„Cred că neonatologia m-a ales el pe mine, și nu eu pe ea. De-a lungul timpului, am experimentat lucrul în mai multe specialități medicale, dar, cumva, am simțit că o să lucrez cu copiii”, își începe povestea dr. Ana Maria Matrache, medic primar neonatolog la Spitalul Regina Maria Brașov, despre începuturile sale în această specialitate.
I-a plăcut dintotdeauna să ajute oamenii, iar medicina a venit ca o alegere firească. Mai întâi, a fost pentru puțin timp asistentă medicală, dar și-a dorit să devină medic, așa încât a urmat firesc facultatea de medicină. Neonatologia este o specialitate medicală relativ nouă, iar în studenție, nu a aflat ce presupune ea, în detaliu. „Am crezut că este asemănătoare pediatriei, dar… nu a fost deloc așa! Cred că nu am știut ce înseamnă cu adevărat neonatologia până nu m-am implicat în îngrijirea unui nou-născut, de la naștere și până la externarea lui din maternitate”, spune dr. Matrache.
„Mă simțeam privilegiată că mă aflam în acel loc”
Bebelușii au fascinat-o din vremea copilăriei, când aștepta cu nerăbdare să-și țină în brațe verișorul cu 10 ani mai mic. „Chiar «vânam» momentul în care pot primi acordul de a-l ține în brațe. M-a fascinat când a venit acasă, de la maternitate”, își amintește medicul neonatolog. Cu același entuziasm avea să țină în brațe și bebelușii abandonați în maternitate, pe vremea când urma stagiile de pregătire din spital. „Exista o conexiune aparte cu acești copii. Și astăzi simt la fel”, spune dr. Matrache.
Întâlnirea adevărată cu neonatologia s-a întâmplat abia odată cu rezidențiatul. Atunci a intrat pentru prima dată într-o secție de terapie intensivă neonatală, iar ceea ce a urmat a fost impresionant. „Prima mea zi ca medic rezident de neonatologie a fost ca într-un film. Monitoarele bipăiau în terapie intensivă, bebelușii erau extrem de mici, în incubatoare separate, cu tot felul de tuburi aplicate, iar personalul medical era într-o continuă mișcare pe lângă aceste incubatoare. «Emoție» este cuvântul care poate descrie sentimentul de atunci. Mă simțeam privilegiată că mă aflu în acel loc și în acel moment”, își amintește specialistul.
Acela a fost momentul în care a descoperit că un medic neonatolog nu poate să lucreze singur. Există o întreagă echipă care îngrijește permanent bebelușii, 24 de ore din 24, iar informațiile despre starea și evoolușia lor ajung la fiecare medic neonatolog în parte. „Neonatologia nu se practică decât în echipă medicală. Este o întreagă «uzină» care funcționează la unison. Experiența medicală a fiecărui membru din echipă este valoroasă pentru copii”, spune dr. Ana Maria Matrache.
„Este important să creezi o echipă: mama, bebelușul și personalul medical”
În anii care au urmat, a descoperit că micuții pacienți au propriul mod de comunicare, iar un neonatolog îi poate înțelege foarte ușor dacă este atent la ceea ce transmite el. Interacțiunea cu bebelușii se bazează pe capacitatea medicului de a descifra comunicarea nonverbală. „Privirea unui nou-născut, poziția corpului, tipul de respirație, modul în care plâng și cum primesc alimentația - toate sunt modalități de comunicare și interacțiune pentru noi”, explică dr. Matrache.
„Bebelușul este capabil să comunice cu toată ființa lui. El întotdeauna va spune ce îl doare prin diferite semne, în funcție de suferința pe care o are. Postura și tonusul, privirea, tipul de respirație, modul în care se alimentează, toate sunt forme de comunicare”. Dr. Ana Maria Matrache, medic primar neonatolog, Spitalul Regina Maria Brașov
Alături de bebeluși, mamele sunt și ele în grija neonatologului, iar discuțiile cu ele sunt extrem de importante. Mai ales pe cele care sunt la primul copil le pregătește să îngrijească noul membru al familiei, dar și să recunoască semnele de neliniște ale copilului, astfel încât să se prezinte la medic în timp util în eventualitatea unei probleme. De la baia bebelușului, măsurarea temperaturii când este nevoie, îngrijirea pielii și până la alimentația la sân, sunt lucruri de bază pe care neonatologul le explică proaspetelor mame în zilele petrecute în spital. „Încurajez mamele să participe la îngrijirea bebelușului chiar din maternitate, astfel încât, odată ajunse acasă, totul să fie mult mai ușor și mai natural”, spune medicul.
Sunt și situații în care bebelușii vin pe lume înainte de vreme sau se nasc cu probleme medicale, iar interacțiunea cu părinții este cu atât mai importantă în astfel de cazuri. „Trebuie să avem o comunicare plină de înțelegere, blândețe și claritate în transmiterea informațiilor legate de problemele medicale întâmpinate, de tratament, complicații și prognostic. Este important să dai dovadă de simplitate în comunicare și să creezi o echipă: mama, bebelușul și personalul medical”, explică dr. Ana Maria Matrache.
