fiind sigur chiar si pentru copiii cu alergie severa la ou.
Fac gripa de la virus?
Mitul potrivit caruia vaccinul antigripal ar provoca gripa deoarece contine virusul este fals. Expertii spun ca acest lucru nu se poate intampla – cand cercetatorii creeaza vaccinul anual, folosesc caldura sau alte procese pentru a “inactiva” virusul, ceea ce inseamna ca nu ne poate infecta. Un motiv pentru care acest mit “pare” adevarat este ca dureaza cateva zile de la vaccinare pana devenim imuni la virusul gripei. Insa, in acest caz, nu vaccinul iti provoaca gripa – daca dezvolti gripa la 1-2 zile de la vaccinare este pentru ca organismul nu a avut timp sa dezvolte imunitate in raspuns la vaccin. Vaccinul antigripal poate insa provoca reactii adverse, insa nu pot fi comparate cu simptomele din gripa. De exemplu, exista situatii cand pot sa apara inrosirea sau tumefierea locului injectiei sau, in alte cazuri, cefalee sau stare subfebrila.
Sfaturi pentru a impiedica raspandirea gripei!
- Evita pe cat posibil contactul cu persoanele bolnave.
- Cat timp esti bolnav, limiteaza contactul cu alte persoane.
- Daca ai gripa, stai acasa pana cand te vei simti mai bine. Expertii recomanda sa stai acasa cel putin inca 24 de ore dupa disparitia febrei.
- Acopera-ti nasul si gura cu un servetel cand tusesti sau stranuti. Arunca apoi servetelul la gunoi dupa fiecare utilizare. Invata cum sa stranuti si sa-ti sufli nasul corect.
- Spala-ti des mainile cu apa si sapun. Daca apa si sapunul nu sunt disponibile, foloseste o solutie pe baza de alcool.
- Nu-ti atinge cu mana ochii, nasul si gura. Germenii rezista pe suprafetele si obiectele contaminate. Curata si dezinfecteaza cu detergent suprafetele si obiectele care pot fi contaminate cu virusuri.
Surse de informatie:
http://www.cnscbt.ro