Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Comportamentul alimentar la prescolari

Articol de Dr. Mihaela Bilic

Contrar parerii generale, copiii mici nu au abilitatea de a-si alege o alimentatie echilibrata, care sa contina toate substantele nutritive, de aceea nu trebuie lasati sa ia singuri decizii. Parintii sunt cei responsabili pentru punerea la dispozitie a unei palete cat mai largi de produse alimentare sanatoase, in timp ce copilul decide cat de mult si din care anume vrea sa manance. In general copiii prefera alimentele simple, necomplicat preparate si fara gust puternic.

Stomacul copiilor este mic, deci sunt obligatorii 3 mese principale in fiecare zi si 2 gustari intre mese. Pentru gustari folositi lapte, fructe, branza, cereale, crackers, iaurt in locul produselor preambalate bogate in zahar, grasimi saturate si calorii.

Pana la 6 ani copiii prefera fructele si legumele crude, crocante in locul celor gatite si moi.

Cum convingem copiii sa accepte alimentele noi?

Orice aliment nou si necunoscut va fi respins initial de copil, de aceea introduceti-l mai intai in cantitati mici, la inceputul mesei, printre alimentele deja cunoscute, astfel incat copilul sa guste si sa se obisnuiasca cu altfel de mancare. Nu comentati in niciun fel si nu atrageti atentia asupra noului produs si perseverati in „furnizarea“ lui pana cand va fi acceptat.

Acceptarea unui aliment nu este intotdeauna determinata de gustul obiectiv acestuia, ci si de alte criterii subiective, cum ar fi:

  • temperatura crescuta – copiii prefera alimentele caldute deoarece mucoasa lor bucala este foarte sensibila la caldura
  • mirosul puternic este neatragator pentru copii
  • simtul estetic – mancarea trebuie sa fie frumos prezentata, cu ingredientele clare (cat mai putin zdrobite), sa contina culori vesele si chiar aranjamente si decupaje in forme geometrice sau zoomorfe; de exemplu un biscuit poate fi refuzat doar pentru faptul ca este rupt.

Comportamentele alimentare sanatoase trebuie dezvoltate

Copiilor le place sa stea la masa cu restul familiei si sa fie tratati ca si adultii. Dezvoltati-le acest obicei pentru ca sunt imitatori perfecti si vor invata repede. Nu uitati ca exemplul personal este cel mai important, asa ca nu va mirati atunci cand copilul va refuza mancarurile pe care nici voi nu le consumati.

Preferintele pentru un anumit fel de mancare sunt determinate in mica masura de mostenirea genetica, cel mai important mecanism fiind invatarea si imitarea obiceiurilor pe care le vad la cei din jur, adica la parinti in mod special.

O experienta pozitiva poate fi implicarea celor mici in procesul de pregatire a alimentelor, ei consumand cu placere mancarea pe care au gatit-o din mandria ca au facut ceva gustos.

Atmosfera din jurul mesei este de asemenea un factor important in atitudinea copilului fata de mancare. Comportamentul pozitiv, entuziasmul (chiar daca cel mic se murdareste sau varsa farfuria), conversatia placuta intre membrii familiei si comentariile pozitive legate de alimente contribuie la cresterea apetitului celor mici.