Lupta pentru viață alături de Luca
Fiecare nou-născut are propria poveste și fiecare problemă medicală pune la încercare medicul care îl are în grijă. „Neonatologul este ușor influențat de starea de bine sau de rău a copiilor pe care îi îngrijește. Suntem mereu cu ochii pe monitoare și pe analize, dar mai ales pe bebeluș. Așteptăm un semn de la el că-i merge bine sub tratament”, spune dr. Matrache.
Poveștile cu final fericit îi aduc cea mai mare satisfacție, iar revederea copiilor pe care i-a ajutat să câștige lupta pentru viață o motivează pentru noi provocări. „Mă impresionează figurile senine și zâmbetele acelor copii care se reîntorc în spital pentru consultații sau analize. Acești bebeluși care se nasc cu patologii extrem de complicate, care le pun viața în pericol, luptă și luptă alături de noi și de părinți, iar la final, reușesc să zâmbească, chiar și după o suferință îndelungată”, povestește medicul neonatolog.
Revederea cu Luca, un băiețel cu ochi mari, albaștri, i-a rămas în suflet. Luca a avut un drum lung de parcurs până la vindecarea de boala cardiacă de care suferea la naștere. A trecut prin momente critice, în care părea că pierde lupta pentru viață, pentru ca apoi să le ofere părinților speranța vindecării.„Diagnosticul a venit crunt: avea nevoie de o intervenție chirurgicală asupra inimii. Ulterior, am aflat de la părinți informații despre evoluția lui: a trecut prin mai multe intervenții chirurgicale și a fost de câteva ori la un pas de a pierde lupta. Revederea a fost total neașteptată. Am văzut un copil cu ochii mari, albaștri, care era obișnuit cu mediul de spital și cu fețele necunoscute ale oamenilor și care zâmbea larg, natural și senin, în timp ce asistenta îi administra medicația printr-o înțepătură de ac. El nu o mai simțea. Zâmbea!”, își amintește dr. Matrache.
„Nu pot să am o singură legătură de suflet”
Cu Luca și cu alți copii pe care i-a îngrijit în secția de terapie intensivă a creat legături de suflet. Înainte de pandemie, când intrarea în spital nu era restricționată, bebelușii deveniți copii de grădiniță sau chiar de școală o surprindeau cu câte o vizită neașteptată. Acum, păstrează legătura cu părinții telefonic și prin mesaje. Își vede micuții pacienți vede cum cresc din pozele trimise de părinți și se bucură împreună cu întreaga echipă de neonatologie a spitalului pentru bebelușii pe care i-a ajutat.
„Legăturile cu copiii și părinții se formează firesc și natural. Fiecare părinte și bebeluș este special. Nu pot să am o singură legătură de suflet. De toți ne bucurăm când îi vedem mari și sănătoși”. Dr. Ana Maria Matrache, medic primar neonatolog, Spitalul Regina Maria Brașov
„Am trecut și prin momente dificile. Nu știu pe nimeni care să nu fi avut. Dar nu m-am gândit niciodată să renunț la neonatologie. În astfel de momente, m-am gândit, mai degrabă, cum să îmbunătățesc calitatea actului medical și am făcut cursuri suplimentare ca să mă ajute în îngrijirea copiilor. Dar am multe de învățat de la bebeluși! Motivația îmi vine privindu-i cum luminează secția zi de zi. Motivația vine din lupta lor când începutul vieții este neprielnic și din reușitele lor”, mărturisește dr. Ana Maria Matrache.
„Învățăm și creștem împreună cu fiecare bebeluș”
Că este weekend, Paște, Crăciun sau zi de naștere, viața unui neonatolog este legată de spital. Echipa medicală trebuie să fie alături de bebeluși în fiecare clipă, indiferent de zi și de oră. Au fost ani în care a petrecut toate sărbătorile importante, alături de familia din spital, cum îi place să-și numească echipa, în timp ce familia proprie era acasă. „Important este să accepți și să îmbrățișezi această profesie cu toate aspectele ei și să ai susținerea familiei care te iubește și acceptă aceste lucruri cu înțelegere”, crede medicul neonatolog.
Cei doi copii „mari și puternici”, cum îi descrie, au înțeles ce înseamnă profesia de neonatolog și lipsa mamei de acasă. „Deseori, le povestesc despre micii luptători de la spital, exemplificând puterea lor interioară de a merge mai departe când trebuie să depășească anumite obstacole. Poveștile copiilor din spital fac parte viața noastră. Învățăm și creștem împreună cu fiecare bebeluș în parte și cu fiecare poveste specială care îl însoțește. Este un stil de viață, nu ai cum să îl separi complet de viață personală”, conchide dr. Ana Maria Matrache.
Articolul face parte din campania ”Portret de neonatolog” si a fost documentat si realizat de totuldespremame.ro.