Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Colesterolul - cand este bun si cand este rau

Articol de Dr. Cristina Moisa Medic specialist Cardiologie
Colesterolul - cand este bun si cand este rau

Colesterolul este o molecula de natura lipidica, insolubila in apa, care circula in sange sub forma de agregate de proteine numite lipoproteine, cum ar fi LDL (Low Density Lipoprotein) – asa numitul “colesterol rau” sau HDL-C (High Density Lipoprotein) – asa numitul “colesterol bun”.

Colesterolul – cand este bun pentru organism

Devenit in ultimul deceniu o adevarata “tinta” urmarita de toti medicii prin recomandarea analizelor medicale, ar merita sa nu uitam si importanta colesterolului in buna desfasurare a unor procese biologice din corpul nostru. 

5 lucruri pe care nu le stiai despre colesterol:

1.  Este indispensabil in structura invelisului fiecarei celule din corpul uman, avand implicit un rol esential in cresterea, dezvoltarea si cicatrizarea tesuturilor
2.  Este precursor in sinteza sarurilor biliare excretate prin bila, esentiale in digestia lipidelor
3.  Banalul colesterol duce la sinteza hormonilor steroizi, din a caror grupa fac parte cortizolul, aldosteronul si hormonii sexuali
4.  Participa la sinteza vitaminei D, implicata in metabolismul calciului
5.  Este provenit din alimentele de origine animala (carne si preparate de carne, peste, crustacee si fructe de mare, lactate, oua) doar in proportie de 30 %, restul fiind produs in mare parte la nivelul ficatului.

Colesterolul - cand este rau pentru organism

Colesterolul devine „inamicul” nostru in cazul unui nivel crescut al acestuia in sange, in special corelat cu cresterea lipoproteinelor LDL - “colesterol rau”.

Cele mai frecvente situatii care duc la excesul de colesterol din sange sunt:

  • Sedentarismul
  • Alimentatia bogata in grasimi animale si cele de tip „trans”, din alimente procesate si margarine
  • Varsta (barbati peste 45 ani si femei peste 55 ani)
  • Fumatul
  • Ereditatea (dislipidemii familiale)

Astfel, cunoasterea nivelului LDL-C din sange devine indispensabila in estimarea riscului cardiovascular (riscul de boala coronariana, infarct miocardic sau accident vascular cerebral).

Discuta cu medicul tau care te va sfatui cu privire la cea mai buna strategie de preventie a bolilor cardio-vasculare. Asta inseamna in principal adoptarea unui stil de viata sanatos in ceea ce priveste dieta si exercitiul fizic regulat, iar in unele cazuri, un tratament medicamentos cu statine.