Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Experienta medicului imagist, esentiala in diagnosticul cancerului mamar

Articol de Dr. Cristiana Ciortea Medic primar Radiologie - imagistica medicala
Din pacate, cancerul mamar este cel mai frecvent tip de cancer diagnosticat la femei.

Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, in anul 2020, la nivel global, 2,3 milioane de femei au fost depistate cu un cancer de san, iar in Romania peste 9000 de femei afla anual ca au aceasta afectiune.

De aceea, controalele insotite de investigatii imagistice sunt esentiale pentru preventie, dar si pentru un diagnostic pus la timp si un tratament corespunzator. Pana la 40 de ani, medicii recomanda ecografia ca metoda de screening. Dupa aceasta varsta, mai indicata este mamografia. Multe doamne se tem insa de aceasta procedura. Ca sa intelegem mai bine cum functioneaza si cat de importanta este, stam de vorba cu dr. Cristiana Ciortea, medic primar radiologie si imagistica medicala, cu experienta de peste 20 de ani in patologia sanului.

Ce este mamografia si cui ii este recomandata?

Mamografia este o metoda de examinare a sanilor care utilizeaza radiatii X si este investigatia cea mai performanta in diagnosticul precoce al cancerului mamar la femeile peste 40 ani care nu acuza niciun fel de probleme la san. In cazul in care vorbim despre o femeie care are simptome si semne de afectare a sanilor, mamografia poate fi efectuata la orice varsta la recomandarea medicului radiolog. Atunci cand vorbim despre o femeie cu afectiune cunoscuta a sanilor, benigna sau maligna, mamografia se efectueaza periodic, in functie de afectiune, la recomandarea medicului radiolog pentru afectiunile necanceroase (benigne) si a medicului oncolog pentru afectiunile canceroase (maligne).

Este nevoie de o pregatire speciala inainte? Contează momentul in care se face mamografia?

Pentru mamografie nu este nevoie de o pregatire speciala. Pacienta poate sa manance, sa bea cafea sau apa sau sa isi ia medicamentele. Este important insa ca mamografia sa fie efectuata intre zilele 5-9 ale ciclului menstrual, pentru ca atunci sanul este cel mai “linistit” si poate suporta cel mai bine compresia, care este foarte importanta pentru a obtine o imagine de calitate ce permite un diagnostic corect. 

Ce presupune aceasta investigatie?

mamograf 1

Ce presupune aceasta investigatie? Investigatia dureaza aproximativ 10 minute. Pacienta este invitata sa se dezbrace pana la brau. De aceea, este bine ca ea sa poarte bluza sau pantaloni, nu rochie. Pentru confortul ei. Tehnicianul radiolog pozitioneaza pacienta la mamograf si efectueaza expuneri ale fiecarui san din 2 pozitii. Pentru realizarea mamografiei este importanta comprimarea sanului, deoarece prin aceasta procedura sunt eliminate suprapunerile structurilor glandei mamare cu consecinta unui diagnostic mai precis.

Doare? Sunt foarte multe femei care se tem de investigație. Conteaza forma, marimea sanului in vreun fel? Daca sanul e mai mic,de exemplu, doare mai tare?

Durerea este cea mai mare teama a femeilor. Sa stiti ca este o teama exagerata, transmisa cumva “din gura in gura”. Compresia este cea care cauzeaza senzatia de durere. Insa cel mai important lucru este ca pacienta sa stie la ce sa se astepte si sa inteleaga de ce este importanta compresia.

Cu cat este compresia  mai buna, cu atat diagnosticul este mai sigur! In plus, daca stie, suporta altfel senzatia de durere. Am sa va dau un exemplu graitor. S-a efectuat un studiu in care la un lot de paciente s-a aplicat compresia de catre tehnicianul radiolog si la alt lot de paciente i s-a cerut pacientei sa apese pedala de compresie pana cand rezista. Sa stiti ca pacientele care au apasat singure pedala si-au comprimat sanul mult mai tare decat celelalte. Concluzia? Teama de durere este foarte subiectiva si durerea depinde foarte mult si de pragul de sensibilitate a fiecarei femei.

La ce interval de timp trebuie refacuta mamografia?

Femeile cu varsta intre 40 și 70 de ani au indicatie de mamografie. In caz de screening, adica pentru femeia fara acuze, este recomandat ca mamografia sa se efectueze o data la 2 ani. Pentru femeia cu acuze, indicatia de efectuare a mamografiei, adica biletul de trimitere, este data de medicul de familie sau medicul specialist conform recomandarii medicului radiolog pentru urmarirea afectiunilor necanceroase si de catre medicul oncolog pentru urmarirea afectiunilor canceroase.

Are vreo contraindicatie aceasta investigatie? De exemplu, femeile cu implant mamar pot face?

Singura contraindicație a mamografiei ar fi varsta, pentru femeile fara acuze la san si care au sub 40 ani, asa cum spuneam si mai devreme. Da, si femeile cu implant mamar pot face mamografie daca medicul radiolog recomanda. La femeile cu implant mamar sunt recomandate ecografia mamara si rezonanta magnetica mamara.

Cat de mult iradiaza mamografia?

Doza de iradiere este mica și, daca investigatia este indicata, atunci trebuie efectuata, deoarece intotdeauna trebuie luat in considerare raportul risc/beneficiu. Riscul este mic, dar beneficiul este considerabil.

