Cea mai importantă calitate a unui neonatolog este să fie om, înainte de toate, crede dr. Laura Bîgiu, medic primar neonatolog în cadrul Spitalului de Obstetrică-Ginecologie și Pediatrie Brașov. Să fii om presupune să dai dovadă de empatie, să reușești să interpretezi semele pe care bebelușii transmit în mod subtil, dar și să poți susține părinții când copiii lor se nasc cu probleme și au dificultăți de adaptare la viața extrauterină. „În astfel de momente, de cele mai multe ori, părinții sunt luați prin surprindere și reacționează diferit, astfel și noi trebuie să ne adaptăm pentru a-i putea ajuta să treacă peste perioada dificilă pe care o trăiesc”, spune medicul neonatolog.
„E greu să lucrezi cu copii atât de dependenți de deciziile noastre”
„Planul” de a urma medicina și l-a făcut încă din copilărie, când asculta cu plăcere poveștile unei familii de medici, prieteni de familie, despre cât de frumoasă este această profesie. „Totul a venit de la sine, lin. Nu am luat în calcul alte opțiuni. Părinții mei, fiind ingineri, cu înclinații către matematică, mi-au insuflat și mie dragostea de matematică, așa că am urmat un liceu cu profil matematică-fizică. Fizica m-a ajutat la examenul de admitere la Facultatea de Medicină”, își amintește dr. Bîgiu.
Cu neonatologia a făcut cunoștință în anul IV de facultate, în timpul stagiului de pediatrie. Șansa a fost să facă acest stagiu chiar pe secția de nou-născuți. „În perioada aceea mi-am dat seama că îmi plac foarte mult bebelușii și că aceasta este specialitatea pe care vreau să o urmez. Ce înseamnă neonatologia, cu adevărat, am aflat doar după ce am luat rezidențiatul și am lucrat efectiv cu bebelușii. Atunci a fost momentul când mi-am dat seama cât este de greu să lucrezi cu copii atât de dependenți de deciziile noastre și de îngrijirea primită din partea noastră, dar și câte satisfacții îți poate aduce această specialitate”, spune medicul Laura Bîgiu.
Au trecut 20 de ani de atunci și neonatologia din vremurile acelea nu mai are mai nimic în comun cu cea de astăzi. Atunci, era o specialitate la început de drum, își amintește dr. Bîgiu. „Între timp, s-a dezvoltat foarte mult și din punct de vedere al specialiștilor, dar și al aparaturii medicale atât de necesare susținerii nou-născuților. Această specialitate are nevoie de investiții mari în aparatură pentru a putea fi făcută în condiții optime”.
Vindecări miraculoase în momente de cumpănă
În cei 20 de ani de practică medicală, dr. Bîgiu a întâmpinat mii de copii la naștere, dar au impresionat-o de fiecare dată bebelușii care, aparent, aveau șanse de supraviețuire mici, dar care, în mod miraculos, au trecut peste probleme și acum sunt bine, sănătoși. „Am avut nou-născuți care au luptat și au supraviețuit în ciuda unor infecții severe, pneumonii congenitale grave complicate cu pneumotorax, hipertensiune pulmonară, patologii în care, cu toată intervenția noastră, a personalului medical și a aparaturii de care dispunem, pot avea repercusiuni grave asupra nou-născuților”, povestește specialistul.
Cazul recent al unei fetițe născute cu o infecție foarte gravă i-a reconfirmat că vindecările pot să apară în mod miraculos și neașteptat. Imediat după naștere, fetița intrase în stare de șoc pe fondul infecției și a avut nevoie de susținere respiratorie cu intubare și ventilație mecanică. Chiar din prima oră de viață, a avut nevoie de sânge pentru a-i putea susține oxigenarea țesuturilor.
