A fost nevoie doar de o ora pentru ca o pacienta cu tumora uterina masiva (3kg, 30 cm diametru) sa isi recapete starea de sanatate, dupa ce a fost diagnosticata si tratata chirurgical in Sectia de Obstetrica Ginecologie din Spitalul REGINA MARIA Brasov.
Teama de medic, suportarea cu stoicism a durerii pot sa fie momente pe care le-am experimentat fiecare dintre noi. Din pacate, conduita expectativa si amanarea deciziei de a merge la medic pot sa aiba consecinte, nu doar neplacute, ci extrem de periculoase.
Fibrom uterin – acesta a fost diagnosticul stabilit pentru pacienta in varsta de 40 de ani de catre echipa de medici ginecologi coordonata de Dr. Radu Bordas, medic primar Obstetrica-Ginecologie, seful Sectiei de Obstetrica Ginecologie din Campus Medical Brasov.
Fibromul uterin reprezinta una dintre tumorile benigne uterine (necanceroase) diagnosticate frecvent de catre medicii ginecologici, mai ales in randul persoanelor de gen feminin aflate in perioada fertila, totusi dimensiunea acestei tumori diagnosticate la pacienta din Spitalul Regina Maria Brasov nu a fost deloc una obisnuita.
“Pacienta s-a prezentat acuzand dureri abdominale violente, acesta a fost motivul principal, chiar daca au mai fost prezente si alte simptome, care au fost totusi trecute cu vederea, foarte posibil datorita evolutiei lente in timp a formatiunii tumorale. La efectuarea anamnezei am constatat si prezenta unor tulburari de respiratie si tulburari de tranzit intestinal determinate de dimensiunile mari al tumorii care ocupa tot abdomenul, pana la apendicele xifoid. Abdomenul era destins de tumora uterina, generand aparenta unui abdomen de sarcina cu varsta de 7 luni” a descris situatia dr. Radu Bordas.
Este posibil ca persoanele care sufera de fibrom uterin sa nu prezinte semne sau simptome in stadiile incipiente ale bolii, dar in situatia tumorilor de volum mare, acesatea pot determina sangerari masive care pot genera anemii grave, determina compresie asupra organelor din jur, putand, de exemplu, sa afecteze functia renala.
Pacienta a fost diagnosticata pe baza examenului clinic, a analizelor uzuale sangvine si prin examen RMN – investigatie aleasa datorita noninvazivitatii sale, dat fiind ca era vorba de o pacienta aflata la varsta fertila - si datorita avantajului acestei examinari de a evidentia cu precizie detaliile privind marimea si localizarea tumorii, astfel incat sa se ghideze optim decizia terapeutica.
Dr. Radu Bordas a adaugat: “Exista mai multe optiuni de tratament ale fibromului uterin, dar strategia optima se stabileste pentru fiecare caz particular, tinand seama de starea de sanatate a pacientei, de posibilele complicatii, de planurile privind posibilitatea unei viitoare sarcini, dar si de dimensiunea tumorii. Singurul tratament curativ al fibromului este indepartarea sa. Desi exista optiunea interventiilor minim invasive pentru tratamentul fobroamelor uterine, in aceasta situatie particulara, pacienta nu avea planificata o sarcina si datorita dimensiunii mari a tumorii a fost necesara histerectomia totala. Tumora avea o masa de3 kg si 30 de cm diametru”.
In ciuda dimensiunilor tumorii, histerectomia -interventia prin care s-au indepartat uterul si ovarele a fost efectuata intr-un timp foarte scurt – doar o ora, nu s-au inregistrat complicatii, iar recuperarea a fost foarte rapida, pacienta s-a mobilizat repede postoperator.
Dr. Radu Bordas a precizat: “Recomand pacientelor sa nu neglijeze simptomele si sa se adreseze medicului cat mai repede posibil. Managementul cazurilor depinde de stadiul afectiunii, de exemplu pentru indepartarea fibroamelor uterine pot fi utilizate interventiile minim invasive, daca dimensiunile ale tumorii mai mici de 10-11 cm.”