Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Copilul cu hipospadias - intrebari frecvente ale parintilor despre tratamentul chirurgical al hipospadiasului

Articol de Dr. Ahmed Hadidi
Copilul cu hipospadias - intrebari frecvente ale parintilor despre tratamentul chirurgical al hipospadiasului

Prof. Dr. El Hadidi Ahmed, medic chirurg pediatru din Ponderas Academic Hospital, raspunde celor mai frecvente intrebari ale parintilor al caror copil a fost diagnosticat cu hipospadias.

Hipospadisul reprezinta deschiderea anormala a orificiului uretral pe fata anterioara a penisului. Mai exact, copilul cu aceasta malformatie urineaza nu prin varful penisului, cum este normal, ci printr-un orificiu aflat mai jos. Pentru parinti, acest diagnostic vine si cu numeroase intrebari cum sunt cele legate de tratament si de recuperarea copilului.

Este necesara corectarea chirurgicala a hipospadiasului?

In cazul in care copilul are hipospadias glandular (grad I), din punct de vedere functional nu necesita operatie; copilul cu acest tip de hipospadias nu va avea probleme mictionale (va urina fara probleme). Dar, chiar si aceasta forma minora de hipospadias poate afecta psihologic copilul, fiindca penisul nu arata normal si, uneori, isi poate uda hainele in timpul mictiunii, din cauza jetului orientat in jos sau divergent. Multi adulti cu hipospadias glandular neoperat nu doresc ca partenerul lor sa observe ca penisul lor e „anormal”.

La copilul cu hipospadias distal (grad II) sau proximal (grad III), doar interventia chirurgicala poate asigura forma si functia adecvata a penisului, mictiuni si erectii normale, precum si functie sexuala adecvata la maturitate. Copiii cu hipospadias pot avea si o deschidere uretrala foarte ingusta, care necesita dilatare sau largire chirurgicala pentru a evita presiunea retrograda asupra cailor urinare superioare, infectia vezicii si a rinichilor.

Copilul meu va deveni normal dupa interventia chirurgicala?

Da, la copiii cu hipospadias glandular (grad I), distal (grad II) si la majoritatea copiilor cu hipospadias proximal (grad III), daca interventia chirurgicala este realizata de un chirurg experimentat. La un numar mic de pacienti (in special la cei cu formele proximale), pot surveni complicatii care afecteaza atat aspectul, cat si functia penisului.

La maturitate, va fi un om normal?

In majoritatea cazurilor, da.

Copilul meu trebuie sa primeasca tratament hormonal inainte de operatia pentru hipospadias?

Cazurile de hipospadias glandular, distal si majoritatea cazurilor de hipospadias proximal nu necesita tratament hormonal inaintea operatiei. Unii chirurgi prefera folosirea tratamentului hormonal preoperator, sub forma de creme sau injectii la tipurile severe de hipospadias proximal. Dezavantajul tratamentului hormonal este ca afecteaza nu numai penisul, ci intreg organismul, inclusiv cresterea osoasa. Pe de alta parte, efectul hormonilor asupra penisului este temporar (se mentine aproape 1 luna dupa terapie).

Prof . Dr. Hadidi, de regula, nu foloseste tratament hormonal preoperator, din cauza efectelor adverse generale si pentru ca acest tratament modifica tesuturile peniene, crescand riscurile sangerarii. Pe de alta parte, tratamentul hormonal preoperator poate fi util la pacientii intersex (care prezinta trasaturi comune ale ambelor sexe), la care penisul este, de regula, foarte mic.

Este nevoie de efectuarea analizor genetice?

In cazurile de hipospadias glandular si distal, cand ambele testicule sunt in bursa scrotala, nu sunt necesare teste genetice. In cazurile severe de hipospadias proximal sau la pacientii cu intersex, testele cromozomiale sunt importante pentru a identifica sexul copilului.

Cand trebuie efectuata operatia pentru hipospadias?

