Televizorul si alte mijloace media, cum ar fi filmele, jocurile video, calculatoarele si muzica, sunt adanc inradacinate in viata de zi cu zi in multe parti ale globului. De fapt, multe familii din Statele Unite au mai multe televizoare decat telefoane.
Copiii au nevoie de oameni, nu de caractere
Unele programe de televiziune si clipuri video sunt create si promovate ca fiind "educative" sau "stimulante" pentru sugari si copiii mici. Cu toate acestea, cercetarea privind dezvoltarea timpurie a creierului arata ca in cazul copiilor mici se obtin beneficii mai mari din interactiunea directa cu alte persoane decat cu televizorul sau personajele video. Sugarii si copiii mici au nevoie de contactul cu parintii pentru a-si dezvolta abilitatile sociale, emotionale si mentale necesare. Academia Americana de Pediatrie si alti experti indeamna parintii sa nu-i lase pe copiii mai mici de 2 ani sa se uite la televizor.
Stabileste obiceiurile bune din timp
Studiile au aratat ca intr-o saptamana obisnuita, copiii cu varste intre 2 si 7 ani petrec mai mult de trei ore pe zi uitandu-se la televizor, jucand jocuri video, vizionand clipuri video, utilizand un calculator si ascultand muzica. Copiii cu varste cuprinse intre 8 si 18 ani petrec de doua ori mai mult folosind media - mai mult de sase ore pe zi sau 47 ore pe saptamana, aproape echivalentul unui loc de munca full - time. Stabilirea din timp a limitelor ar putea ajuta la evitarea certurilor cu copiii tai privind limitarea expunerii la media pe masura ce ei cresc.
Limiteaza influentele negative
Multe programe media, cantece si jocuri sunt benefice pentru copii, avand continut educativ, creativ, divers si care stimuleaza gandirea. Totusi exista preocuparea cu privire la potentiala influenta negativa asupra copiilor. De exemplu, privitul excesiv la televizor a fost asociat cu obezitatea infantila si rezultate scolare slabe. De asemenea, violenta media poate creste comportamentul agresiv la unii copii, desensibiliza copii la violenta, le poate afecta rezolvarea temelor la scoala si poate denatura viziunea acestora despre lume. Chiar si desenele animate care sunt considerate a fi adecvate pentru copiii mici contin acte de violenta, precum si trimiteri la consumul de tutun si alcool.
Uita-te la ce se uita si copilul tau
In cazul in care copilul se uita la televizor sau video, in primul rand urmareste tu programul cu atentie si asigura-te ca este potrivit pentru copilul tau. Alege programe de pe postul public de televiziune sau videoclipuri pentru copii; ia in considerare videoclipurile muzicale pentru copii mici; sugarii, copiii mici si prescolarii se bucura de cantece si dansuri.
Limiteaza timpul total de media
Pentru copiii mai mici de 2 ani, incearca sa limitezi timpul media la mai putin de o ora pe zi. Copiii mai mari de 2 ani ar trebui sa aiba timpul limitat la nu mai mult de una, cel mult doua ore pe zi