Daca medicul are suspiciuni in ceea ce priveste rezultatul, care sunt urmatoarele recomandari?

Mamografia este interpretata de catre un medic radiolog cu competenta in senologie. Daca medicul radiolog nu ajunge la o concluzie certa atunci cand citeste mamografia, atunci recomanda efectuarea de investigatii suplimentare: ecografie mamara, rezonanta magnetica mamara, mamografie cu substanta de contrast. In cazurile in care examinarile imagistice ridica suspiciunea prezentei unui cancer de san, atunci medicul radiolog recomanda si efectueaza o manopera interventionala, biopsia mamara, care poate stabili un diagnostic de certitudine ce va sta la baza initierii unui tratament personalizat.

Cat de des trebuie repetata mamografia dupa un diagnostic de cancer de san tratat?

O femeie diagnosticata cu cancer de san este investigata si tratata conform ghidurilor de bune practici in oncologie. Aceste ghiduri stabilesc metodele de examinare si intervalul de timp la care se fac controalele. La inceput la 3 luni, apoi la 6 luni, apoi anual, in functie de tipul de cancer si de evolutia clinica la recomandarea medicului oncolog.

Ce tip de aparat aveti in spital si care sunt avantajele folosirii lui?

mamograf2

In spitalul nostru avem cel mai performant tip de mamograf existent, care poate face si mamografii 2D, si mamografii 3D sau cu tomosinteza, dar si mamografii cu substanta de contrast. Mamografia 3D sau tomosinteza, prin faptul ca aduce un numar semnificativ de detalii in plus fata de mamografia digitala bidimensionala, reduce numarul de rechemari pentru explorari suplimentare. De asemenea, poate identifica modificari care nu sunt vizibile nici pe mamografia bidimensionala si nici la ecografie si reduce numarul de biopsii. Mamografia cu substanta de contrast aduce un plus semnificativ in diagnosticul de certitudine al afectiunilor mamare pentru ca stabileste cat de suspecta este o leziune clasificata ca incerta la examinarile conventionale.

As vrea sa va mai intreb cat % este ajutorul primit de tehnologie si cat de mult conteaza experienta specialistului?

Si aici vreau sa fiu foarte sincera. Experienta medicului imagist este foarte importanta. Ca in orice alt domeniu, de altfel. Si specificul senologiei este atat de aparte, incat toti medicii radiologi recunosc ca senologia este ceva-altceva. De aceea, pentru a practica senologia, medicul radiolog trebuie sa urmeze un curs special si sa dea un examen pentru obtinerea competentei care sa ii dea dreptul sa practice in acest domeniu.  Multi au retineri. O sa va dau un exemplu oarecum hazliu. Un medic, la finalul cursului de pregatire, ne-a spus: "Ma bucur enorm ca am fost la acest curs. Pentru ca acum stiu precis ce nu o sa fac niciodata. Pentru ca e atat de greu."

Experienta specialistului este comparativ egala cu progresul tehnologic.

Pentru ca poti avea un aparat extrem de performant cu care nu ai niciun castig adevarat daca nu ai medical specialist format. De asemenea, poti avea un medic specialist extraordinar, dar care, daca nu are tehnologia adecvata, nu isi poate folosi aptitudinile si experienta si iar esti in lipsa de castig. Pentru paciente.

Uneori, medicul imagist este cel care da vestea pacientei. Dvs. cum comunicati un diagnostic atat de grav?

mamografie 1

Atunci cand medicul radiolog depisteaza o leziune pe care o considera suspecta de cancer, realizeaza si faptul ca viata femeii din fata lui este data peste cap. Eu, personal, consider comunicarea un lucru esential si incerc sa fiu cat pot de aproape de femeia, de omul din fata mea. Nu spun: aveti cancer. Pentru ca, de fapt, doar din imagini nu stii sigur asta. Dar întotdeauna spun ca ce am vazut imi ridica semne de intrebare si ca trebuie sa mai facem un pas mai departe, cu biopsia, care ne va aduce răapunsul cert. Si zic si mai departe… daca laboratorul ne confirma suspiciunea, atunci trebuie sa mergeti la un medic oncolog, care va stabili cel mai bun tratament pentru dvs. Ii explic si ce inseamna tratamentul, in mare, ca orientare si secventiere in timp. Din experienta mea, pot sa va spun un lucru: conteaza enorm de mult explicatiile si tonul si increderea pe care o dai femeii. Pentru ca atunci intelege ca are un parcurs greu de urmat, dar stie care este acela, stie ca poate avea un final bun daca face ceea ce este de facut si stie ca are cu cine vorbi in momentele de deruta.

Care sunt semnele care trebuie sa orienteze femeia catre o investigatie imagistica la san cat mai repede posibil?

Sunt cateva semne la care trebuie sa fie atente femeile:

  • palparea unui nodul
  • remarcarea unei retractii a mamelonului
  • remarcarea unei scurgeri de la nivelul mamelonului, mai ales daca aceasta scurgere este hemoragica
  • prezenta semnelor de inflamatie: caldura, roseata, durere.

Acestea sunt primele semne ca ceva nu este in regula. Cu cat femeia ajunge mai repede la medic, cu atat boala poate fi depistata intr-un stadiu incipient.

Vestea buna este ca un cancer de san diagnosticat la timp are sanse mari de vindecare.

Surse:
https://www.who.int
https://www.ncbi.nlm.nih.gov
www.harvard.edu

Text: Monica Radulescu, Medical Editor