Studiile recente au aratat ca intervalul ideal pentru corectarea chirurgicala a hipospadiasului este cuprins intre 3 si 15 luni, avand in vedere si faptul ca penisul creste cu mai putin de 1 centimetru in primii 3-4 ani de viata.

Care sunt tehnicile chirurgicale preferate pentru corectia hipospadiasului?

Exista peste 300 de tehnici descrise pentru corectarea hipospadiasului. In general, cele mai folosite pentru hipospadiasul glandular si distal sunt  tehnicile Mathieu si tubularizarea placii uretrale incizate (TIP). Pentru hipospadiasul proximal, cele mai folosite sunt: lamboul cu baza laterala, tehnica onlay, tehnica lamboului preputial, tubularizarea placii uretrale incizate si proceduri in care reconstructia peniana se efectueaza in 2 etape.

Pentru hipospadiasul glandular cu meat mobil, prof. dr. Hadidi prefera sa foloseasca tehnica V-ului inversat. Pentru cazurile de hipospadias fara curbura peniana, prefera tehnica Thiersch – Duplay modificata cu V inversat sau tehnica Mathieu modificata cu glanduloplastie Y-V. Specialistul a adoptat tehnica lamboului cu baza laterala pentru cazurile de hipospadias proximal si curbura peniana profunda.

Daca penisul este incurbat, este posibila si necesara corectarea acestei curburi?

Hipospadiasul glandular, de obicei, nu este asociat cu curbura peniana. In 80% din cazurile de hipospadias distal, nu exista o asociere cu curbura peniana, iar pentru restul de 20%, curbura prezenta este data de scurtarea tegumentului ventral. Acest tip de curbura se corecteaza in cursul operatiei de hipospadias.

Potrivit vastei experiente a prof. dr. Hadidi, 80% din pacientii cu hipospadias proximal au curbura peniana profunda, care se corecteaza prin excizia tesutului fibros, cicatriceal, prezent la distanta de deschiderea uretrei.

Cat timp va sta copilul meu in spital?

Daca baiatul are hipospadias glandular sau distal, de obicei, poate pleca acasa dupa 1-5 zile de la interventia chirurgicala, in functie de varsta copilului, conditiile familiale si gradul de edem (umflatura) aparut dupa interventia chirurgicala.

Copiii cu hipospadias proximal vor avea un tub trecut prin peretele abdominal in vezica urinara pentru aproape 14 zile. Copilul poate sta in spital in jur de 2 saptamani sau poate pleca acasa mai repede daca mama poate supraveghea adecvat copilul (tubul din vezica nu trebuie sa iasa  accidental).

Copilul meu va trebui sa stea doar in pat sau se poate misca dupa operatie?

De obicei, copilul poate sa se miste si sa duca o viata normala la 24 de ore dupa operatie. Se va retine insa ca aria genitala trebuie protejata, iar copilul necesita supraveghere cu atentie sporita. In forma proximala, trebuie supravegheat cu atentie tubul din vezica, deoarece, in unele cazuri, poate iesi accidental.

Cat timp trebuie sa ramana pansamentul pe cicatricea de la operatie?

In formele glandulare si distale, pansamentul este scos, de obicei, dupa 6 ore. In cazurile proximale, pansamentul este scos, in general, la 24 de ore de la operatie.

Cat timp trebuie sa ramana cateterul in penis?

Pornind de la principiul ca prezenta cateterului cauzeaza iritatia si inflamatia uretrei, crescand riscul complicatiilor, prof. dr. Hadidi nu lasa mai mult de 2 zile cateterul in penis dupa operatie. Copilul cu hipospadias glandular si distal poate urina dupa 2 zile prin uretra noua. In cazurile de hipospadias proximal, prof. dr. Hadidi plaseaza cateterul in vezica prin peretele abdominal. Acest cateter va ramane in vezica 10-14 zile.

Ce intelegem prin curbura penisului?

