In sezonul rece, printre cele mai frecvente accidentari sunt cele produse la schi si snowboard.
Accidentari frecvente la schi
La schi se produc numeroase accidente. Printre cele mai intalnite se numara cele la nivelul genunchiului, mai ales la nivelul ligamentului incrucisat anterior. Pentru ca schiorii isi ridica frecvent mainile pentru a preveni o cadere, se produc adesea si raniri la umar – discolari sau entorse. Fracturile de la umar si ale membrului inferior sunt frecvente. Schiorii care cad pe mana intinsa in timp ce isi tin un bat de schi se pot alege cu „policele schiorului”. Traumatismele la nivelul capului apar, de asemenea, la schi si pot fi grave.
Exista anumite masuri care te pot ajuta sa previi accidentarile la schi, cum ar fi echipamentul adecvat si alegerea traseului care se potriveste cu abilitatile tale pentru acest sport. Lectiile de schi sunt foarte importante pentru schiorii noi. Invata cum sa cazi corect si, cu siguranta, vei putea sa previi riscul de ranire. Astfel de lectii sunt bune si pentru cei cu experienta.
Pregatirea corespunzatoare
- Fii in forma. Asigura-te ca esti intr-o stare fizica buna cand practici schi. Daca nu esti in forma, alege cu grija traseul, pana cand vei fi apt pentru trasee mai dificile. Multe accidentari la schi se intampla la finalul zilei, cand oamenii incearca sa mai profite de o cursa. Majoritatea acestor accidentari pot fi prevenite daca te pregatesti prin pastrarea unei conditii fizice buna si prin renuntarea la practicarea acestui sport cand esti obosit sau ai dureri.
- Incalzeste-te. Studiile au aratat ca muschii neincalziti sunt mai expusi accidentarilor. Asa ca incalzeste-te prin alergare sau mers pe loc, 3-5 minute. Primele doua curse ar trebui facute pe piste mai usoare.
- Hidrateaza-te. Chiar si un nivel mediu de deshidratare iti poate afecta abilitatea fizica si anduranta. Bea suficienta apa inainte, in timpul si dupa cursele de schi.
- Informeaza-te cu privire la regulamentul de siguranta pe partie. Pune-te la curent si respecta toate regulile partiei de schi. Afla care sunt regulile generale de siguranta ale schiului, cum ar fi oprirea in siguranta si ce sa faci cand te aproprii de ceilalti schiori.
- Informeaza-te despre siguranta folosirii teleschiurilor. Inainte de a schia, afla cum folosesti (te conectezi si deconectezi) un teleschi.
Poarta echipament corespunzator
- Poarta mai multe straturi de imbracaminte usoara, larga, rezistenta la apa si vant, care sa asigure caldura si protectie. Imbracamintea in straturi permite corpului sa se adapteze mai bine schimbarilor temperaturii corpului.
- Cumpara sau inchiriaza incaltaminte speciala de schi si legaturi, care sa corespunda standardelor de specialitate.
- Verifica schiurile si claparii inainte de a schia. Trebuie sa fie adaptate inaltimii, greutatii tale, precum si abilitatii tale la schiat.
- Poarta echipamente de protectie adecvate precum ochelarii de protectie si o casca. Castile sunt adaptate acestui sport, deci nu le inlocui, de pilda, cu cele purtate de biciclisti.
Asigura-te ca mediului este sigur
- Stai pe traseele stabilite si evita zonele cu potentialele avalanse.
- Asigura-te ca nu sunt stanci sau blocuri de gheata pe traseul de schi.
- Fii la curent cu avertizarile meteo si cu scaderile drastice de temperatura. Adapteaza-te la conditii de gheata, zopada mare, zapada pulbere sau zapada umeda.
Pregateste-te pentru a stii sa actionezi in caz de accidentari
- Schiorii ar trebui sa schieze cu parteneri si sa fie la vedere unul fata de celalalt. Daca ai ajuns mult inaintea lui, opreste-te sa il astepti.
- Cauta adapost si ajutor specializat daca tu sau cineva din anturajul tau se confrunta cu hipotermie sau degeraturi. Asigura-te ca toata lumea este la curent cu procedurile adecvate pentru situatia in care apar accidentari.
Sursa de informatie:
- www.orthoinfo.aaos.org