„Administrarea de sânge era vitală, dar a trebuit să urmăm pașii procedurali care implică efectuarea testelor de compatibilitate și să așteptăm rezultatul acestor teste. Saturația oxigenului din sânge îi scădea de la o secundă la alta, iar sângele a fost administrat exact când nu mai reușeam să-i menținem oxigenarea țesuturilor, în ciuda eforturilor noastre. Orice minut de întârziere ar fi fost fatal în acest caz. Fetița este bine acum, a trecut cu bine peste problemele de la naștere. În meseria noastră avem parte de astfel de momente în care apar rezolvări miraculoase în momentele de cumpănă”, potrivit medicului Laura Bîgiu.
„Un medic bun nu poate face minuni singur”
Când povestește despre nou-născuții cărora le-a dat șansa la viață, medicul Laura Bîgiu nu își arogă niciodată sieși aceste reușite. Un medic bun nu poate face minuni singur, ci doar dacă este ajutat de toți colegii. Chiar dacă este foarte bine pregătit, atâta vreme cât nu are alături o echipă pe măsură, nu poate avea succes.
„Capacitatea medicului de a lucra în echipă cu ceilalți colegi mi se pare o calitate foarte importantă. În neonatologie, comunicarea și munca în echipa sunt cheia succesului. Această specialitate medicală nu este ca toate celelalte, unde pacienții sunt tratați de unul sau doi medici și apoi pleacă repede acasă. Aici vorbim despre pacienți care necesită suport continuu, 24 de ore din 24, iar acest suport se poate întinde pe luni de zile”, explică dr. Bîgiu.
„În spatele unui medic bun există întotdeauna o echipă bine pregătită” - Dr. Laura Bîgiu, medic primar neonatolog, Spitalul de Obstetrică-Ginecologie și Pediatrie Brașov
Când are un nou-născut în stare gravă în terapie intensivă, dr. Laura Bîgiu ține și legătura de acasă cu colegii care rămân la spital. „Orice se întâmplă nou în starea bebelușului, rezultatele analizelor și radiografiile sunt comunicate pe un grup al nostru și ne ajutăm între noi la nevoie”, mai spune.
„Să te împarți între a fi medic și a fi cu familia e cel mai dificil”
Se întâmplă de multe ori să ducă acasă problemele de la spital. „Nu ai cum să te rupi de ele și să nu te gândești la ce lași pe secție când pleci acasă”, mărturisește medicul Laura Bîgiu. Fiica sa, în vârstă de 13 ani, este mai înțelegătoare acum. Știe că mama sa are perioade în care este mai stresată, dar nu i-a fost dintotdeauna ușor să accepte programul mamei. Au fost Sărbători pe care nu le-a petrecut cu familia, așa cum ar fi de așteptat.
„De cele mai multe ori, am gărzi de Sărbători și cred că acesta este cel mai dificil lucru pentru orice medic: să te împarți între a fi medic și a fi împreună cu familia ta” - Dr. Laura Bîgiu, medic primar neonatolog, Spitalul de Obstetrică-Ginecologie și Pediatrie Brașov
Când fiica sa era mai mică, au trecut împreună printr-o perioadă mai dificilă, în care nu înțelegea de ce mama trebuie să stea noaptea la spital în loc să fie cu ea, acasă. „Acum, crescând, a devenit mai independentă și mai înțelegătoare. Îi plac mult bebelușii. Își dorește foarte mult să-i vadă, însă știe că nu se poate acest lucru. Îi mai arăt poze și este foarte fericită să-i privească”, povestește dr. Bîgiu.
Fotografii primește de multe ori cu bebelușii pe care i-a ajutat la naștere și care au ieșit cu bine din spital. „Am păstrat legătura în special cu părinții ai căror bebeluși au avut probleme la naștere, care au stat în terapie intensivă mai mult timp și cu care am creat o conexiune mai strânsă. Ei ne trimit poze și filmulețe cu bebelușii care cresc. Pentru noi, este o mare satisfacție să-i vedem că sunt bine și că se dezvoltă frumos”, spune medicul neonatolog.
Articolul face parte din campania ”Portret de neonatolog” si a fost documentat si realizat de totuldespremame.ro.