Este vorba despre indoirea ventrala (in jos) a penisului. Curbura este, in general, mai pronuntata in timpul erectiei, dar o rezistenta la tentativa de indreptare a penisului este evidenta, de multe ori, si în stare flasca. Curbura peniana se asociaza, de obicei, dar nu intotdeauna, cu hipospadiasul.

Curbura asociata hipospadiasului este de 2 tipuri: superficiala si profunda.

  • Curbura superficiala este adesea prezenta in hipospadiasul distal si in aproape 20% din cazurile de hipospadias proximal. Este important de observat ca, in curbura superficiala, benzile fibroase si curbura sunt situate proximal de meatul hipospadias.
  • Curbura profunda este de obicei prezenta in aproape 80% din cazurile de hipospadias proximal si in aproximativ 10% din cazurile de hipospadias distal. Este important de observat ca in curbura profunda, benzile fibroase si curbura sunt situate distal de meatul hipospadias.

Ce este procedeul Nesbit si ce indicatii are?

Procedeul Nesbit este o tehnica chirurgicala menita sa corecteze curbura ventrala (de jos) prin scurtarea suprafetei dorsale (de sus) a penisului. Acest procedeu are ca rezultat, de obicei, scurtarea penisului.

Prof. dr. Hadidi nu recomanda procedeul Nesbit pentru corectarea curburii peniene, fiindca scurteaza un penis oricum scurt.

Care sunt complicatiile posibile ale operatiilor de hipospadias si cat de frecvent apar?

Incidenta complicatiilor in hipospadiasul glandular si distal este de aproape 5% daca operatia este efectuata de un chirurg cu experienta.

Incidenta complicatiilor in hipospadiasul proximal este pana la 20% si depinde de experienta chirurgului.

Cea mai frecventa complicatie dupa chirurgia hipospadiasului este fistula, mai exact, copilul urineaza in afara uretrei nou create, pe un alt orificiu situat proximal de meat. Celelalte complicatii sunt: infectia, desfacerea liniei de sutura, stenoza de meat, necroza lamboului, sangerarea si aspectul inestetic al penisului.

Odata cu cresterea numarului de cazuri operate folosind tehnica TIP (tubularizarea placii uretrale incizate), a crescut si frecventa stenozei de meat.

Ce se intampla cu firele de sutura – trebuie sau nu scoase?

Firele de sutura folosite de prof. dr. Hadidi in chirurgia hipospadiasului sunt resorbabile (de obicei, intr-o luna). Daca firele nu se resorb in acest interval, nu trebuie sa va alarmati, pentru ca uneori resorbtia firelor poate dura mai mult. Este important sa nu incercati sa trageti de firele restante, fiindca se intarzie vindecarea. Rareori, dupa resorbtia firelor pot ramane mici tunele in grosimea pielii. Acestea nu interfereaza cu functia si, de obicei, nici cu aspectul estetic al penisului, iar daca pacientul este ingrijorat de prezenta lor, se pot exciza in cursul circumciziei sau al reconstructiei preputiale.

In cat timp se vindeca penisul dupa operatie si care sunt recomandarile care trebuie respectate?

La 1 luna de la interventie, putem vorbi de o vindecare de 70% . Vindecarea completa necesita pana la 6 luni (acesta este motivul pentru care prof. dr. Hadidi nu recomanda alta operatie in primele 6 luni de la interventia chirurgicala). Este foarte important sa se evite activitatile sportive ce pot traumatiza penisul in primele 5 luni postoperator. De asemenea, in aceasta perioada, se recomanda sa se evite inotul si mersul pe bicicleta.

Cand trebuie sa revenim la control?

Primul control are loc la 1 luna de la interventia chirurgicala. Prof. dr.  Hadidi recomanda controale la 3 luni si la 6 luni de la interventie.

Controalele vor fi efectuate de chirurgul care a efectuat interventia chirurgicala.

Afla mai multe despre: